Lumen is de eenheid voor lichtstroom. Dit meet de totale hoeveelheid licht dat een lichtbron uitstraalt. Lux (wat 'licht' in het Latijn betekent) is de hoeveelheid licht op een bepaald oppervlak.
De SI-eenheid van luminantie of hoeveelheid licht (officieel lichtstroom genoemd), afgekort tot Lm.
In de tabel hieronder hebben we lumen vergeleken met watt. Om je een idee te geven: met 800 lumen kun je makkelijk een kamer verlichten. 200 lumen is meer iets voor een schemerlamp. Meerdere sfeerlampjes bij elkaar (bijvoorbeeld kaarsjes in een kroonluchter) moeten niet veel meer dan 100 lumen per stuk zijn.
Wanneer we willen weten wat de lichtopbrengst is van een lichtbron, dan kijken we naar de Lumenwaarde. Lumen geeft de hoeveelheid zichtbaar licht aan die een lichtbron in alle richtingen uitstraalt. Het symbool hiervoor is lm.
Hou rekening bij de bepaling van het aantal lumen dat hoe minder lumen u voorziet, hoe warmer de sfeer. In het algemeen komt het hierop neer: voorzie 300 à 400 lumen per m2 voor een warme sfeer en reken op 500 à 800 lumen per vierkante meter voor voldoende verlichting.
Lux: verlichtingssterkte per vierkante meter
Eén lux is gelijk aan één lumen per vierkante meter. Enkele voorbeelden: Zonlicht: 100.000 -130.000 lux. Bewolkte dag: 1000 lux.
Lumen is de lichtopbrengst
Hoe hoger het aantal Lumen, hoe feller een lamp is. Een lamp die veel licht geeft, zal logischerwijs ook meer energie gebruiken dan een lamp die minder fel brandt. Een lamp met een hoge Lumen zal dus ook een hogere Watt hebben.
1800 - 2700K | zeer warm wit licht
Het gebruik van verlichting met zeer warm wit licht (1800-2700K) is dé manier om een ruimte een warme en sfeervolle uitstraling te geven. Hier kan eenvoudig tussen worden geswitcht met 1800-2700K en 2200-2700K DimTone lampen.
Over het algemeen geldt dat zo'n 300 à 400 lumen per vierkante meter voldoende is voor sfeervol licht, bijvoorbeeld bij de eettafel of in de slaapkamer. Voor meer functionele verlichting, bijvoorbeeld in de keuken of werkkamer, heb je zo'n 500 à 800 lumen per m² nodig.
Lumen is de eenheid voor lichtstroom. Dit meet de totale hoeveelheid licht dat een lichtbron uitstraalt. Lux (wat 'licht' in het Latijn betekent) is de hoeveelheid licht op een bepaald oppervlak. 1 Lux staat gelijk aan 1 lumen/m2.
De ANSI-lumen is een maat voor de lichtopbrengst van bijvoorbeeld een videoprojector (beamer). Het is de gemiddelde lichtsterkte gemeten over 9 punten op het projectievlak in 100% wit. Deze waarde wordt gemeten met een lichtmeter. Courante waarden liggen tussen 800 en 5000 lm.
Waarom is het aantal lumen belangrijk? Het aantal lumen is belangrijk om te bepalen hoeveel licht een lamp dient uit te stralen. De hoeveelheid licht is namelijk van invloed op het aantal lux van een lichtbron wat weer belangrijk is om te bepalen welke verlichtingssterkte nodig is in een bepaalde ruimte.
Lux is de hoeveelheid licht die op een bepaald oppervlak terecht komt. Wanneer je een lichtbron van 100 lumen verspreidt over 1 vierkante meter, verlicht die lamp je oppervlakte met 1000 lux.
Het aantal Lumen staat gelijk aan de lichtopbrengst. Het aantal Watt staat voor het verbruik van de LED lamp. Een lamp van 10Watt met 500Lumen geeft dus minder licht dan een lamp van 8Watt met 720 Lumen. Daarom is het belangrijk om goed te kijken naar het aantal Lumen.
De TL lamp
Het rendement voor lichtproductie licht dubbel zo hoog als bij gloeilampen (20-25%).
Hoeveel lumen heb ik nodig? Om je een idee te geven: met 800 lumen kun je makkelijk een kamer verlichten. 200 lumen is meer iets voor een schemerlamp. Meerdere sfeerlampjes bij elkaar (bijvoorbeeld kaarsjes in een kroonluchter) moeten niet veel meer dan 100 lumen per stuk zijn.
50 tot 100 lm= Voor een nachtlampje die je 's nachts aan wilt laten; 200 tot 300 lm= Voor een leeslampje, om voor het slapen gaan een verhaaltje voor te lezen; 400 tot 500 lm= Voor verlichting van de kamer.