Normaal gesproken komt er tijdens de eisprong 1 eitje vrij, maar het kan dus voorkomen dat er een dubbele eisprong plaatsvindt met als gevolg 2 eitjes die beiden bevrucht kunnen worden. Bij een twee-eiige tweeling worden de 2 eitjes afzonderlijk bevrucht door 2 verschillende zaadcellen.
Tijdens de dubbele eisprong komen tegelijk twee eicellen vrij. Die zijn afkomstig van één eierstok of van twee eierstokken. In dat laatste geval draagt elke eierstok een eicel bij.
In de natuurlijke situatie, dus zonder vruchtbaarheidsbehandelingen, komt een twee-eiige tweeling (dus een dubbele eisprong waarbij beide eicellen bevrucht raken) voor in 1 op 83 zwangerschappen.
De kans op een meerlingzwangerschap is het grootst na vruchtbaarheidsbehandelingen als IVF (In Vitro Fertilisatie) of ICSI (Intra Cytoplasmatische Sperma Injectie). Hierbij worden twee of soms meerdere in het laboratorium bevruchte eicellen in de baarmoeder geplaatst. Dat vergroot de kans op een tweeling.
Eeneiige tweeling. Een eeneiige tweeling ontstaat uit één eicel die bevrucht is door één zaadcel. Hierdoor ontwikkelen de kindjes zich altijd in twee sterk op elkaar lijkende kindjes. Door tot nu toe onbekende oorzaken splitst de bevruchte eicel zich kort na de bevruchting in tweeën.
Lees hier meer over erfelijkheid. Zowel de vader als de moeder kan zo'n gen doorgeven aan de kinderen. Als één van de ouders drager is, wordt vijftig procent van de kinderen drager. Alleen dochters van een drager hebben een verhoogde kans om zwanger te worden van een twee-eiige tweeling.
De eisprong vindt plaats 14 dagen voor het begin van de volgende menstruatie, ongeacht hoe lang het eerste deel van je cyclus is. Bijvoorbeeld: heb jij een cyclus van 28 dagen, dan is de eisprong op dag 14. En bij een cyclus van 30 dagen, is de eisprong op dag 16.
Terwijl zwanger worden met een twee-eiige tweeling afhankelijk kan zijn van allerlei factoren, zoals erfelijkheid, is het krijgen van een identieke tweeling geheel toevallig en iets dat iedere vrouw kan gebeuren. Een zwangerschap met een identieke tweeling is veel zeldzamer dan met een twee-eiige tweeling.
Veel vrouwen hebben al vroeg in hun zwangerschap het vermoeden dat ze een tweeling verwachten. Dit komt meestal doordat ze merken dat ze veel sneller groeien en zwaarder worden dan bij een eenlingzwangerschap. Ook zijn zwangerschapskwaaltjes vaak eerder en heftiger aanwezig bij een meerling.
Sommige vrouwen zijn erg gevoelig voor het HCG en bij een tweeling heb je dus meer HCG en dus vaker overmatig braken.
Het krijgen van een dubbele eisprong kan als vrouw bij je in de familie zitten. Je hebt dan een kans van 1 tot 10 op een tweeling, wel op een twee-eiige tweeling.
Meerling bij FSH
Het belangrijkste risico is een meerlingzwangerschap. De kans op een tweeling ligt tussen 10 tot 20%. De kans is kleiner als er steeds maar één follikel groeit. In de natuurlijke situatie is de kans op een tweeling tussen 1.2 en 1.6%%.
Recent onderzoek leert dat de vruchtbare periode van de cyclus sterk kan schommelen, zelfs bij vrouwen met een heel regelmatige cyclus. De eisprong vindt plaats (ongeveer) 14 dagen voor de volgende menstruatie.
Anovulatie is wanneer er tijdens een menstruatiecyclus geen eicel uit je eierstok wordt vrijgegeven. Het is niet ongebruikelijk dat dit af en toe gebeurt. Het kan zijn dat je de ene maand een anovulatoire cyclus hebt en dan de volgende cyclus wel gewoon ovuleert.
Of je wel of niet zwanger raakt tijdens je menstruatie heeft te maken met de lengte van de menstruatiecyclus en de levensduur van het sperma. Een vrouw kan namelijk alleen zwanger raken als je ovuleert, ofwel als er een eitje vrijkomt. Die eisprong vindt meestal 14 dagen voor de menstruatie plaats.
Stijgende of dalende lichaamstemperatuur. Tijdens de eisprong zal je lichaamstemperatuur ongeveer een halve graad dalen, maar kort daarna stijgt deze ook weer met ongeveer een halve graad. Door je temperatuur meerdere malen per dag te meten, weet je wanneer de eisprong plaatsgevonden heeft.
Beta HCG niveaus bij het verwachten van een tweeling
In het algemeen is het twee keer zo hoog wanneer men twee baby's verwacht. Een hoge HCG-bèta-spiegel is echter geen garantie voor een tweeling of meer. Bij veel tweelingzwangerschappen is namelijk geen verhoogd gehalte geconstateerd.
Hoe lang is mijn zwangerschapsverlof en bevallingsverlof bij een tweeling of meerling? U krijgt 10 weken zwangerschapsverlof en minimaal 10 weken bevallingsverlof als u zwanger bent van een tweeling of meerling. Het totale verlof is 20 weken.
Je hebt de meeste kans om zwanger te worden als je een paar keer vrijt in de 6 dagen voor je eisprong. De eisprong is 2 weken voordat je ongesteld wordt. De meeste vrouwen die dit doen zijn dan in 1 jaar zwanger. Ga naar je huisarts als je na een jaar nog niet zwanger bent.
De zeldzame tweelingen die nog later splitsen kunnen dat wel.Ze groeien op in één vruchtzak en zijn niet gescheiden door een apart vlies.
In het geval van een tweelingzwangerschap is de aanbevolen gewichtstoename 17 tot 25 kg.
Wil je zwanger raken dan kun je het beste rond deze vruchtbare dagen vrijen. Je menstruatiecyclus en het moment van je eisprong kan afwijken van het gemiddelde. Daarnaast kan je cyclus ook onregelmatig zijn. Wil je met meer zekerheid weten of je vruchtbaar bent, dan kun je ook nog een ovulatietest doen.
Je kan ongeveer 5 dagen voor en 1 dag na de eisprong zwanger worden. Regelmatige cyclus van 23 dagen: de eisprong komt rond dag 9 van je cyclus. Je kan ongeveer 5 dagen voor en 1 dag na de eisprong zwanger worden.
Per cyclus is de vrouw vruchtbaar van zo'n 2 à 3 dagen vóór de eisprong tot enkele uren erna. Je kunt dus het beste een paar keer vrijen in de dagen net voordat je ovuleert.