In je slijmvlies zitten allemaal kleine trilhaartjes en die zorgen ervoor dat het slijm via je keel in je maag terechtkomt. De lucht die je inademt komt langs je slijmvliezen in je neus. Alle stofjes en bacteriën die niet in je lichaam thuishoren, blijven aan dat slijm plakken.
Slijm in de neus is een symptoom dat helaas veel voorkomt. Dit kenmerkt zich door een overtollige productie van neusslijm. Dit kan ontstaan door diverse oorzaken zoals een infectie, allergie, blootstelling aan irriterende stoffen of een verkeerde neusademhaling.
Normaal produceert het slijmvlies in het neus-keelgebied een beetje slijm en vocht. Als het slijmvlies ontstoken raakt, zwelt het op en gaat het veel slijm (snot) produceren. Je neus kan hierdoor verstopt raken. Het snot kan uit de neus lopen of naar achter in de keel lekken.
Als je net verkouden bent, is het snot meestal waterig en doorzichtig. Maar na verloop van tijd kan het zijn dat het snot geel wordt, of soms zelfs groen. De gele kleur van snot laat zien dat je lichaam tegen de infectie aan het vechten is.Groen slijm kan duiden op een bacteriële infectie.
Bij een ernstige verkoudheid kan de neus verstopt raken door een te grote hoeveelheid snot. Stomen kan dan het snot losmaken. Stomen met eucalyptus druppels of andere kruiden is niet aan te raden. Dit zorgt namelijk voor extra prikkeling van het slijmvlies waardoor er meer snot geproduceerd wordt.
Geel snot
Als je snot geel is betekent dit vaak dat je last hebt van een virus of infectie aan de bijholte van je neus. Je zult je op dat moment waarschijnlijk verkouden voelen. Dat je snot geel wordt is juist een goed teken.
In de derde fase werkt het verkoudheidsvirus op volle toeren. Klachten als keelpijn, hoesten en een loopneus geven u het beroerde verkoudheidsgevoel. Tot slot verdwijnt het virus uit uw lichaam in de vierde fase. De klachten nemen langzaam af.
Bacteriële infectie
Vaak is groen snot zelfs een goed teken.
Groen snot: kans op infectie
Groen snot wijst mogelijk op een schimmelinfectie of een bacteriële infectie. Het zit zo: je bloedcellen helpen je afweersysteem tegen bacteriën te vechten. Wanneer deze cellen sterven, geven ze een groene kleur af.
Thee voor griep en verkoudheid
Honing- en citroenthee. Honing staat bekend om zijn verzachtende werking op de keel, terwijl citroen rijk is aan vitamine C en helpt bij het verminderen van slijm. Samen vormen ze een krachtig duo om hoest en keelpijn te verlichten.
Stoom met warm water of neem een warme douche. De warme lucht kan uw neus tijdelijk bevochtigen en zorgen dat uw loopneus afneemt. Vermijd plekken met een hoge luchtvochtigheid. Dit zijn ruimtes met een slechte ventilatie.
Neusspray; een neusspray kan helpen om weer vrij te ademen en het snot op te ruimen. Gebruik een neusspray met xylometazoline nooit te lang! Maximaal een week om de symptomen van een verkoudheid te verzachten. Blijven de neusklachten daarna nog dan is het verstandig om contact met de huisarts op te nemen.
Als u het gevoel heeft dat 'uw hoofd vol snot zit', dan kan een stoombad verlichting geven. Stoom maakt het slijm in de luchtwegen los en hiermee kunt u zelfs een eventuele holteontsteking voorkomen. Vul hiervoor een kom met warm water (nooit warmer dan 60 graden).
“Je neus telkens hard snuiten kan zeer schadelijk zijn voor je bloedvaten,” zegt Purvi Parikh, allergist en immunoloog. Je kunt het zelfs verergeren door lucht, neus bacteriën, virusdeeltjes en prikkelende stoffen in je oren en sinussen te blazen.
Bij snuiten bouw je kortdurend druk op in de neus, waardoor het slijm inclusief virus en bacteriën in de neusbijholtes terecht kan komen. Dit zorgt voor ontstekingen. Als je snuit, druk dan een neusgat dicht en snuit vooral niet te hard.
Groen: de infectie is flink gevorderd en je voelt je waarschijnlijk aardig beroerd. De afvalstoffen maken je snot groen. Pas als je weken met groen snot rondloopt, moet je naar de dokter.
Zelfs als je niet ziek bent, maakt het menselijk lichaam bij een verkoudheid dagelijks een liter snot aan. Dat gebeurt niet alleen in je neus, de mix van vocht en proteïnes zit ook in de sinussen, neus, mond, keel, longen en het spijsverteringsstelsel. Dit om te voorkomen dat die oppervlakten uitdrogen.
Als je snot geel ziet, zit je met een infectie die gevorderd is. Je lichaam vecht volop tegen de bacteriën, maar wint dat gevecht wellicht pas na een paar dagen. Er is absoluut geen reden tot paniek, je moet ook niet naar de huisdokter.
Voor veel mensen wijst groen snot op een bacteriële infectie die je alleen kan uitroeien met antibiotica. Tweemaal fout, want aan de kleur zie je niet of virussen dan wel bacteriën al die miserie veroorzaken.
eventueel ophoesten van geel, groen of bruin slijm.
Sander de Hosson, longarts in het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen: 'In tegenstelling tot wat veel mensen denken, zegt de kleur van het sputum niks over de onderliggende ziekte. Zo wordt er bijvoorbeeld bij groen sputum onterecht gedacht: er is sprake van een bacteriële infectie. Dat klopt niet.
Water. Vocht is het belangrijkste om binnen te krijgen als je ziek bent. Het transporteert zowel voedings- als afvalstoffen in het lichaam en als je water drinkt, vul je het vocht aan dat je tijdens het ziek zijn bent verloren door bijvoorbeeld koorts, braken of diarree.
Na 1 tot 3 weken gaat een verkoudheid meestal vanzelf over. Bij kinderen kan het wat langer duren (zie ook: Meer over verkoudheid).