Functiewaardering is de manier om de functiezwaarte te bepalen. Je functie komt dan ook in een loonschaal terecht. Dat bepaalt mede hoeveel jij verdient.
Functieclassificatie is een manier om de verschillende jobs (functies) binnen een onderneming of sector te analyseren en te evalueren.
Elk departement deelt zijn functies in deze functiegroepen in. Een medewerker in een functiegroep, bijvoorbeeld beleidsmedewerker, kan op verschillende niveaus werken. Daar horen verschillende salarisschalen bij. Voor elke functiegroep staat vast welke resultaten een medewerker moet behalen.
Als je bedrijf of sector een cao heeft, vind je in de loontabel (in het cao-boekje) de afspraken over je loon. Als jij weet in welke schaal je functie is ingedeeld, kun je direct de bijbehorende loonschaal opzoeken.
De inschaling van onderwijspersoneel wordt bepaald door verschillende zaken zoals functie, werkervaring en de taken die iemand uitvoert. Als startende leraar zal je bijvoorbeeld vaak in een lagere salarisschaal worden ingeschaald dan een ervaren leraar die naast lesgeven ook verschillende neventaken uitvoert op school.
Wil je weten in welk niveau jouw functie is ingedeeld? Gebruik dan de functiewijzer op de site. Je kiest een 'functiefamilie' (bijvoorbeeld kassa, etaleren of personeelszaken) en beantwoordt de bijbehorende vragen over de functie. De webtool adviseert over het meest passende functieniveau.
Overstappen naar een hogere schaal is alleen mogelijk als je promotie maakt of als je in je huidige functie groeit, van bijvoorbeeld een junior naar een senior. Binnen een schaal kun je ook groeien, omdat zo'n schaal weer uit treden bestaat. Functioneer je goed? Dan ontvang je meestal elk jaar een salarisverhoging.
Modaal inkomen in Nederland
In Nederland ligt het modaal inkomen in 2023 op €40.000. Bij onderstaande tabellen (en je huidige salaris) kan je het modaal inkomen ter vergelijking nemen. Nog even het bruto en netto gemiddelde inkomen in Nederland: Jan Modaal verdient 40.000* euro bruto per jaar.
Functiegroepen versus loonschalen
Veelal geldt een loonschaal op basis van een gelijke functiewaardering voor meerdere functies, die dan als functiegroep aan deze schaal worden gekoppeld. Zo kunnen meerdere functiegroepen en daarmee de loontabel van het gehele loongebouw worden bepaald.
In principe groei je bij goed functioneren voor ieder gewerkt jaar één trede en kun je jaarlijks meer gaan verdienen. Als je bent uitgegroeid, heb je een promotie nodig naar een hogere schaal om te kunnen blijven groeien.
Overheidscao's kennen 18 of 19 salarisschalen. Schaal 0 of 1 is daarbij de laagste schaal en schaal 18 of 19 de hoogste. Salarisschaal 14 is binnen de overheid dan ook een van de hogere salarisschalen.
Verschil functiegroep A en B
Het verschil tussen indeling in functiegroep A of B zit vooral in het feit dat iemand in B iets zelfstandiger opereert terwijl de medewerker in A werkt onder directe leiding.
Een salarisschaal is een systeem dat door bedrijven wordt gebruikt om de salarisniveaus van werknemers te bepalen. Elke functie heeft een eigen salarisschaal en elke salarisschaal bestaat weer uit meerdere segmenten of tredes. Deze tredes bestaan uit een reeks bedragen, oplopend van laag naar hoog.
Je werkervaring bepaalt op welke trede je in een schaal wordt ingedeeld. Als starter begin je meestal onderaan en groei je naarmate je carrière vordert trapsgewijs door. Tijdens het arbeidsvoorwaardengesprek voor een nieuwe functie is vaak ruimte om te onderhandelen over de trede waarop je wordt ingedeeld.
Als in de vacaturetekst om een masteropleiding wordt gevraagd moet daar schaal 11 tegenover staan, staat in de meest recente cao voor het hoger beroepsonderwijs. Kortweg is de regel dus: 'Master vragen is schaal 11 (of hoger) betalen'. De HR en ook andere hogescholen houden zich daar niet altijd aan, stelt de AOb.
De minimumleeftijd voor functiejaren-opbouw in de cao MvT lag voorheen op 23 jaar, maar is met ingang van 1 juli 2019 verlaagd naar 21 jaar. Elk jaar hebben medewerkers recht op een functiejaar, tot zij het maximum in de salarisschaal hebben bereikt.
Het functieniveau is een salarisschaal.Het is de salarisschaal waarin NWO-I iemand inschaalt die de functie volledig uitvoert. Het bepalen van het niveau, de zogenaamde functiewaarderingsmethodiek, is bij NWO-I sinds 1 juli 2003 gebaseerd op de Functieniveaumatrix (FNM).
De functie helpende zorg en welzijn valt in de salarisschaal FWG* 25, meestal conform de cao verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg (VVT). Helpende (plus) is tenslotte een functie die het meest voorkomt in de werkvelden ouderenzorg en thuiszorg.
De maximale duur dat een medewerker in de aanloopschaal verblijft, bedraagt in beginsel één (1) jaar tenzij er, op basis van de evaluatie van het loopbaanplan, redenen aanwezig zijn om het loopbaanplan en daarmee de aanloopschaal met maximaal één (1) jaar te verlengen.
Dat kan niet zomaar worden veranderd door de werkgever. Wel kunt u altijd in onderling overleg bepalen dat het loon wijzigt.
Voor het vaststellen van uw salaris wordt gebruikgemaakt van een schalensysteem. De zwaarte van uw functie bepaalt welke salarisschaal erbij hoort. In totaal zijn er 19 schalen.
In de meeste gevallen schuif je horizontaal door als je een schaal omhoog gaat. Dat betekent dat je op dezelfde trede blijft, maar dan wel in een hogere schaal. Hoe de inschaling precies werkt, kun je ook lezen op Loonwijzers pagina over cao-lonen.