Een velamenteuze navelstreng kan een delicatere oorsprong en een risico voor scheuren en breken hebben. Er kunnen wel of geen consequenties voor de foetale groei en voor het Twin Transfusion Syndroom zijn -- volgens sommige niet erg onderbouwde waarnemingen in sommige medische artikelen.
Meestal wordt syntocinon via een spuit in de spier toegediend nadat de baby is geboren. De navelstreng wordt vervolgens doorgeknipt en de placenta wordt er meestal uitgehaald door gecontroleerd te trekken aan de navelstreng.
De navelstreng laten uitkloppen betekent: meer rode bloedcellen en dus een beter transport van zuurstof in het lichaam. Dat betekent ook een makkelijkere overgang van de baarmoeder naar het 'buitenleven', waar de baby zelfstandig moet ademen.
Wat ook mooi is, is dat je de hartslag vaak nog in de navelstreng kunt voelen kloppen. Ondanks dat je kindje al geboren is zijn jullie toch nog verbonden. Na het laten uitkloppen bindt de verloskundige de navelstreng af zodat jij of je partner deze door kan knippen.
In de meeste Westerse landen wordt de navelstreng tussen de 10 en 15 seconden na de bevalling afgeklemd. Maar de Amerikaanse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie adviseert haar leden om de navelstreng pas na 30 tot 60 seconden af te klemmen.
Het stukje navelstreng dat bij de baby achterblijft, is het navelstompje. Dit stompje is onschuldig: na een aantal dagen droogt het stompje uit en laat het vanzelf los. Je kan er het beste niet teveel aanzitten, maar je mag het wel wassen en het daarna voorzichtig droogdeppen.
Het is een natuurlijk proces en baby's hebben meestal geen last van het afvallen van hun navelstreng. In sommige gevallen kan het navelstompje echter gevoelig zijn, maar dit is normaal en verdwijnt meestal snel.
Die hik ontstaat doordat je kind van het vruchtwater drinkt.
De navelstreng bevat drie vaten; twee slagaders (arteriae umbilicales) voor de toevoer van zuurstofarm bloed vanaf het hart van de baby naar de placenta en een ader (vena umbilicalis) die zuurstof en voedingsstoffen naar het kind brengt. Deze navelstrengvaten zijn omgeven door de gelei van Wharton.
Wat is een halve of gedeeltelijke lotusgeboorte? Hier wordt de navelstreng wel doorgeknipt, maar pas nadat de placenta geboren is. Meestal wordt dit gedaan in de eerste uren na de geboorte en bijna altijd binnen 24 uur na de geboorte.
Het eerste uur na de geboorte is heel bijzonder en belangrijk. In dit uur, ook wel het gouden uur genoemd, wordt de basis gelegd voor de band tussen moeder en kind.
Nadat de navelstreng is doorgeknipt blijft er een restje zitten: het navelstompje. Dit stompje droogt snel in, wordt hard, kleurt zwart en verschrompeld. Tussen de vijf en 14 dagen na de geboorte valt het stompje er vanzelf af.Wat achterblijft is een litteken: de navel.
Een uitgeklopte navelstreng is minder dik dan direct na de geboorte en wit van kleur (omdat het bloed eruit is). Ook na de bevalling moeten haast en onnodige handelingen worden vermeden.
In het ziekenhuis zal de placenta onder narcose worden verwijderd. Je krijgt dan een lichte narcose waardoor je er niets van merkt en de gynaecoloog gaat dan met z'n hand de baarmoeder in (via de vagina) om de placenta los te halen van de baarmoeder.
Een loslatende placenta geeft plotseling heel erge pijn in buik of rug, en er kan ook vaginaal bloedverlies zijn.
Functies van de navelstreng. Je baby is tijdens de zwangerschap volledig afhankelijk van de placenta en de navelstreng voor het binnenkrijgen van zijn voedingsstoffen en zuurstof. Dit wordt uit jouw bloed gefilterd door de placenta, waarna het via de navelstreng bij je baby terecht komt.
In de navelstreng zitten drie bloedvaten die verbonden zijn met de placenta. Om de navelstreng heen zit een dikke beschermende laag 'gelei' die ervoor zorgt dat deze belangrijke bloedvaten over het algemeen goed beschermd zijn.
Aan de placenta (moederkoek) zit de navelstreng, die loopt naar de baby. De bloedcirculatie van de baby gaat via de navelstrengvaten naar de placenta en weer terug naar de baby.
Als babys last hebben van hun tandvlees, amandelen en te kort aan ijzer steken ze hun tong uit.
Een baby in de buik kan zelfs schrikken van plotselinge harde geluiden, zoals het dichtslaan van een deur. Misschien heb je wel eens zo'n schrikbeweging in je buik gevoeld, na een harde knal. Ruiken: het reukvermogen van een baby ontwikkelt zich al vroeg tijdens de zwangerschap.
Als je 7 maanden zwanger bent, zit je alweer in het laatste trimester van je zwangerschap! Vanaf dit moment kun je last krijgen van zwangerschapskwalen. Ongemakken die je eerder in de zwangerschap misschien nog niet hebt gehad, maar die zich kunnen aandienen als je 30 weken zwanger bent.
Een navelbreuk hoeft geen klachten te geven, maar kan bij een beklemming wel pijnlijk zijn. Klachten die uw kind kan krijgen zijn ongemak, een zeurend of branderig gevoel en pijn in dat gebied. Soms wordt de bobbel platter als uw kind gaat liggen of als u de bult terugduwt.
Hoe ziet een navelbreuk eruit? Je herkent het aan een elastische, uitstulpende bobbel in de navelstreek. Dit wordt ook wel eens een knoopnavel genoemd. Als je baby op zijn rug ligt, zakt deze uitstulping vaak vanzelf weer naar binnen.
Symptomen van navelbreuk
Als de druk minder wordt, wordt het bobbeltje weer kleiner. Het bobbeltje is ook makkelijk terug te duwen. Het kind zelf heeft geen last van de navelbreuk. Het komt bij baby's vaak voor, vooral bij te kleine en te vroeg geboren kinderen.