Je iris vertelt iets over of jij eerder een warm en vertrouwelijk persoon bent, of een neurotische en impulsieve. Ook is aan de iris af te lezen wat er in ieder orgaan van een lichaam gaande is, om van daaruit naar de juiste balans en harmonie op zoek te gaan.
De opening in het midden van de iris, heet de pupil. Door de pupil zie je de donkere binnenkant van je oog, waardoor hij zwart lijkt. Bij veel licht wordt je pupil kleiner. Bij weinig licht wordt hij groter.
Oogarts Tom van Tussenbroek geeft uitleg. “Onderzoek van de ogen kan een beeld geven van iemands gezondheid”, vertelt Tom van Tussenbroek. “Het bijzondere aan de ogen is namelijk dat dit de enige plek in het lichaam is waar je de kleine bloedvaten echt kunt zien.
In het donker verwijdt de pupil zich en kan er zo veel mogelijk licht het oog binnenkomen. De functie van de iris is dus om via de grootte van de pupil de mate van lichtinval te regelen. In die zin kan de pupil vergeleken worden met het diafragma van een fotocamera.
De iris bestaat uit twee spieren die ervoor kunnen zorgen dat de pupil kan variëren in grootte. De pupil is een ronde opening in de iris die groter en kleiner kan worden. Van buitenaf is de pupil te zien als een zwart gaatje. De pupil reageert op licht.
Een veelzijdige plant met felgekleurde, opvallende bloemen is de iris. Ze hebben onopvallende, lange, zwaardvormige bladeren en juist zeer opvallende, kleurrijke bloemen. De bloem van de iris bestaat uit zes kroonblaadjes, drie opstaande en drie hangende.
De iris (het regenboogvlies) geeft onze ogen kleur. De hoeveelheid pigment (melanine) in de pigmentrijke cellen aan de achterkant van de iris, bepalen de oogkleur. Bruine ogen hebben veel pigment, blauwe ogen weinig en groene ogen zitten daar tussenin.
In principe staat de oogkleur na drie jaar vast, maar ondanks dat kunnen er toch kleine veranderingen ontstaan. Zo kan de oogkleur veranderen door bijvoorbeeld contact met de zon. Bruine ogen worden daarmee donkerder, in groene ogen ontstaan vaak bruine vlekjes en in blauwe ogen wordt vaak een bruine ring ontdekt.
Het is tegenwoordig mogelijk om de kleur van je ogen operatief te laten veranderen. Er worden dan implantaten ingebracht die de oogkleur permanent veranderen.
Het deel van je ogen dat de kleur bepaalt, is de iris. Een andere naam voor de iris is het regenboogvlies. Er zijn heel veel verschillende oogkleuren mogelijk. Maar bij de meeste mensen is de iris (licht)blauw, groen of (donker)bruin.
De ogen fungeren als een poort tussen wat wij zien en wat wij voelen. Vandaar ook dat het diep in de ogen kijken zo onvoorstelbaar intiem, zo confronterend, zo transcenderend is. Als je met al jouw kracht en diepte in iemands ogen kijkt, is jouw blik een doordringende blik, een blik die dieper gaat.
Oorsprong van de uitdrukking 'ogen als spiegel van de ziel'
Leonardo Da Vinci gaf deze uitdrukking leven. Maar wat betekent het als de ogen de spiegel van de ziel zijn? De meest gebruikte opvatting is dat je in de ogen van de ander zijn of haar ziel kunt zien.
Grieks Iris, Eiris 'bode der goden, regenboog' (de 'regenboog' werd gezien als verbinding tussen de goden en de mensen). Wegens de verschillende kleuren daarna ook bloemnaam en benaming van een gedeelte van het oog.
De iriscopist kijkt naar de iris en daarnaast ook naar de pupil en het oogwit.
Door de pupil komt het licht naar binnen en het gaat daar door de ooglens en de ooglens zorgt d'rvoor, dat het keurig daar op het netvlies terechtkomt. En je ziet het: het beeld staat op zijn kop.Dat beeld, dat wordt door de oogzenuw, die zit daar, naar de hersenen gestuurd. En die zetten het weer rechtop voor je.
De meest voorkomende oogkleur is bruin: ongeveer 80% van de wereldbevolking heeft bruine ogen. Ongeveer 8% tot 10% van de mensen heeft blauwe ogen, 5% amberkleurige of hazelnootkleurige ogen en 2% heeft groene ogen. Groen is dan ook de meest zeldzame oogkleur.
Blijkbaar zijn blauwe ogen wetenschappelijk gezien het meest aantrekkelijk. Onze lijst bestond voor 23,25% uit blauwogige knapperds, terwijl slechts 9% van de mensen blauwe ogen heeft. Als je een man bent met blauwe ogen, heb je drie keer zoveel kans om op de lijst 'Meest sexy mensen aller tijden' te komen.
Rood is de zeldzaamste natuurlijke haarkleur. De Romeinen vroegen grof geld voor roodharige slaven en slavinnen. Tijdens de heksenvervolging die Europa na de middeleeuwen teisterden waren roodharigen ook geliefd, maar dan om op de brandstapel te zetten omdat ze 'het vuur van hel' op hun hoofd droegen.
Groene ogen komen nog minder vaak voor (2%) en vind je vooral in het Midden-Oosten, Centraal-Azië en India. Bruin, blauw en groen zijn de meest gangbare oogkleuren. Maar er zijn nog meer zeldzame oogkleuren, zoals grijs, amber en hazel. Daarnaast kunnen mensen met albinisme rode ogen hebben.
De ogen van Doutzen Kroes werden uitgeroepen tot de mooiste bekende ogen van Nederland*. Vandaag ging de eer van de mooiste niet-bekende ogen naar Cathy Krielaart uit Rotterdam. Zij werd geselecteerd uit ruim 2.500 inzendingen via de Facebook competitie van Bausch + Lomb.
Welke oogkleur komt het meest en het minst voor? Bruine ogen hebben het meeste pigment, blauwe ogen het minste en groene ogen zitten ertussenin. Bruin is wereldwijd de meest voorkomende oogkleur, gevolgd door blauw, grijs en de zeldzaamste oogkleur is groen.
Bruine ogen zijn dominant
Hoewel blauwe ogen vaak het meest in het oog springen, komen bruine ogen het meeste voor. In alle werelddelen zijn bruine ogen toonaangevend. In Europa en Noord-Amerika komen lichte oogkleuren vaker voor, maar ook hier blijft bruin de dominante kleur. Groene ogen zijn dan weer eerder zeldzaam.
Mensen met groene ogen zijn vaak gedreven en erg gepassioneerd, maar zij zijn ook vaker jaloers. Hierdoor kunnen zij zich vaak vijandig of agressief opstellen. Ook worden mensen met groene ogen vaak omschreven als charmant en aantrekkelijk.
Een kind met bruine ogen van ouders met blauwe ogen? Onmogelijk, dat moet er eentje van de melkboer zijn. Nieuw genetisch onderzoek laat zien dat die theorie in de prullenbak kan. De genetica van oogkleur blijkt ingewikkelder dan gedacht: minimaal 61 genen spelen een rol.