Ook als het regent of hard waait is dit het ideale plekje om te schuilen. De hotels en kastjes kun je overal ophangen. Het liefste lekker in de zon. En op plekjes waar het niet kan inregenen of vol in de wind.
Bijen en wespen vinden dikwijls onderdak in hun nestgangen. Sommige slapen in of op bloemen, wat soms tot slaapgezelschappen leidt. Andere slapen graag met de kaken vastgeklemd aan een plant.
Ongeveer 80% van de wildebijen soorten nestelt onder andere in open zandplekken. Nesten zien eruit als een hoopje zand van circa 2-4 cm hoog met één ingang, zo dik als een potlood. Als het regent verdwijnt het hoopje zand. Diverse nesthoopjes bij elkaar (nestaggre- gatie).
Bijen hebben ook graag zon. Van regen houden ze helemaal niet. Pas wanneer de grond droog is, trekken ze erop uit. Ook op een hele bewolkte dag, zie je minder bijen dan als de zon schijnt.
Hommels lijken van dat laatste iets minder last te hebben, doordat zij in staat zijn om hun lichaamstemperatuur te verhogen. Bijen houden niet van regen. Na een paar koude, sombere of regenachtige dagen komt op de eerste warme, zonnige dag het hele insectenspul tot leven.
Wegjagen. In plaats van de bijen en wespen lokken naar een andere plek, kun je ze ook juist wegjagen van de plek waar je ze niet wil hebben. Dit kun je doen door gebruik te maken van bepaalde geuren. Zo houden ze niet van koffie, ui, kruidnagel, azijn en wierook.
De meeste bijen maken graag nestjes in holle ruimtes boven de grond, zoals in een holle boom of in een muurspleet. Hierin bouwen ze raten met aan elke kant zeshoekige cellen. Deze gebruiken ze als opslag voor honing en stuifmeel.
De beste bijenplanten hebben open bloemen met veel nectar en stuifmeel. Bijen zijn bijvoorbeeld verzot op kattenkruid, en hommels op vingerhoedskruid. Ook kruiden zijn een geweldige voedselbron, vooral de bloemen van bieslook, rozemarijn, tijm, salie en pimpernel.
Milieu of W eder - Regenachtig weer, hoge luchtvochtigheid , Temperaturen warm of bodem kan de bijen meer prikkelbaar en agressief te maken. Nieuwe koningin met Agressieve G eno Als de nieuwe koningin de kolonie vervangt, als ze agressieve of Afrikaanse genen heeft, is ze agressief.
Bijen zijn in het voorjaar en de zomer het meest actief, maar in het najaar en de winter hebben ze nog steeds voedsel nodig. Lok ze daarom gedurende het hele jaar naar jouw tuin, balkon of terras met hun favoriete bloemen en planten.
Mensen zien het kortgolvende ultraviolet niet, bijen wel. Bijen verschillen onderling in voorkeur voor kleuren. Zo vinden honingbijen UV licht aantrekkelijk, de kleuren blauw en groen minder. Het blauwpaarse gebied is voor hommels weer aantrekkelijk.
In Oost-Azië hebben honingbijen voortdurend te maken met aanvallen van een formidabele vijand: reuzenhoornaars. Deze roofwespen stortten zich meestal op afzonderlijke bijen maar voeren ook groepsaanvallen op hele bijenkorven uit.
Meestal van korte duur
De plotselinge aanwezigheid van een bijenvolk kan even schrikken zijn, maar het goede nieuws is dat bijen meestal niet langer dan één of enkele dagen op een vaste plek blijven zitten.
In onze regio varieert die gemiddel- de levensduur van de zomerbijen van 21 tot 33 dagen, een enkele werksterbij kan 70 dagen leven.Winterbijen leven 150 tot 200 dagen, met een enkele uitschieter naar 240 dagen.
Meng dan een paar druppels kruidnagelolie met geraniumolie en citroengrasolie. Dit zijn namelijk de drie geuren waar de beestjes een enorme hekel aan hebben. Zo vergroot je de kans dat je deze zomer rustig in je tuin kunt zitten, zonder lastiggevallen te worden door wespen of bijen.
Vrouwtjes zijn vaak druk met nestbouw en het verzamelen van stuifmeel. Nesten worden in allerlei holle stengels en gaten in dood hout aangelegd. De nestwanden maakt het vrouwtje van lemige modder, die zij tussen haar kaken klemt terwijl zij naar het nest vliegt. Stuifmeel verzamelt ze in haar 'buikschuier'.
Bijen zorgen voor ons voedsel
Zonder bijen, een lege winkelkar. Honingbijen, solitaire bijen en hommels zorgen ervoor dat we kunnen genieten van heerlijk fruit zoals kersen, appelen, braambessen, frambozen en mango's. Ook groenten zoals courgettes, paprika's, avocado's zouden verdwijnen zonder de bij.
Dagelijks komen de uilen tussen 22.00 en 22.30 uur uit hun slaapplaats en 's morgens gaan ze tussen 5.00 en 5.30 uur weer naar bed. Wij zijn blij dat ze nog steeds de uilenkast bewonen en houden u graag van eventuele veranderingen via deze weg op de hoogte.
Beneden een lichaams- temperatuur van 9°C treedt verstijving op, de bijen raken in coma, verliezen daardoor het contact met de tros en sterven. Hierdoor zijn telkens andere bijen een tijdje blootgesteld aan de kou. Bij lage temperatuur wordt de tros compacter en krimpt.
Langere vlucht
We weten dat bijen doorgaans trager vliegen in de schemering en 's nachts terugkeren naar hun nesten.
Zonnige, niet vol begroeide plekjes zijn favoriet voor bijen die in de grond nestelen. Laat in de winter ook wat uitgebloeide planten staan. Zet een schoteltje leem neer voor metselbijen. Je kunt de bijen ook helpen met een nestkast, beter bekend als een bijenhotel.
Van voren gezien heeft de kop een driehoekige vorm, bij de dar is hij meer rond. Op de kop bevinden zich de ogen, voelsprieten (antennes) en monddelen. In de kop zijn belangrijke klieren gelegen en het voornaamste centrum van het zenuwstelsel: een zenuwknop die dienst doet als hersenen.
Hoeveel ogen heeft een bij? Bijzonderheden: Bijen hebben 2 grote samengestelde ogen, met elk honderden of wel duizenden lensjes. Die zie je gemakkelijk, als je een bij ziet zitten. Maar boven op de kop zitten nóg drie ogen.
Kijk bijvoorbeeld eens uit naar marjolein (Origanum), ijzerhard (Verbena bonariensis), kattekruid (Nepeta), rode zonnehoed (Echinacea), koninginnenkruid (Eupatorium), guldenroede (Solidago) en het zeepkruid (Saponaria officinalis).
Bijen kunnen de volgende kleuren goed van elkaar onderscheiden: wit, (is blauwgroen voor bijen), geel, blauw en ultraviolet. Bijen zijn kleurenblind voor rood en groen. Ze zien dan alles in grijstinten!!! Hommels zien de wereld vijf keer sneller dan mensen.