Kittens kunnen niet rillen van de kou. In de 1ste week heeft een kitten een temperatuur van ongeveer 36,5 graden (rectaal). Onder de 36 graden heeft het kitten een ondertemperatuur en mag er niet gevoed worden. Electrolyten is wel toegestaan.
Wanneer een kat het koud heeft
Hebben ze het koud? Dan zoeken ze lekker warme plekjes op. Daarom moeten autobestuurders in de winter extra goed controleren of er geen kat onder hun auto ligt te slapen wanneer zij weg willen rijden.
Bij moederloze kittens ligt de omgevingstemperatuur in de eerste week op 30-32 graden Celsius. Deze temperatuur kan geleidelijk verlaagd worden naar 24 graden in 4 weken. Bij kittens met een moederdier ligt de omgevingstemperatuur rond de 26 graden. De luchtvochtigheid dient rond de 55-60% te zijn.
Een pasgeboren kitten verliest extra veel warmte zolang het nog nat is van de geboorte en moet daarom zo snel mogelijk afgedroogd worden. U kunt een kitten warm houden met een in doeken gedraaide kruik warm water, met behulp van een elektrische warmtemat of van een warmtekussen dat u in de magnetron kunt opwarmen.
Welke temperatuur is te koud voor katten? “Een algemene vuistregel is dat alles onder de 7 graden te koud is. Als de temperatuur onder het vriespunt daalt, lopen ze een groot risico op onderkoeling als ze langere tijd buiten zijn,” zegt Arpino.
Een kat kan gerust buiten blijven, maar het is wel gewenst dat hij 's avonds ergens comfortabel weg kan kruipen. Om je kat een beschutte plek te geven kun je overwegen om de garage- of schuurdeur te voorzien van een kattenluik. Zo hoef je de kat niet in huis te nemen, maar kan hij wel naar binnen.
Er is geen minimale leeftijd voor het naar buiten laten van uw kitten, maar houdt er rekening mee dat een jonge kitten nog veel moet leren en ontdekken. Een goede leeftijd om aan te houden is zes maanden, omdat uw kitten op deze leeftijd vaccinaties heeft gehad en gecastreerd is.
De beste leeftijd ligt ergens tussen de 8 en 12 weken. Kittens die na de 12 weken worden geplaatst, en die alleen met andere katten gesocialiseerd zijn, hebben vaak moeite met het aanpassen aan mensen, en zijn dus vaak onhandelbaar.
De leeftijd van de kat – een kitten dat je net in huis hebt gehaald laat je het beste maximaal 2-3 uur alleen. Een oudere kat kun je het beste niet langer dan 8 uur alleen laten. En een volwassen, gezonde kat kun je prima 8-12 uur alleen laten met een maximum van 24 uur.
Een kitten alleen thuis laten is dus ook goed mogelijk. Toch is het per ras en per kat verschillend hoe goed ze alleen kunnen zijn. Sommige katten zijn heel aanhankelijk en hebben graag iemand om zich heen. Door je kitten van begin af aan steeds iets langer alleen thuis te laten, train je hem zelfstandiger te worden.
Schep in ieder geval 1 x per dag plas en poep uit de bak. Katten gebruiken de bak meestal niet als deze vies is. Maak de kattenbak regelmatig (wekelijks) helemaal leeg om hem schoon te maken.
Je kitten kan ermee vragen, klagen, protesteren of je vriendelijk groeten. Als je goed luistert en goed kijkt naar de situatie en haar gedrag, kun je erachter komen wat ze wil zeggen. Met miauwen kan je kitten overigens ook haar angst, pijn of verdriet uiten.
Jonge kittens slapen bijna de hele dag (20 – 24 uur), volwassen katten slapen gemiddeld 15 uur per dag en Senior katten (vanaf een leeftijd van ongeveer 11 jaar) slapen bijna 20 uur per dag.
Poezen hebben geen soortgenoten nodig om te overleven zolang ze hun basisbe hoefde krijgen Eten en drinken en genoeg uitdaging om te kunnen jagen. Dus speeltjes zijn geen overbodige luxe . Sommige poezen willen niet alleen zijn en andere geven hier toch de voorkeur aan.
De normaaltemperatuur voor een kat ligt tussen de 38.5 en de 39 graden.
De normale lichaamstemperatuur van de hond en kat is iets hoger dan bij de mens: Hond: 38.0°C tot 39.0°C. Kat: 38.0°C tot 39.5°C.
De eerste dag/nacht
Dit wordt de eerste keer dat je kitten zonder moeder, broertjes en zusjes slaapt. Meestal went het snel, maar je kan de eerste nacht(en) een kruikje in de slaapplaats leggen ter herinnering aan de warmte van het nest. De meeste katjes zijn erg moe na een dag vol indrukken en zullen goed slapen.
Een ritme is voor katten namelijk belangrijk. Laat een kitten jonger dan 6 maanden 's nachts niet alleen. Zorg als je echt weg moet, dat er iemand anders op je kitten past.
Katten laten bijvoorbeeld hun achterste zien als begroeting en laten hun oogjes toevallen als ze ons 'kusjes' willen geven. Wij echter gaan naar hen toe en kijken hen aan, want dat is nu eenmaal wat we doen: we trekken instinctief onze ogen open als we iets schattigs zien en willen dit graag aanraken en strelen.
Gedrag. Hoewel kittens geboren worden zonder zicht of gehoor, kunnen ze in dit vroege stadium hun weg al vinden via reflexmatig gedrag. Een kitten beweegt zich door de omgeving met behulp van zijn reuk- en tastzin. Hij houdt zich warm door dicht tegen zijn moeder aan te kruipen en voedt zichzelf via het zogen.
Zet je kitten op vaste tijdstippen op de bak: 's ochtends, 's avonds, na het eten en na het spelen. Beloon je kitten als hij zijn behoefte doet. Houd je kitten de eerste dagen goed in de gaten. Merk je dat hij zijn behoefte moet doen (draaien, zoeken naar een plekje) zet hem dan op de kattenbak.
Het is wel aan te raden om kittens pas op de trap te laten lopen wanneer ze wat ouder zijn omdat de kans aanwezig is dat de kitten naar beneden kan vallen en zich bij de val kan bezeren.
Veilig je kat uitlaten
kies een tuigje en geen halsbandje. ga pas naar buiten als je kat binnenshuis helemaal vertrouwd is met het tuigje. begin met kleine stukjes in een rustig gebied en zoek het avontuur niet op. oefen 's avonds laat of 's morgens vroeg als er nog weinig mensen en honden op straat zijn.
Op onbekende plaatsen kan een kat net zo goed verdwalen als mensen. Dichtbij huis onthouden katten waar ze lopen. Net als bij mensen zien ze waar ze zijn, en weten dus zo de weg naar huis. Ook maken ze gebruik van geuren.
Speel en knuffel regelmatig met je kitten zodat hij mensen leert vertrouwen en om een goede band met hem op te bouwen. Bij je kitten opvoeden hoort ook het laten kennis maken met andere huisdieren. Doe dit geleidelijk en geef ze rustig de tijd om aan elkaar te wennen.