De plant kan niet goed tegen kou, laat hem niet koeler staan dan 13° graden Celsius. Matig water geven, de kluit mag licht vochtig zijn, maar geen voetbad hebben. Eens in de twee weken een beetje plantenvoeding is voldoende. Het komt zelden voor dat een Monstera binnen bloeit.
Monstera
De Monstera, afkomstig uit Midden- en Zuid-Amerika, kan goed tegen verschillende weersomstandigheden buiten. Plaats hem echter niet in direct zonlicht. Zorg voor een plekje met halfschaduw.
Minimale temperatuur voor de meeste kamerplanten: 15 graden
Maar in de tropen wordt het meestal niet kouder dan een graad of vijftien. Ook 's nachts niet. En dus kunnen veel van onze kamerplanten niet goed tegen kou.
Plant inpakken: net als bij tuinplanten in pot kun je vorstgevoelige planten die in de volle grond staan beschermen door ze in te pakken met bijvoorbeeld noppenfolie, jute, vliesdoek of oude lakens. Verder gelden hierbij dezelfde regels als bij de vorstgevoelige plant in pot (zie hierboven).
Planten kunnen bevriezen en het ook koud hebben. Planten bevatten, net als mensen, water dat kan bevriezen en de plant of boom zelf ook. Dat betekent dat planten het koud kunnen krijgen in de winter, maar ze kunnen natuurlijk geen jas aantrekken.
Kamerplanten die goed tegen lage temperatuur kunnen zijn de Sansevieria en de ZZ-plant (Zamioculcas zamiifolia). Dit zijn sterke planten die alles wel prima vinden. Maar denk ook aan een Yucca of Dracaena. Maar voor deze planten geldt wel dat de temperatuur niet onder het vriespunt moet komen.
Doe overdag de zonwering omlaag en sluit de gordijnen: zo hou je de warmte buiten. Hou ramen en deuren overdag dicht. Dat voelt misschien raar, maar door open ramen en deuren stroomt de warmte juist naar binnen. Blijf wel ventileren voor gezonde lucht in huis.
Nachtvorst is geen probleem voor jonge bomen, planten of hagen die net geplant zijn.
Planten in de slaapkamer zorgen voor een gezellige sfeer en fleuren je interieur op. Maar dat niet alleen, planten op de slaapkamer zorgen ook voor een goede nachtrust en zuiveren de lucht. Planten in de slaapkamer zijn dus gezond.
Hoe krijg ik weer een mooie volle plant? Één optie is zoals ik hierboven vertelde; de lelijke bladeren weghalen als je je eraan ergert en door middel van stekken, of eventueel een jonge plant die je koopt, de kale plekken weer op vullen. Een andere optie is om je plant een heel eind terug te snoeien.
Je kunt je Monstera echt beter op een lichte plek zetten. De beste temperatuur is 20 °C. Temperaturen onder de 12 °C vindt de Gatenplant niet zo fijn, probeer dat dus te voorkomen. De Monstera komt in de natuur voor in Zuid-Amerika en is dus een echte tropische kamerplant.
Maak bij een gietbeurt de grond licht vochtig. Tussen de gietbeurten door laat je de kluit bijna helemaal uitdrogen voor je weer water geeft. Waarschijnlijk heeft je (Philodendron) Monstera deliciosa in de lente en zomer één of twee keer per week water nodig en in de winter een keer per week.
Noppenfolie is ideaal te gebruiken in de winter voor al uw potten om scheuren in aardewerk te voorkomen. Door gebruik van het folie ervaart u een langere levensduur van de pot, ook te gebruiken voor bloempotten van een ander soort materiaal.
De voordelen van vliesdoek
Je pakt je plant als het ware in met dit afdekmateriaal. Het helpt de temperatuur rond de planten te reguleren, wat vorstschade voorkomt. Bovendien beschermt het tegen uitdroging door vocht vast te houden terwijl het licht en lucht doorlaat. Zo kun je dus veel langer van je planten genieten!
In het algemeen hebben planten een temperatuur van minimaal 10°C nodig. De temperatuur beïnvloedt dus direct de groeimogelijkheid van de plant. Regelmatig de temperatuur meten is dus belangrijk. Zowel buiten, in de kas of binnenshuis.
En er loert 's winters nog meer droogtestress om de hoek: de lage luchtvochtigheid maakt dat planten sneller water verdampen en bij grondvorst (en zelfs al bij temperaturen onder de 4 tot 6°C) kunnen ze geen water uit de bodem opnemen.
Blijf weg van de radiator
Over het algemeen geldt dat je kamerplanten beter niet op of naast de verwarming moet zetten. Door flink te stoken daalt de luchtvochtigheid in huis.
Niet alleen egels en andere dieren houden een winterslaap, ook planten houden tijdens de herfst- en wintermaanden een soort winterslaap. Ze verbruiken dan bijna geen energie en verdampen maar heel weinig water bij de bladeren. Ze hebben dus ook minder water nodig dan in de zomermaanden!