Bij storm wordt het afgeraden om te fietsen. Soms wordt zelfs gezegd dat je bij windkracht 6 niet meer op je tweewieler moet stappen. Windkracht 8: bij deze windkracht wordt fietsen sterk afgeraden. Bij een windkracht 8 is er storm.
Met elke wind kan je fietsen.
Iedereen ervaart fietsen in de wind anders. Voor sommigen kan windkracht 3 of 4 al te zwaar zijn voor het fietsen, anderen ervaren pas problemen bij windkracht 7 of 8. Blijf bij twijfel thuis en kies een ander moment om te gaan fietsen.
Sowieso is het af te raden om met windkracht 6 of meer op de fiets te stappen. Windkracht 12 noemen we overigens een orkaan. De wind waait dan harder dan 117 kilometer per uur.
Een krachtige wind komt neer op 6 Beaufort en 39 – 49 km/h windsnelheid. De harde wind van 7 Beaufort heeft 50 – 61 km/h windsnelheid.
Windkracht 8: bij deze windkracht wordt fietsen sterk afgeraden. Bij een windkracht 8 is er storm. Ook handig in de koude maanden: zorg ervoor dat je fietsslot niet bevroren raakt.
De gemiddelde snelheid van een fietser is dus van meerdere aspecten afhankelijk. Door zo licht mogelijk van gewicht en zo gestroomlijnd mogelijk te zijn kunnen wielrenners gemiddeld zo'n 25-30 kilometer per uur fietsen. Je snelheid tijdens het fietsen op een stadsfiets is gemiddeld 17 kilometer per uur.
Is het verstandig om te fietsen in de hitte bij temperaturen boven de dertig graden? TestKees zegt: JA, mits. Het goede nieuws is dat fietsen in de hitte verrassend goed gaat. Bij 20 kilometer per uur is de rijwind al windkracht 4, een natuurlijk ventilatoreffect waardoor het zweet snel verdampt.
De meest voorkomende windkrachten liggen in Nederland tussen de 2 Bft (zwakke wind) en 5 Bft ( vrij krachtige wind). Windkracht 5: bladeren van bomen ruisen en kleine bomen bewegen, vuilnisbakken waaien om. Windkracht 6: dikke takken bewegen, paraplu's waaien kapot en hoeden waaien af.
Zelfs als je een goede conditie hebt, is het niet verstandig om hele zware inspanningen te doen als de temperaturen richting de 30 graden Celsius gaan. Voor mensen met een matige tot slechte conditie geldt zelfs dat zij bij temperaturen boven de 25 graden al voorzichtig moeten zijn.
Windkracht en windrichting bepaalt vaak de route die we fietsen. De gouden regel blijft, wind tegen op de heenweg, daarna met de wind mee terug naar huis. Zeker als je alleen op pad gaat met de racefiets is deze optie een verstandige. Houd dus rekening met de windrichting en navigeer je route eerst tegen de wind in.
Het KNMI gaat uit van storm als een uurgemiddelde windsnelheid tussen 75 en 88 kilometer per uur (20,8 - 24,4 meter per seconde) gemeten wordt. Volgens de schaal van Beaufort is er sprake van storm als er een 10 minuut gemiddelde windsnelheid tussen 75 en 88 km/u gemeten wordt.
Wind meet je met de schaal van Beaufort: volgens die schaal is het bij windkracht 8 stormachtig en bij windkracht 12 is er sprake van een orkaan. Bij tornado's waait het zelfs nog harder.
7 Bft – harde wind- 28 tot 33 knopen (55-58 km/uur) – (zee) golven worden hoger, beginnende schuimstrepen / IJssel-, Markermeer mocht je dit overkomen meld je positie via de marifoon aan het kustwachtcentrum. 8 Bft – stormachtige wind – 34 tot 40 knopen (64-66 km/uur) – zee, matig hoge golven, schuimstrepen.
Vanaf windracht 6 wordt werk gevaarlijk
Over het algemeen geldt dat werken vanaf windkracht 6 gevaarlijk wordt.
In het zomerhalfjaar ligt de gemiddelde windsnelheid landinwaarts tussen 10 en 13 km/uur (2-3 Bft), aan zee tussen 22 en 25 km/uur (4 Bft). In het winterseizoen ligt de gemiddelde windsnelheid een stuk hoger met 13 tot 16 km/uur landinwaarts (3 Bft) en 28 tot 31 km/uur (4-5 Bft) langs de kust.
Maar wat is nu precies windkracht? Men spreekt van een windkracht als er gemiddeld over 10 minuten een waarde wordt gemeten. Het is dus windkracht 6 als er 10 minuten lang een gemiddelde snelheid wordt gemeten tussen de 10,8-13,8 Meter/p seconde. De meting wordt gedaan op 10 meter hoogte.
Als er geen verplicht fietspad of fiets-/bromfietspad is, fiets je op de rijbaan. Je mag ook op een onverplicht fietspad fietsen. Je herkent dit aan een rechthoekig blauw verkeersbord met het woord fietspad. Je mag niet op de stoep of op een busbaan fietsen.
Alle sporten doen vermageren
Sommige sporten vragen per tijdseenheid meer energie: zo verbruikt een persoon die 1 uur fietst aan 16 km/u ongeveer 350 tot 450 calorieën. Iemand die 1 uur loopt aan 9 km/u, verbruikt ongeveer 640 calorieën (2).
Vandaag is code oranje afgegeven. Als je er niet op uit hoeft wordt aangeraden om binnen te blijven.Mocht je er toch op uit moeten met de fiets.
Op een verharde weg ligt de gemiddelde snelheid van een mountainbike rond de 20 km per uur. Op een onverharde weg ligt de fietssnelheid rond de 10 tot 15 km per uur.
De maximumsnelheden uit het 'Reglement verkeersregels en verkeerstekens' gelden niet voor fietsers. Op fietspaden geldt wel een maximum van dertig kilometer per uur, maar enkel voor 'bromfietsen en gehandicaptenvoertuigen, uitgerust met motor'.