Men moet daarom geen courgette en tomaten kopen (Solanum lycopersicum) of aardappelen (Solanum tuberosum) samen. De paprika's (Capsicum annuum |) en de aubergine (Solanum melongena |) gaan niet goed samen met de courgette. Zwaar consumerende koolsoorten, zoals broccoli (Brassica oleracea | Var.
Slechte combinatieteelt
Let er ook op dat je de planten niet te dicht bij elkaar in de buurt zet, dan kunnen ze met elkaar gaan concurreren om licht en voedsel. Deze planten kun je beter uit elkaars buurt houden: Aardappel - selderij, tomaat, rode biet. Aardbei - koolsoorten.
Courgette en komkommer doen enigszins aan elkaar denken, maar plaats ze liever niet náást elkaar. Komkommers, tomaten en radijsjes zijn makkelijk te verbouwen voor beginners, maar plaats ook deze soorten liever niet naast elkaar.
Je kunt tegelijkertijd pompoen en courgette zaaien, en dat is geen toeval. De planten zijn namelijk familie van elkaar. Beiden vallen ze onder de komkommerfamilie cucurbitaceae. Het Franse woord waar ons woord voor courgette vandaan komt, courge, betekent zelfs pompoen.
Courgettes groeien eigenlijk op alle grondsoorten, maar zorg wel voor een luchtige bodem waar geen water op blijft staan. Courgette vraagt een relatief hoge bemesting. Werk een aantal weken voor het planten compost en/of goed verteerde mest door de bovenste laag van de bodem.
Bloemkool: bonen, dille, oregano, selderij. Courgettes: mais, Oost-Indische kers, sla, stokbonen, uien. Komkommer: bonen, bieten, dille, erwten, knolvenkel, kool, koriander, mais, prei, selderij, uien. Koolsoorten: aardappels, andijvie, bieten, dille, erwten, kamille, koriander, prei, spinazie, tomaten.
Een courgetteplant heeft veel ruimte nodig. Er kan maar één plant per vierkante meter staan. Houd een plantafstand van 140 x 60 cm aan, zodat je het meeste uit je oogst haalt. Courgettes staan het liefst op een zonnige plaats.
Courgetteplanten verzetten veel werk, dus hebben veel water nodig en veel eten. Geef zeer regelmatig water, staat je courgette in een pot in de zon, dan heeft 'ie op hete dagen elke dag een hele flinke scheut nodig. Houd hem nat, maar zorg ervoor dat de wortels niet gaan rotten.
Courgettes bevatten veel water, maar niet zoveel als de komkommer. Ze bevatten wel meer vitamines en mineralen dan hun familielid; zo zijn courgettes een goede bron van vitamine C en foliumzuur en bevatten ze kalium, calcium, magnesium, fosfor en zink.
Courgettes verschillen wat hun voorwaardes betreft nauwelijks van pompoenen – ze zijn immers ook verwant. De vruchtgroente kan goed overweg met zon en halfschaduw. Op een volzonnige plaats heeft zij een vochtigere bodem nodig. De grote bladeren verdampen rijkelijk water en dit mag in de grond zeker niet ontbreken.
Een courgetteplant zal in zijn groeifase veel bloemen en vruchten produceren. Als er overvloedige regenval is, of als het langdurig regent, dan bestaat de kans dat u courgettevruchten snel rotten.
Geef je niet genoeg water, dan is er niet genoeg vocht voor de vruchten. Dan verdorren ze en vallen af. Voeding is ook zo'n ding. Zomergroentes zijn grootverbruikers, dus als de mix niet genoeg voeding (meer) heeft, heeft de plant het moeilijk.
De paprika's (Capsicum annuum |) en de aubergine (Solanum melongena |) gaan niet goed samen met de courgette. Zwaar consumerende koolsoorten, zoals broccoli (Brassica oleracea | Var. Italica), Spruitjes (Brassica oleracea | Var.
Alle slechte buren op een rij
Wil je paprika zaaien, doe dat dan niet naast bonen. Broccoli doet het niet goed naast oregano en tomaat. Houd mais ver van bieten en selderij. Combineer liever geen erwten met bloemkool.
Afrikaantjes scheiden een stof af die aaltjes dood. Dit zijn mini wormen die aan de wortels van de planten eten, waardoor de plant dood kan gaan, wil je dit voorkomen? Zaai dan dit jaar afrikaantjes in de moestuin.
4: Paprika planten: dit zijn goede buren voor de moestuin
lavendel, tijm of bernagie, trekken insecten aan en zorgen voor een goede bestuiving van de paprika's. In de kas zijn paprika's goede maatjes naast warmteminnende komkommers en aubergines.
Water geven
Een bodem die constant net vochtig is, is perfect. Daarom moet je courgettes regelmatig water geven en proberen zo veel mogelijk vocht in de grond vast te houden door te mulchen. Bij droogte produceren de meeste soorten alleen mannelijke bloemen die geen vruchten dragen.
Deze courgette is een van de weinige soorten waarvan je de stengel langs een klimrek omhoog kunt binden. Daardoor past hij ook in een moestuinbak. De opbrengst is enorm: vanaf begin juli tot eind oktober oogst je de ene na de andere courgette.
De plant doet dat waarschijnlijk omdat ie nog niet sterk genoeg is om vruchten te dragen. Door toch al in bloei te komen, trekt hij wel al bijen aan zodat die de weg ernaartoe al kennen. Laat de bloemen staan en geef de plant tijd om te groeien. Voor je het weet, zal de plant klaar zijn om volop vruchten te dragen.