Ontvet het raam daarom goed. Dit kun je doen met een middel dat geschikt is om te ontvetten en die op een raam te gebruiken is. Ook is het belangrijk dat het oppervlak glad is. Wanneer de ondergrond niet glad is, zal het folie ook loslaten.
Statische raamfolie aanbrengen
Spuit met een plantenspuit je raam goed vochtig. De folie hecht namelijk beter door statische elektriciteit in combinatie met water. Maak eerst het glas en de raamfolie nat met water. Je kunt gebruik maken van een plantenspuit.
Statisch raamfolie kun je van het raam verwijderen en nogmaals opnieuw plakken. Het blijft altijd haar statische kleefkracht behouden.
Hoelang gaat de glasfolie mee? De levensduur van de folie hangt onder andere af van het type folie, het soort glas, de hoeveelheid zon en de mate van onderhoud. Bij goed onderhoud gaat professioneel aangebrachte folie binnenshuis tot wel 20 jaar mee.
Wanneer de raamfolie is aangebracht, kunnen er nog een lichte waas en/of kleine waterdruppels zichtbaar zijn. Dit is een normaal onderdeel van het hechtingsproces, dat "uitharden" wordt genoemd. Afhankelijk van het type folie en de weersomstandigheden kan het tot 30 dagen duren voordat de folie volledig is uitgehard.
Raam moet glad en vetvrij zijn
Ontvet het raam daarom goed. Dit kun je doen met een middel dat geschikt is om te ontvetten en die op een raam te gebruiken is. Ook is het belangrijk dat het oppervlak glad is. Wanneer de ondergrond niet glad is, zal het folie ook loslaten.
Je kunt folie aanbrengen door te wrijven met je vinger of door een vouwbeen te gebruiken.
Gemiddeld gezien betaal je voor glasfolie 50 euro per vierkante meter inclusief plaatsing. Kozijnfolie kost maar 10 tot 15 euro per vierkante meter.
Hoogte. De gemiddelde lengte van Nederlanders is zo'n 170 centimeter. Dat betekent dat je de meeste inkijk weert als de folie op deze hoogte zit. Maar omdat een te hoge raamfolie heel vervelend is, is de aanbevolen hoogte voor de onderrand 140 cm en voor de bovenrand 180 cm.
Wat is het verschil tussen statische folie en zelfklevende raamfolie? Zelfklevende folie is permanent en voorzien met een lijmlaag aan de achterkant van de folie. Statische raamfolie hecht zich, zonder dat je daar al te veel voor hoeft te doen, makkelijk aan het raam of elk ander glad oppervlak dat je wenst.
HR, HR+ en hoger glas mag niet aan de binnenzijde geplakt worden met (donkergetinte) zonwerende raamfolie. Doordat er in het HR++ glas een flinterdunne ' zonwerende laag ' zit werkt dit elkaar tegen. Dit kan lijden tot een thermische breuk. HR, HR+ en HR++ glas mag dus alleen aan de buitenzijde geplakt worden.
Eigenlijk is het vrijwel altijd zo dat raamfolie aan de binnenkant van het raam moet worden geplakt, tenzij anders staat vermeld.
Isolerende raamfolie is plastic folie die je voor je ramen plakt, met een stukje lucht ertussen. Dit wordt ook wel kozijnfolie genoemd. Je creëert daardoor een extra isolerende laag. Daardoor krijgt enkel glas bijna de kwaliteit van dubbel glas, of dubbel glas bijna de kwaliteit van HR-glas.
Het isolerende glasfolie zorgt voor maar liefst 50% minder warmte verlies en dat is natuurlijk niet verkeerd in de koude wintermaanden. Aangezien er minder warmte verloren gaat hoeft de verwarming minder vaak of minder warm aan en dat zorgt er voor dat het dus ook nog eens voordelig werkt voor je portemonnee.
Lichtdoorlatendheid autoruiten
De voorruit en de naast de bestuurderszitplaats aanwezige zijruiten moeten minimaal 55% van het licht doorlaten. De achterzijruiten en de achterruit mogen een lagere lichtdoorlatendheid hebben als de auto links en rechts een buitenspiegel heeft.
Er is geen verschil tussen plakfolie, plakplastic en kleeffolie. Het zijn synoniemen sommige benoemen het anders.
U kunt kiezen uit 6 soorten raamfolie; (1) gesneden raamfolie, (2) full colour raamfolie, (3) transparante raamfolie, (4) statische raamfolie, (5) vinyl/plakletters voor op ramen en (6) raamstickers full colour (prints op wit vinyl). Vele soorten raamfolie.
Dit kan door middel van een scherp stanleymes of een schaar. Bepaal eerst de breedte en eventueel de hoogte van het te beplakken raam. Snij vervolgens het folie op maat. Wij adviseren je om het raamfolie 1 a 2 centimeter breder af te snijden dan dat je hebt opgemeten.
Door de gaatjes in het folie in combinatie met contrast in licht, treedt het one way vision effect op. Wat dus eigenlijk inhoudt dat jij zelf nog fijn naar buiten kan kijken, terwijl anderen tegen een vlak aankijken en jou niet kunnen zien zitten.
Voordat je folie aanbrengt
Voordat je begint met het restylen van je meubels, is het slim om te controleren of de ondergrond van je meubel geschikt is om zelfklevende meubelfolie op aan te brengen. Ondergronden zoals Multiplex, MDF (bij voorkeur voorgelakt), massief hout, kunststof, metaal en gelakte oppervlakken.
Zonwerende folie houdt voornamelijk sterke zonnestralen tegen die voor vervelende reflecties kunnen zorgen op beeldschermen, zoals die van bijvoorbeeld uw computer of uw televisie. Isolerende folie verschilt van warmtewerende folie doordat deze folie de warmte in de zomer buiten en in de winter binnen houdt.
Raamfolie kun je alleen gebruiken bij enkel glas en dubbel glas. Combineer het niet met HR of HR++ glas: dit glas heeft al een warmtereflecterende laag en de folie kan dan thermische breuken in het glas veroorzaken. Lees meer op Isolerend glas.
Het verschil tussen HR, HR+, HR++ en HR+++glas
HR+ glas: dubbel glas met coating en een edelgasvulling (U-waarde ± 1.6) HR++ glas: dubbel glas met een verbeterde coating en een edelgasvulling (U-waarde ± 1.2) HR+++ glas of triple glas: driedubbel glas met coating en edelgasvulling.