Deze faalangst kan positief of negatief zijn. Positieve faalangst is een extra stimulans.Het verlangen om succes te bereiken wordt er alleen maar sterker door.Bij negatieve faalangst blijf je alleen maar denken aan wat er fout kan gaan.
Bij faalangst ben je bang om niet goed genoeg te presteren. Je bent perfectionistisch en veeleisend naar jezelf. Door deze grote angst ga je soms juist onder je niveau presteren. Je hebt een negatief zelfbeeld en door gebrekkige eigenwaarde kun je terechtkomen in een negatieve, neerwaartse spiraal.
'Maak je niet druk'.
Zeg niet tegen een persoon met faalangst dat hij niets heeft om zich zorgen om te maken en dat het onzin is dat hij of zij zich zorgen maakt. De ander voelt zich op zo'n moment dan eenvoudigweg niet gehoord.
Het kan soms zo zijn dat faalangst aangeboren is. Maar het kan ook ontstaan omdat één van je ouders faalangstig is. Jij kopieert vaak (onbewust) het gedrag van je ouders en in dit geval dus het faalangstig gedrag. Daarnaast kan faalangst ook ontstaan, omdat jij in een bepaalde omgeving vaak moet presteren.
Bij negatieve faalangst blijf je alleen maar denken aan wat er fout kan gaan. Dat werkt verlammend. Je probeert het niet eens meer, en bereikt dus ook geen succes. Hieronder hebben we het over deze negatieve faalangst.
Heb je vaak het gevoel dat jouw faalangst je leven flink belemmert en heb je het idee dat je zonder die faalangst beter zal presteren? Dan is het misschien een goed idee om eens met een psycholoog te praten. Faalangst kan namelijk gewoon behandeld worden.
Een oorzaak kan zijn jouw eigen kritische blik naar eigen prestaties en prestaties van anderen. Ook de lat te hoog leggen en ontevredenheid over eigen prestaties kan zorgen voor perfectionisme. Wellicht stel je te hoge eisen aan jezelf en aan mensen in jouw omgeving.
Als je faalangst hebt, heb je negatieve gedachten over jezelf en de taken die je moet doen. Vaak zijn het zeer negatieve gedachten die niet reëel zijn. Door deze gedachten reëler te maken of te vervangen door helpende gedachten kan het gevoel dat achter de faalangst zit vaak worden weggehaald.
Faalangst wordt in de DSM-5 niet als een aparte aandoening opgenomen, maar meestal als een onderdeel van sociale angst of gegeneraliseerde angst beschouwd. Hierbij wordt dan vaak verwezen naar 'testangst' of 'prestatieangst' (American Psychiatric Association, 2014).
Perfectionisme betekent een obsessief verlangen hebben om handelingen perfect uit te voeren. De betekenis van faalangst en perfectionisme zijn niet hetzelfde maar gaan wel hand in hand: Bij faalangst heb je angst om te presteren en bij perfectionisme heb je de drang om te presteren.
Faalangstige kinderen hebben een ingewikkelde manier van denken.Ze denken dat anderen hen alleen de moeite waard vinden bij hele goede prestaties. Voor elke te leveren prestatie denken zij niet na over die prestatie, maar over de manier waarop die prestatie ongetwijfeld niet gaat lukken.
Uit onderzoek blijkt dat mensen met faalangst vaak ook ouders of broers en zussen met faalangst of een anderssoortige angststoornis hebben. Onderzoek wijst ook uit dat mensen die bijzonder sensitief zijn voor een fysieke reactie op stress ook een verhoogd risico lopen om faalangst te ontwikkelen.
Faalangst kan veel oorzaken hebben. Hoewel faalangst waarschijnlijk ook erfelijk is, kunnen kinderen faalangst ontwikkelen door onzekerheid, een reeks vervelende gebeurtenissen op school of problemen thuis. Ook een stoornis als dyslexie kan een aanleiding zijn om faalangstig te worden.
Perfectionisme spiegelt je innerlijke onzekerheid. Meestal ben je dan veeleisend voor jezelf maar ook veeleisend voor anderen. Door die honger naar perfectie wat los te laten, ben je als vanzelf zachter voor jezelf en voor anderen.
Negatieve gevolgen van perfectionisme. Perfectionisme kan negatieve gevolgen hebben, met name voor de gezondheid. Door jezelf altijd maar te willen bewijzen, ervaar je stress. Perfectionisme maakt dat je te veel stress of chronische stress ervaart.
Perfectionistisch zijn is eigenlijk een talent: je wilt graag het goede doen en het beste uit jezelf halen. Je wilt nauwkeurig en precies zijn. Dat is een mooie eigenschap die veel mensen in je zullen waarderen. Perfectionisme is de doorgeslagen variant hiervan, waar je veel last van kunt hebben.
Er geen energie verspild wordt: alle onnodige verbindingen in jouw hersenen worden verbroken.Het mentale deel en het emotionele deel in jouw hersenen wordt uitgeschakeld. Het wordt dan moeilijk om na te denken of emoties als liefde te ervaren.
Bij faalangst ben je letterlijk bang dat wat je moet doen misgaat, mislukt. Het gaat hierbij om een bepaalde taak waar je voor beoordeeld wordt, zoals een tentamen of presentatie. Je hebt geen vertrouwen in jezelf dat je dit goed gaat doen. Zowel kinderen, als jongeren, als volwassenen kunnen zich faalangstig voelen.
Faalangst en de emotie angst
Faalangst behoort tot de emotie angst. Angst is een hele nuttige en positieve emotie omdat het je beschermt tegen mogelijk gevaar.
Valkuilen bij faalangst
Een valkuil ontstaat in de kindertijd als er te weinig tegemoet wordt gekomen aan jouw basisbehoeften als kind. Het kan gaan om ervaringen van verlaten, bekritiseerd, buitengesloten of verwaarloosd worden. Als kind zijn de mogelijkheden om je omgeving te begrijpen nog niet zo groot.
Faalangst kan al voorkomen bij kinderen in de leeftijd van peuters. De kinderen zijn in die leeftijd bang om een klusje te doen, omdat ze denken het niet te kunnen. Op latere leeftijd kan faalangst vormen aannemen die te maken hebben met proefwerken en andere schoolprestaties.