Bent u doof of slechthorend, dan kunt u via uw mobiel, tablet of computer een noodoproep doen bij alarmnummer 112. Gebruik daarvoor de app Tolkcontact. Dit kunt u ook doen als u een spraakbeperking heeft. Installeer de app Tolkcontact.
Je hebt via WhatsApp geen toegang tot alarmnummers, zoals 112. Voor noodoproepen moet je alternatieve communicatiemiddelen gebruiken.
1. Kan ik een sms sturen naar 112? Ja. U mag de 112 sms-service alleen gebruiken als u niet of niet goed kunt spreken of horen.
Als u met de app 112NL belt: Kunt u direct met een knop aangeven welke hulpdienst u nodig heeft of dat u niet in de gelegenheid bent om te spreken. Stuurt u automatisch gegevens naar de meldkamer die u vooraf al heeft ingevuld. Wordt uw locatie doorgegeven als u daar in de app toestemming voor heeft gegeven.
De app is gratis, net zoals de noodnummers.
De veiligheidsregio's adviseren na vragen van RTL Nieuws: installeer de 112NL-App, zodat je de alarmcentrale ook in dit soort situaties kunt gebruiken via de chatfunctie. Begin vorig jaar lanceerden de meldkamers de 112NL-app, beschikbaar voor iOS en Android. Het is een app waarmee je kunt bellen én sms'en.
De 112 BE app is de officiële app voor de Belgische nooddiensten. Nadat u zich registreert in deze app, kunt u een noodoproep doen voor hulp van een ziekenwagen, de brandweer of de politie.
Nederland - Mensen die niet goed kunnen horen en/of spreken, kunnen vanaf vandaag via een app de meldkamer bereiken. Ook voor mensen die de Nederlandse of Engelse taal niet beheersen is de app geschikt. Wie de app downloadt kan daarin persoonlijke kenmerken aangeven.
De politie kan bij misbruik alle gegevens van het telefoongesprek opvragen bij de alarmcentrale. Zo komt de politie er eenvoudig achter wie met 112 heeft gebeld. Volwassenen kunnen een boete of een gevangenisstraf krijgen. Kinderen die het alarmnummer 112 misbruiken worden ook gestraft.
Als je 112 belt krijg je een algemene 112-centralist aan de lijn. De centralist vraagt waar je bent en of je ambulance, brandweer of politie wilt spreken. Daarna krijg je de juiste hulporganisatie aan de telefoon. Als je belt vanaf een vaste telefoonlijn, dan weet de 112-centrale je locatie en telefoonnummer al.
9000 euro boete
Als een volwassene onterecht 112 belt, kan er een boete of een gevangenisstraf worden opgelegd. Die gevangenisstraf mag maximaal drie maanden duren, zo staat in het wetboek van strafrecht. De geldboete kan oplopen tot 9000 euro.
Hoe lang worden de gesprekken bewaard? De gesprekken worden twee jaar bewaard, waarna ze worden vernietigd.
Open de WhatsApp-chat met het contact met wie je een video-oproep wilt starten. Tik op Video-oproep . Of open WhatsApp, tik op het tabblad OPROEPEN > Nieuwe oproep . Zoek het contact met wie je een video-oproep wilt houden en tik op Video-oproep .
U stuurt via telefoonnummer 06 – 12 20 70 06 een WhatsAppbericht met uw melding. Dat kan gaan over overlast, afspraken, aanrijding voertuigschade zonder letsel, zorgmeldingen enzovoorts. De politiemedewerker neemt contact met u op. In principe eerst via WhatsApp, maar terugbellen of eventueel mailen is ook een optie.
Als je problemen ervaart met WhatsApp-oproepen, probeer dan te verbinden met een ander netwerk (wifi in plaats van mobiel netwerk of andersom). Je huidige netwerk is mogelijk niet juist ingesteld voor UDP (User Datagram Protocol), wat ervoor kan zorgen dat WhatsApp Bellen niet goed functioneert.
Als u 112 belt met uw mobiele telefoon, dan ziet de medewerker van de centrale meldkamer uw locatiegegevens en mobiele gegevens. Hierdoor kunnen de hulpdiensten sneller aanwezig zijn om hulp te verlenen.
Wat moet je melden bij het bellen van 112
Wat er is gebeurd (verkeersongeval, brand, val van trap, e.d.)Welke hulp je nodig hebt (brandweer, politie, e.d.)
Bel alleen 112 in levensgevaar
Bel dan overdag je eigen huisarts voor overleg. De huisarts bepaalt aan de hand van jouw verhaal of ambulancezorg alsnog nodig is of dat je kunt langskomen. Heb je buiten kantoortijden medische problemen die niet kunnen wachten tot de volgende werkdag? Bel dan de huisartsenpost.
Chat met ons elke dinsdag, donderdag tussen 19 uur - 21 uur. Op officiële feestdagen is onze chat gesloten.
Staat jouw vraag er niet tussen? Stel hem dan aan ons. Iedere dinsdag- en donderdagavond kun je chatten met de politie. Tussen 19 en 21 uur zitten agenten klaar om online met jou in gesprek te gaan.
Hulp is er ook via MIND / Korrelatie of Slachtofferhulp. Wil je er met de politie over praten maar durf je niet naar een politiebureau, dan kun je via deze website met de politie chatten. Je kunt elke dinsdagavond of donderdagavond tussen 19 en 21 uur chatten op vraaghetdepolitie.nl.
Procedure. In België kunt u dag en nacht gratis het nummer 112 vormen voor brandweer of ambulance. Voor dringende politiehulp kunt u ook 101 bellen. In beide gevallen krijgt u een keuzemenu met de vraag of u een ziekenwagen of de brandweer nodig hebt ofwel de politie.
Bel je 112, dan krijg je binnen 10 seconden een centralist aan de lijn. Hij of zij vraagt: “Wil je politie, brandweer of ambulance spreken?” Je wordt meteen doorgeschakeld naar de juiste instantie; Bij de politie wil de centralist als eerste weten: Wat is er aan de hand?
112 Vandaag | RTL.nl. Created with sketchtool.