Geitenkaas is wit omdat geiten het caroteen uit gras in hun maag omzetten in vitamine A. Vitamine A is kleurloos en daarom is geitenkaas wit. Caroteen is de stof die wortels hun oranje kleur geeft.
De gele kleur van kaas komt uit caroteen, dat zit in gras. In het melkvet bevindt zich de geeloranje kleurstof, die door de spijsvertering van de koe niet wordt afgebroken. Daardoor komt deze direct in de melk, en later in de kaas, terecht.
Milner kaas won ruimschoots de smaaktest met een 7,5 als rapportcijfer. Maaslander, een ander bekend merk, eindigde met een 6,8 als tweede. De biologische kazen van Bastiaansen en Boer en Land deelde de derde plek (6,4). Milner Kaas, ook een kaas van Friesland/Campina, is te koop bij de meeste supermarkten.
Kaas gemaakt van koemelk is van nature geel. De kaas krijgt een gele kleur door caroteen, dat in gras zit. In tegenstelling tot geiten, schapen en buffels wordt de geeloranje kleurstof bij een koe niet door de spijsvertering afgebroken.
Een 10+, 20+ of 30+ kaas, waar niet teveel zout in zit, past prima in een gezond eetpatroon en zal het afvallen niet in de weg zitten. Het vetgehalte in kaas wordt aangegeven met bijvoorbeeld 45+. De minder vette kazen bevatten meer calcium.
En dat is een van de redenen dat bijvoorbeeld het Voedingscentrum adviseert om soorten te kiezen met minder zout. Hüttenkäse, mozzarella en verse geitenkaas staan in de Schijf van Vijf. Het advies is voor volwassenen om iedere dag 40 gram kaas te eten.
Kaas wordt een 'levend' voedsel genoemd omdat er miljoenen bacteriën in leven en vaak ook schimmels. In bepaalde kazen zoals de Mimolette en Stilton bevindt zich de kaasmijt die gaten en spleten in de kaas vreet.
1. De melk is niet gepasteuriseerd, maar komt rechtstreeks van de koe. Veel “normale” Hollandse kazen worden gemaakt met gepasteuriseerde melk, dat is melk die eerst is verhit. Hierdoor verdwijnen bacteriën, maar dit verhitten heeft ook (negatieve) invloed op de smaak.
Geitenkaas is wit, omdat geiten caroteen omzetten in vitamine A. De gele kleurstof komt hierdoor niet in de kaas terecht. Koeien zetten deze gele kleurstof niet om, waardoor die kleurstof wel in de kaas terecht komt.
De meeste Goudse kaas in Nederland wordt gemaakt van volle melk. Dit heet 48+ kaas. Milner is 30+ kaas. Dit betekent dat de kaas gemaakt wordt van halfvolle melk en daardoor 40% minder vet bevat dan een 48+ kaas.
Denk je aan Nederland, dan denk je ook aan Nederlandse Goudse kaas. Molenland kaas is Gouda Holland kaas. Gouda Holland kaas wordt gemaakt van 100% Nederlandse melk, volgens authentiek recept, dat samen met de passie en het vakmanschap van onze kaasmakers die lekkere échte Gouda Holland kaas oplevert.
De prijs voor beste Belegen Boerenkaas ging naar kaasboerderij De Vliethoeve uit Snelrewaard, die een gave kaas maakte, die heel smedig en heerlijk romig is en een zachte nasmaak heeft. De beste Oude Boerenkaas is gemaakt door de Zoeterwoudse kaasboerderij Captein.
Kaas gemaakt van koemelk is van nature geel. Dat komt doordat in het melkvet van koeien het geeloranje (kleur)stofje caroteen zit. Dat is hetzelfde stofje dat de wortel zijn oranjekleur geeft. In gras, dat een koe graag eet, zit ook caroteen.
Annatto is een natuurlijke kleurstof. De kleur varieert tussen geel en rood. Dit is afhankelijk waar het mee vermengd wordt. Annatto, ook wel achiote genoemd, wordt ook als smaakstof gebruikt en smaakt ietwat rokerig en zoet.
De kleur wit is voornamelijk te danken aan de mini-eiwitbolletjes en het vet in de melk. Of eigenlijk aan de manier waarop de eiwit- en vetbolletjes het licht weerkaatsen. Eiwit en vet kaatsen namelijk vrijwel al het licht dat ze vangen terug. Onze ogen (hersenen) zien dit als wit.
Maar ook: vegetarisch. Kaas wordt namelijk niet alleen gemaakt van het dierlijke product melk, maar ook met een stukje van het dier zelf. Dat maakt de meeste kaas niet-vegetarisch. Kaas wordt gemaakt van melk - meestal koemelk, geitenmelk of schapenmelk.
Ricotta is een Italiaanse verse kaas die gemaakt wordt van de wei (de wat lichtzure vloeistof) die overblijft tijdens het maken van verschillende soorten koe-, schapen- en geitenkaas. Ricotta betekent letterlijk 'opnieuw gekookt'. Door het opnieuw verhitten van de wei ontstaat er een wat korrelig product: ricotta.
Het is bovendien de ideale aanvulling in vegetarische gerechten door zijn hoog eiwitgehalte en laag vet- en zoutgehalte. Ricotta is eigenlijk een bijproduct van kaas en daarvan komt ook de naam, die letterlijk 'opnieuw gekookt' betekent.
Bewaar kaas zeker niet te koud, want van koude lucht droogt hij uit. De kou heeft ook een remmende effect op het rijpingsproces van de kaas.
Hoe gezond is kaas? Kaas is rijk aan vitamine A, vitamine B12 en mineralen als calcium, fosfor, magnesium en zink. Bovendien is kaas een bron van vitamine B2 en selenium. Kaas bevat eiwit en vet en weinig of geen koolhydraten.
Als je schimmel op je kaas ziet hoef je het niet meteen weg te gooien. Meestal gaan de sporen niet ver de diepte in op harde kaas, zoals Parmezaanse, Edammer of Goudse kaas. Je kunt het dus ruim wegsnijden, een paar centimeter diep en rondom de schimmelplekken, en de rest gewoon opeten (1, 4).
Magere kaas is relatief gezond als broodbeleg
Kaas is niet supergezond, maar bevat wel hoogwaardige wei-eiwitten en melkeiwitten. Kaas is dus alleen gezond als je het met mate eet. Neem bij voorkeur magere (20+ & 30+) kaas, want die bevat relatief weinig verzadigd vet.
Volgens voedingsdeskundige Celine Dejaeghere is mozzarella de gezondste optie. “Als je puur afgaat op de voedingswaarde kan je zeggen dat feta iets minder goed scoort dan mozzarella.” Die voedingswaarden zijn dan vooral de calorieën en het vetgehalte.
Beide kazen bevatten een aantal vitamines en mineralen. Maar het gaat om de verschillen: buffelmelkmozzarella bevat bijvoorbeeld meer calorieën en (gezonde) vetten dan koemelkmozzarella. Maar buffelmozzarella bevat minder cholesterol. Buffelmozzarella bevat vitamine A en koemelkmozzarella catoreen.