Voor je epoxy afwerkt met een lak of nieuwe laag epoxy raden we aan om tot circa korrel 400 te schuren, indien je gaat polijsten wil je opschuren tot korrel 2500 voordat je over gaat op polijstmiddelen.
Hoe hoger het getal, des te fijner het schuurpapier. De letter P staat voor 'particles'. Het getal zelf staat voor de hoeveelheid korrels per vierkante centimeter.
Overzicht schuurpapier
Korrel P60 (grof) voor het verwijderen van oude moeilijk te verwijderen verflagen, wordt niet vaak toegepast. Korrel P80 (grof) voor het verwijderen en opschuren van oude verflagen. Korrel P100 (grof) voor het opschuren van oude verflagen, wordt vaak hiervoor toegepast.
Vraag jij je af waarom nat schuren beter is voor het oppervlak? Bij nat schuren komt er geen stof vrij. Hierdoor maak je minder snel krassen op het oppervlak en ontvet en reinig je tegelijkertijd de ondergrond. Vooral wanneer je op zoek bent naar een mooie afwerking, is nat schuren de ideale oplossing.
De voordelen van nat schuren
Het voordeel van nat schuren is dat er geen stof vrijkomt. Met waterproof schuurpapier maak je bovendien ook minder snel krassen in de ondergrond. Ideaal om nog even op te schuren vooraleer je de laatste laklaag plaatst. Zo krijg je een nóg egaler eindresultaat.
Ga met een heen- en weergaande beweging over het houtwerk terwijl je lichte druk uitoefent. Zorg dat je ook goed door de hoekjes en naden gaat. Je weet dat je goed schuurt als de oude verflaag dof wordt. Je werkt vervolgens naar een fijnere structuur toe, totdat het te schilderen oppervlakte glad aanvoelt.
Verf moet hechten
Als dat wel het geval is, kan je ook veel meer last hebben van druipers in de verf. De verf glijdt dan als het ware naar beneden en hoopt zich op. Door te schuren, kan de verf zich hechten en heb je minder last van druipers.
Voordat je gaat schuren is het belangrijk om de ondergrond te ontvetten. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de milieuvriendelijke Universol Verfreiniger en een spons. Het ontvetten is belangrijk, omdat je anders vuil dat op het oppervlak zit het oppervlak in schuurt.
Dat kan op verschillende manieren. Je kunt de verflaag die erop zit 'dood' schuren zoals dat heet. Door te schuren met verschillende schuurpapieren van grof naar fijn. Zo schuur je huidige verflaag weg.
Afwasmiddel of groene zeep kun je dus mooi gebruiken bij het ontvetten voor schilderen. Meng een paar druppels afwasmiddel of klodders groene zeep met een emmer lauw water en maak het oppervlak vet- en vuilvrij met een spons of doek.
Bij het polijsten begin je met een polijstpad met een grove korrel. Denk hierbij aan korrel 50 en 100. Met deze grove korrel haal je de grootste oneffenheden weg.
Middelgrof schuurpapier (korrel 80 – korrel 120) gebruik je voor het afronden van hoeken en het fijner schuren vóór het schilderen. Fijn schuurpapier (korrel 120 – korrel 180) komt van pas na het aanbrengen van een laag grondverf.
Als je vergeet te schuren na grondverf, kan de laklaag die je daarna aanbrengt onvoldoende hechten. En dan kan het zomaar zo zijn dat de verf loslaat en gaat schilferen. Zonde van je tijd, moeite en materiaal en zo kan je weer helemaal opnieuw beginnen. Zorg er dus voor dat je na grondverf licht opschuurt.
Oude verflagen verwijder je met grof schuurpapier; begin met korrel P80 en ga vervolgens over op korrel P120. Voor het schuren van houten vloeren gelden iets andere regels. Om tot een mooi strak eindresultaat te komen begin je hier met korrel P60, vervolgens P80 en als laatste P120.
Schuren houten deur: bij een intacte oude laklaag volstaat schuren met schuurpapier korrel 240-320 en korrel 180 bij ongeschaafd hout (geschaafd hout hoe je niet te schuren). Is je deur in slechte staat? Krab dan eerst de bladderende verflagen weg met een verfkrabber en schuur het hout grondig met korrel 80-120.
Oneffenheden uit Autolak wegschuren
Begin met het wegschuren oneffenheden met een schuurkorrel van P1500 of P2000.
Fijn schuren
Bevestig hiervoor schuurpapier met een korrelgrootte tussen 180 en 240 op het schuurgereedschap van uw keuze. Schuur het hout met weinig druk en met de nerf mee, totdat het oppervlak gelijkmatig en glad is. Als het werk klaar is, verwijdert u het stof weer.
Eigenlijk is het in alle gevallen verstandig om eerst te schuren voordat je gaat verven. Door eerst goed te schuren kan de verf beter hechten. Wanneer je op een gladde ondergrond gaat verven kan de verf namelijk naar beneden glijden. Bij een gladde ondergrond is het dus niet verstandig om te verven zonder te schuren.
De fijnste soort schuurpapier heeft korrel 220 tot 240. Dit is het schuurpapier wat je gebruikt als je de eerste verflaag hebt aangebracht op je schilderwerk. Na het drogen schuur je deze laag licht op voordat je de volgende verflaag aanbrengt. Dat opschuren doe je met het fijne schuurpapier.
Wat vaak helpt is een trucje uit grootmoeders tijd. Neem de verf af met water waar je een fikse scheut schoonmaakazijn in hebt gegooid. De verf 'schrikt' dan even en kan zomaar toch aan een snellere droging beginnen.
Je kan muren overigens perfect ontvetten met een scheutje dreft. Vervolgens raden we voor de meeste soorten ondergrond ook aan om de muren nog eens onder handen te nemen met water en wat ammoniak. Zo is al het vuil zeker verwijderd.
Samengevat kun je verschillende soorten hout ontvetten met de onvetters: azijn, allesreiniger St.Marc, ammoniak, soda, groene zeep, wasbenzine en thinner.
St Marc laat een dun filmlaagje achter wat de hechting van de verf kan beïnvloeden en daarom is het afnemen met water na het ontvetten belangrijk. Op onze pagina meubels met Chalk Paint van Annie Sloan kunt u zien wat onze klanten allemaal wel niet maken met veel mooie voorbeelden met Annie Sloan Chalk Paint.
De meeste oude verven zijn watergedragen muurverven en kun je makkelijk opnieuw schilderen. Oude verflagen op solventbasis kunnen helaas voor problemen zorgen bij het overschilderen: ze vormen een veel hardere toplaag na het drogen. Deze schuur je dan ook beter grondig op voor je de grondlaag aanbrengt.
De droogtijd van muurverf hangt grotendeels af van de laagdikte van de aangebrachte verflaag en de temperatuur. Let dus goed op of de verf echt droog is geworden, voordat u een tweede laag muurverf aanbrengt. Let op: bij 20 graden is de muurverf na 24 uur uitgehard, bij 10 graden is dit pas na 48 uur.