Maar zijn bijen gevaarlijk? 'Nee', zeggen deskundigen, 'want in tegenstelling tot wespen komen bijen niet op ons eten af, ze zijn alleen geïnteresseerd in bloemen voor stuifmeel en nectar en wie ze met rust laat loopt zo goed als geen risico gestoken te worden. Bijen steken alleen als ze bedreigd worden.
Toch zijn bijen volgens deskundigen niet gevaarlijk. Bijen komen – anders dan wespen – niet op ons eten af, omdat ze alleen bloemen en nectar lusten. Bijen steken niet, tenzij ze zich ernstig bedreigd voelen. Zolang je bijen dus met rust laat en niet om je heen slaat, wordt een bij niet bang en is er dus geen gevaar!
Bijen steken uit zelfverdediging, om hun nest te beschermen of om eventuele prooidieren te doden. Bij een steek ontstaat een kleine huidwonde en wordt er gif in de wonde gebracht, waardoor een insectensteek pijnlijk kan zijn.
Hoewel bijen dus minder agressief zijn dan wespen en de steken niet altijd even pijnlijk zijn, kunnen de symptomen zeer gevaarlijk zijn.
De ernst van de reactie zal toenemen met het aantal steken.
Naast de lokale reactie treden ook algemene symptomen op: oedemen, moeheid, braken, buikloop, hoofdpijn, daling van de bloeddruk en soms stuipen en bewustzijnsverlies. Een volwassene die meer dan 20 steken krijgt, moet gehospitaliseerd worden voor observatie.
Een wesp daarentegen, heeft een gladde angel. Zij kan dus meerdere keren steken. Dit maakt een wesp eigenlijk gevaarlijker dan bijen, los van het feit dat wespen zich ook agressiever verdedigen dan bijen als ze zich bedreigd voelen.
Een steek van een bij bevat veel meer gif. Het is dus gevaarlijker om door een bij gestoken te worden dan door een wesp.
Als je met een pincet of je vingers in de angel knijpt om deze eruit te trekken, knijp je onbedoeld meer gif in je huid. Was de plek van de steek en ontsmet deze met een ontsmettingsmiddel.Koel de huid met een natte doek of een ijskompres.Smeer eventueel een crème tegen huidirritatie om de jeuk te verminderen.
Schraap de angel weg met je vingernagel of de botte kant van een mes. Koel de plaats van de steek met een nat kompres of een coldpack. Gebruik zo nodig een zalf tegen de huidirritatie. Ga naar een huisarts als de steekplaats erg dik wordt.
Bij sommige mensen ontstaat eerst een witte bult die later rood wordt. De plaats van de steek is na het verwijderen van de angel vaak zichtbaar als een klein gaatje. Een bijensteek is pijnlijk. Op het moment dat je wordt gestoken, voel je een stekende, brandende pijn.
Kan het kwaad als een angel van een wesp of bij blijft zitten? Dat voelt oncomfortabel.Bovendien kan het gaan ontsteken. Verwijder de angel niet met een pincet, omdat bij het fijnknijpen meer gif kan vrijkomen.
De angel van de bij blijft in je huid zitten en verspreidt langzaamaan gif. De bij zelf vliegt weg en gaat dood. Bijen steken dus niet zomaar. Pas als ze zich bedreigd voelen, bestaat de kans dat je een bijensteek krijgt.
Stel de persoon met de wespensteek gerust. Adviseer het slachtoffer om niet te krabben. Indien een angel nog in de huid steekt, verwijder je die best zo snel mogelijk. Dat doe je door van onder de insteekplaats opwaarts te drukken.
In het algemeen kun je stellen dat bijen rust nodig hebben. Ook voor geuren zijn ze erg gevoelig. Mijd vreemde luchtjes zoals shampoo, eau de cologne of parfum in de buurt van een bijenkast. Ook de geur van alcohol kan de agressie van bijen opwek-ken, net als een overdadige transpiratielucht.
Wegjagen. In plaats van de bijen en wespen lokken naar een andere plek, kun je ze ook juist wegjagen van de plek waar je ze niet wil hebben. Dit kun je doen door gebruik te maken van bepaalde geuren. Zo houden ze niet van koffie, ui, kruidnagel, azijn en wierook.
Milieu of W eder - Regenachtig weer, hoge luchtvochtigheid , Temperaturen warm of bodem kan de bijen meer prikkelbaar en agressief te maken. Nieuwe koningin met Agressieve G eno Als de nieuwe koningin de kolonie vervangt, als ze agressieve of Afrikaanse genen heeft, is ze agressief.
Meestal treden deze reacties binnen een kwartier na een steek op. De kans bij een volgende steek op het ontwikkelen van opnieuw een anafylactische shock ligt tussen 30 tot 50%. Deze kans is afhankelijk van de ernst van de eerste reactie; hoe ernstiger de eerste reactie, hoe groter de kans op een nieuwe reactie.
Graad 1: jeuk, roodheid en/of galbulten over het hele lichaam, gevoel van onrust. Graad 2: zwelling van lippen, ogen, oren, handen, voeten en/ of geslachtsdelen, misselijk, braken, buikpijn, diarree, licht in het hoofd, drukkend gevoel op de borst.
Tijdens de steek brengen ze een giftige stof in de huid. Bijen en hommels hebben een angel met weerhaakjes. Wanneer een bij of hommel steekt scheurt de angel met het gifblaasje los van het lijf. Bijen en hommels kunnen dan ook niet meer dan één maal steken en gaan na de steek dood.
Hoe herken je een bijensteek? Een bijensteek is te herkennen aan een pijnlijke steek. De huid op de plaats van de steek kan tevens rood worden en de gestoken plek kan gaan zwellen. Vaak jeukt de huid ook of doet het zeer.
De huid rondom de steek wordt dik en rood. Bij sommige mensen ontstaat eerst een witte bult die later rood wordt. Een bijensteek op de hals, gezicht, oren, oogleden en lippen geeft een grote zwelling. Een steek in of op de keel kan een zwelling veroorzaken die de luchtpijp dichtdrukt en verstikking kan veroorzaken.
Azijn is behoorlijk zuur en helpt erg goed tegen een wespensteek. Het zorgt ervoor dat het basische wespengif wordt geneutraliseerd. Zowel natuurazijn als keukenazijn kan worden aangebracht op de huid om de pijn te verminderen.
Na 24 uur is de zwelling op zijn hoogtepunt, maar ze kan tot wel een week aanhouden. Ook kunnen misselijkheid, hoofdpijn, moeheid en een algemeen gevoel van ziekzijn optreden.
Afhankelijk van je pijngrens, welk soort wesp en de plek waar je gestoken wordt, ervaren de meeste mensen wespensteken als erg pijnlijk. Voor sommige mensen kan een wespensteek zelfs levensgevaarlijk zijn, wanneer je allergisch bent of wanneer je wordt gestoken in de mond of keel, kan dit grote problemen opleveren.
Het antwoord is simpel: ze voelen zich bedreigd en beschermen hun nest. Wespen zijn geen bijzonder wrede wezens die je willen achtervolgen of steken. Als ze echter het gevoel hebben dat ze in gevaar zijn, zullen ze alles doen om zichzelf te beschermen.