Eigenlijk heb je maar vier ingrediënten nodig: water, natriumhydroxide, vetten (in de vorm van plantaardige oliën en boters) én etherische olie.
En daarnaast is het ook nog eens heel zero waste, want voor blokken zeep wordt veel minder verpakkingsmateriaal (lees: plastic) gebruikt en daarnaast kun je van 1 blok van 100 gram wel 4 liter vloeibare handzeep maken. Ook deze zero waste tip is dus goed voor je portemonnee.
Met de aloude 'koude verzeping' maakt u natuurlijke zeep op basis van 3 basisingrediënten: water, plantaardige olie en natriumhydroxide (loog). Deze methode maakt het mogelijk om de kwaliteit van de plantaardige olie te behouden en de glycerine te bewaren tijdens het proces van verzeping.
Zeep wordt verkregen door een chemische reactie tussen alkaliën en vet. Vroeger werd dit gedaan door het vet van varkens te mengen met een oplossing die verkregen was door water langs houtskool te laten druppelen. Echte zeep is een combinatie van mooie oliën of vetten en loog.
Kun je zeep maken zonder loog? Het is niet mogelijk om vanaf nul zeep te maken zonder loog. Natuurlijke zeep krijg je door natriumhydroxide op een bepaalde temperatuur te laten reageren op vetten. Er ontstaat dan een chemische reactie: verzeping.
Hoe kleiner de stukken zijn, hoe sneller de zeep zal smelten. Doe de zeep in een heetwaterbad. Vul een steelpan met ongeveer 3 tot 5 centimeter water. Zet er een hittebestendige kom op en zorg ervoor dat de onderkant van de kom het water niet aanraakt.
Je zeep moet minimaal 24 uur in de mal opstijven voor je hem kunt storten en (in sommige gevallen) snijden. Daarna moet hij 4 tot 6 weken uitharden: het water moet uit de zeep verdampen en eventuele loog die nog niet gereageerd heeft, krijgt de tijd om dat alsnog te doen.
Zelf handzeep maken doe je zo
Rasp 40 gram zeep fijn. Zet 1 liter water op het vuur en breng het aan de kook. Roer de geraspte zeep hier doorheen, laat het oplossen en zet het vuur vervolgens uit. Doe de deksel op de pan, laat het geheel 8 uur afkoelen en klaar is je handzeep!
Snijd de zeep in kleine plakjes en smelt het in een pannetje. Voeg de badboter toe als de zeep gesmolten is en laat het geheel helemaal vloeibaar worden. Haal het mengsel uit het pannetje en roer de sheaboter er doorheen. De sheaboter zal vanzelf smelten en wordt zo niet te heet.
Weeg de zeepbasis. Per afgewerkte stuk zeep heb je 100 gr zeepbasis nodig. U kunt de zeepbasis smelten in een waterbad of in een magnetron wanneer deze in stukken van 3 x 3 cm wordt gesneden. Smelt in de magnetron op 80% vermogen met intervallen van 30 seconden en roer tussen elk interval om hitteschade te voorkomen.
Een natuurlijke zeep bestaat voor het grootste gedeelte, bij voorkeur 100 procent, uit plantaardige ingrediënten. De zeep moet ook in een bakje liggen waar het kan drogen. Dat voorkomt dat bacteriën de kans krijgen zich te ontwikkelen.
Je kunt de zeep op verschillende plekken laten drogen. Zelf doe ik dat in een schoenendoos. Het belangrijkste is dat de zeep kan 'ademen', omdat in de eerste weken nog veel water verdampt uit de zeep. Leg de zeep dus niet in een luchtdichte bak.
Olie voor zeep
Als basis voor de meeste zeepsoorten wordt olijfolie of zonnebloemolie gebruikt. Deze oliën zijn makkelijk en goedkoop verkrijgbaar. De eigenschappen van deze oliën zijn misschien te sober, door er een percentage exotische oliën aan toe te voegen krijgt de zeep een ander karakter.
1. Voeg 15 druppels geurolie toe per 100 ml zeep. (het flesje rechtop houden om vlot te laten druppelen) 2. Even roeren met de roerlepel (niet langer dan nodig om vroegtijdig stollen te voorkomen) 3.
Voor het maken van de zeep gebruikt ze bevroren melk. Daar voegt ze natriumhydroxide – nodig voor de verzeping – en verschillende geuroliën aan toe. Het resultaat is een heerlijke, geurige zeep.
Houdbaarheid vloeibare zeep
Dit wordt vaak tegen gegaan door het toevoegen van conserveringsmiddelen. Hierdoor kan je vloeibare zeep veilig over een langere periode bewaren. Na het openen van de verpakking, geldt vaak een houdbaarheidstermijn van 6 tot 12 maanden.
Leg de zeepjes die je gemaakt hebt te drogen op keukenpapier. Daarna maak je van de zeepjes, kralen, lintjes en frutsels een mooie ketting. Bovenaan een lus en onderaan een hanger of bedel. Als je vissersgaren gebruikt dan kun je de lus vastmaken met een knijpkraaltje.
40 gram zeep in hele kleine stukjes snijden of raspen. Breng 1 liter water in een pan al roerend aan de kook. Voeg de zeep aan het kokende water toe en laat dit onder goed roeren oplossen. Als de zeep opgelost is voeg je nog de eetlepel glycerine toe, doorroeren en dan haal je pan van het vuur.
Chemisch gezien is loog een vrij eenvoudige stof. Je kunt het winnen uit houtas of in zuivere kristallen kopen bij een lab of drogist.
Natuurlijke zeep, de naam zegt het al, wordt gemaakt van producten die in de natuur te vinden zijn. In een scrubzeep die in een fabriek is gemaakt, worden vaak plastic bolletjes toegevoegd, de zogenoemde microplastics en -beads.
Zeep ontstaat namelijk door een chemische reactie genaamd verzeping. Deze chemische reactie krijg je door een basische stof (loog) te mengen met olie of vet. Het verzepingsproces zorgt ervoor dat je water en vet met elkaar kunt mengen en een emulsie vormt.