Je hartslag in rust is de laagste frequentie waarmee je hart klopt. Gemiddeld bedraagt die tussen 60 en 70 slagen/minuut. Hoe fitter je bent, hoe lager je hartslag in rust zal zijn. De laagste rusthartslag die bij de mens werd gemeten, is die van vrijduikers, ongeveer 40 slagen/minuut.
In rust ligt de hartslag van een volwassene meestal tussen de 60 en 100. Een lagere hartslag is niet altijd erg. Soms is je hartslag van nature lager of heeft het lichaam zich aangepast omdat je intensief sport.
Een gezond hart slaat 60 tot 100 keer per minuut. Deze frequentie is nodig om zuurstofrijk bloed naar uw lichaam te pompen. Patiënten met bradycardie hebben een hartslag die langzamer is dan 60 slagen per minuut, wat vaak duizeligheid, kortademigheid en zelfs flauwvallen tot gevolg heeft.
Vaak hebben jonge volwassenen en sporters een trage hartslag. Dit komt doordat hun hart dusdanig getraind is dat het heel efficiënt bloed kan rondpompen door het lichaam. Voor hen kan een hartslag van veertig slagen per minuut heel normaal zijn. In dat geval wordt er ook wel gesproken van een “sporthart”.
Wat is een normale hartslag? De gemiddelde hartslag tijdens rust bedraagt 70 slagen per minuut. Een rusthartslag onder de 45 is erg laag: dan spreken we van een te trage hartslag of bradycardie. Dit kan gebeuren omdat het hart onvoldoende werkt, maar ook door een vergroot hart bij (top)sporters.
Zo was een harslag in rust tussen 51 en 80 slagen per minuut gelinkt met een 40 tot 50 procent hoger risico op een vroege dood, in vergelijking met degene met een hartslag onder de 50 slagen.
Bij volwassenen is de hartslag in rust gemiddeld 60 tot 70 slagen per minuut. Tijdens de slaap kan de hartslag zelfs terugzakken naar 50 slagen per minuut. Baby's hebben een veel hogere hartslag in rust: gemiddeld 130 slagen per minuut.
Een lage hartslag op zichzelf is niets om je zorgen over te maken. Zo kan je hartslag in je slaap naar minder dan 50 slagen per minuut gaan, omdat je organen en spieren dan weinig zuurstof nodig hebben. Ook als je een sporthart hebt kan je hartslag onder de 50 slagen per minuut duiken.
Bij bradycardie heeft u een te lage hartslag. De hartslag is dan minder dan 50 slagen per minuut. Het normale hartritme van een volwassen persoon is meestal 60 tot 70 slagen per minuut.
Bij een te snel hartritme loopt uw hartslag in rust op tot meer dan 100 slagen per minuut. Het hart kan dan soms niet meer voldoende bloed rondpompen. Daardoor krijgen de organen, zoals hersenen, nieren, lever en de hartspier zelf te weinig zuurstof. Medische hulp is dan noodzakelijk.
Rusthartslag (HF rust) is de laagste hartslag die je hebt wanneer je wakker en in rust bent. Het is een goede indicator van jouw niveau van aerobe conditie. Wanneer je rusthartslag verlaagt ten gevolge van je training op lange termijn, kun je gerust zijn dat je aerobe conditie is verbeterd.
Hoe hartslag en bloeddruk invloed hebben op elkaar
Doordat je hart het bloed door je lichaam pompt, ontstaat er bloeddruk, oftewel druk op je bloedvaten. Als je bloedvaten heel nauw zijn, zal je hart harder zijn best moeten doen en ontstaat er een hogere bloeddruk.
Als je op de bank hangt, zou je hartslag volgens de Hartstichting in rust tussen de 60 en 100 slagen per minuut moeten zijn. Als je een lage hartslag in rust hebt, is dat positief. Dat betekent namelijk dat je hart minder slagen per minuut nodig heeft om je bloed rond te kunnen pompen en dus efficiënt werkt.
Bradycardie wordt gedefinieerd als een hartslag lager dan 60 slagen per minuut. Doorgaans wordt het pas belangrijk bij een hartslag lager dan 50 slagen per minuut. Bradycardie kan normaal zijn bij onder andere sporters met een goede conditie.
De maximale hartslag is het maximaal aantal hartslagen per minuut, ongeacht het inspanningsniveau. je kunt die inschatten met volgende formule: 220 - leeftijd. Voor iemand van 30 jaar is de maximale hartslag bij benadering 190 (220-30).
De Cardiologische Liga geeft aan dat in rust een gemiddelde hartslag bij een volwassene 50 tot 70 slagen per minuut telt.
Welke bloeddruk is gevaarlijk? Men spreekt van een gevaarlijk hoge bloeddruk wanneer de bovendruk hoger dan 140 mmHg en de onderdruk hoger dan 90 mmHg is. Dit moet dan het geval zijn bij meerdere meetmomenten.
Een gezonde bloeddruk bevindt zich tussen de 90/60 en 120/80 mmHg. Als je normale bloeddruk tussen 120/80 en 140/90 mmHg valt, zal de huisarts je adviseren stappen te ondernemen om een verhoogde bloeddruk te voorkomen. Bij 140/90 mmHg en hoger, spreken we van een verhoogde bloeddruk.
Van een ernstige hartritmestoornis is pas sprake als het hartritme sterk afwijkt van het normale ritme (véél sneller, véél langzamer, véél onregelmatiger) en als het afwijkende hartritme zich vaker voordoet (bijvoorbeeld dagelijks).
Bij een lage bloeddruk slaat het hart sneller om je bloeddruk op niveau te houden en een hoge bloeddruk kan zorgen voor een onregelmatige hartslag. Een hoge bloeddruk betekent dus niet gelijk dat je een hoge hartslag krijgt en andersom geldt hetzelfde.
Als je een sporthart hebt, merk je dit aan je hartslag. De normale hartslag in rust (60-80 slagen per minuut) is in het geval van een sporthart lager. Dit kan zelfs teruglopen tot een hartslag tussen de 40 en de 60 slagen per minuut. Je hart kan bovendien in één hartslag meer bloed rondpompen dan een 'normaal' hart.
Google Fit-app kan met camera's van telefoon ademhaling en hartslag meten. Google Pixel-telefoons kunnen via de Fit-app de hartslag en ademhaling van een gebruiker meten. Hiervoor gebruikt de telefoon respectievelijk de achter- en selfie-camera. Google wil deze functie later ook naar andere Android-telefoons brengen.
Een normale bloeddruk is dus per leeftijd hetzelfde. Een gezonde tensie is onder de 140/90. Ook voor ouderen gelden dezelfde bloeddrukwaarden. Alles boven de 140/90 is dus aan de hoge kant, of je nu 18 bent of 81.