Het is gebruikelijk om een fooi te geven in hotels, restaurants, bars en aan taxichauffeurs. Portugezen geven over het algemeen 5% fooi met afronding naar boven.
Het is niet verplicht om fooi te geven en vaak staan evt. servicekosten al op de rekening. Uiteraard zal het horecapersoneel een extra bijdrage enorm waarderen. Een extra fooi t.w.v. 5-10% op de rekening zal zeer worden gewaardeerd.
Je kunt na het afrekenen een bedrag op tafel achterlaten, ga daarbij uit van 5 tot 10 procent. Ook hotelpersoneel, gidsen, taxichauffeurs, kappers en bewaaksters van de garderobe (vaak gepensioneerden die wat bijverdienen) stellen een fooi erg op prijs. Bij een taxichauffeur kun je het bedrag naar boven afronden.
Een fooi is in Portugal en op de Azoren, net als in Nederland en België, een vrijwillige bijdrage om je blijk van waardering te tonen. Geen verplichting dus. In restaurants is het gebruikelijk om een fooi te geven. De fooi is ongeveer 5 à 10 procent van het te betalen bedrag.
In Portugal is het gebruikelijk om taxi's af te ronden naar het dichtstbijzijnde hele bedrag. Bijvoorbeeld, als de rit 8,60 euro kost, kun je 9 euro betalen en het wisselgeld als fooi geven. Als de rit langer is, is 5 tot 10 procent van de totale ritprijs een goede richtlijn voor fooi.
Fooi een enorme belediging
In sommige landen kun je beter geen fooi geven. In Japan, Singapore, China of Vietnam kun je je geld beter in eigen zak houden als het fooi betreft. Het horecapersoneel in deze landen waarderen het namelijk niet als je wat extra's geeft en kunnen dit zelfs als beledigend opvatten.
Hotels: De portier geef je 1 tot 2 euro per koffer, de schoonmaakster iedere ochtend 1 of 2 euro. Als je roomservice bestelt, geef je 1 tot 3 euro (zelfs als er al servicekosten op het bonnetje staan), en als een baliemedewerker een taxi voor je bestelt, geef je 1 tot 2 euro fooi.
In Nederland mag je dus helemaal zelf bepalen of je fooi geeft en hoeveel. De vuistregel is vaak 5 tot 10 procent van het bedrag. Althans als je uit eten gaat. ,,Als je een drankje doet op het terras is vaak naar boven afronden al genoeg”, zegt Anne-Marie van Leggelo, directeur van Het Etiquette Bureau.
Nee, het geven van fooi is niet verplicht. Als je niet tevreden bent over de service, kun je ervoor kiezen om geen extraatje te geven. Maar als je wel tevreden bent, is het geven van fooi een mooie manier om het personeel te bedanken.
Fooien geven
De grootste fout die vooral door Europeanen gemaakt wordt, is om geen fooien te geven tijdens een verblijf in een all-inclusive hotel. Dat jij niet hoeft te betalen voor het eten of drinken, betekent niet dat het bedienend personeel een fooi niet op prijs stelt.
In Portugal kun je gewoon met de euro betalen.
Multibanco: Portugal maakt deel uit van de eurozone. U kan geld opnemen bij de talrijke geldautomaten (multibanco), maar vaak geldt er een maximum van € 200 per dag.
Volgens de website Numbeo.com kost een driegangenmaaltijd voor twee personen in een gemiddeld restaurant momenteel 30 euro. Echter zijn in de typische Portuguese restaurants de "prato do dia" al verkrijgbaar vanaf € 7,50 voor een hoofdgerecht.
In een restaurant rekenen ze dan ook op fooi. Vaak is het al opgeteld bij de rekening, en anders wordt 15 tot 20 procent verwacht. Dat is een stuk meer dan in de meeste landen, maar het gaat vaak wel direct naar de ober van dienst.
Fooien op vakantie: in dit land kun je beter geen extraatje geven aan het personeel. Hoewel het niet verplicht is, is fooi voor horecapersoneel toch een leuk extraatje. In Nederland is de vuistregel vaak 5 tot 10 procent van het bedrag.
Vooropgesteld: fooi geven is niet verplicht omdat we in Nederland een goed minimumloon hebben, zegt Anne-Marie van Leggelo, etiquette-expert en directeur van Het Etiquette Bureau. De algemeen bekende vuistregel is om in restaurants tussen de 5 en 10 procent op de rekening te geven. Maar dat is geen ijzeren wet.
Via pinnen of betalen met een creditcard wordt fooi ook vaak digitaal afgerekend. Dan ontvangt niet de werknemer, maar de ondernemer het extra geld. In de wet is vastgelegd dat ook deze fooien buiten de met btw te belasten vergoeding blijft, mits de bedragen door de ondernemer worden doorbetaald aan zijn medewerker(s).
In Mallorca is het niet gebruikelijk om het wisselgeld als fooi te geven, zoals in Nederland. Men verwacht 5 tot 15% fooi.
Als vuistregel geldt een fooi van ongeveer 10-15% voor een knipbeurt.
In Amerika is het heel normaal om fooi te geven. Vaak heb je de keuze om zelf het bedrag te bepalen, maar geen fooi geven is eigenlijk niet toegestaan. Bijna in elke situatie gelden ongeschreven regels omtrent fooi: in de taxi, in een restaurant en zelfs bij de kapper.
Het is een gewoonte die z'n oorsprong vindt in de middeleeuwen, toen je nog je eigen eten meebracht naar de herberg, maar wel betaalde voor brood en en het gebruik van bestek. 'Pane e coperto' heeft deze combinatie dan ook in het Italiaans.
In de horeca is het gebruikelijk om 10 procent fooi te geven. "Maar het moet niet, het is een gevoelskwestie. Vind je bijvoorbeeld de service niet oke, dan zou ik het niet doen. En op sommige plekken tip je minder snel, zoals in een snackbar.
Als je besluit dat je een goede taxiservice krijgen en wilt een fooi geven, zorg ervoor om 10% of meer te betalen. Een kleiner bedrag geven is het niet waard. Sterker nog, als het op centenwerk uitkomt, kun je beter helemaal geen fooi geven.
Geen verplichting dus. Servicio (bedieningsgeld) is vaak al inbegrepen op de restaurantrekening, maar daarnaast is een fooi van 5 tot 10 % gebruikelijk. Rond het bedrag op de bon af naar boven of laat het (kleine) wisselgeld liggen.