Vezels, vitaminen en mineralen
De volkoren pannenkoek bevat wat minder koolhydraten, en iets meer eiwit dan de originele pannenkoeken. Het grootste verschil zit in de hoeveelheid vezels: de volkoren pannenkoek bevat ruim drie keer zoveel vezels. Naast meer vezels bevat volkorenmeel ook meer vitaminen en mineralen.
Het gezondst
Op volgorde van prijs: Plus mix voor volkorenpannenkoeken, G'woon mix voor Pannenkoeken Volkoren en Koopmans pannenkoeken volkoren.
Wat is gezonder pannenkoek of friet? Pannenkoeken zijn stukken vriendelijker voor de lijn dan bijvoorbeeld koffiekoeken, cake, donuts of frietjes. Die bevatten per 100 gram bijna de helft meer calorieën en vet. Een flensje bevat zelfs minder calorieën dan een boterham.
Yes! Pannenkoeken voor het eiwitdieet! Deze eiwitrijke / low carb pannenkoeken zijn de ideale maaltijd tijdens je eiwitdieet. Ze bevatten erg veel eiwitten (of proteïnen) en ze bevatten extreem weinig koolhydraten.
De gezoete pannenkoek van Plus bevatten veruit de meeste calorieën, 203 KCal. per stuk. De naturel versie van Oké levert met 127 KCal. per stuk het minste aantal calorieën.
Kant-en-klare pannenkoeken zijn minder gezond, omdat ze vaak E-nummers bevatten die zorgen dat de pannenkoeken houdbaar blijven. Ook witte bloem die in het pannenkoekenbeslag te vinden is, is niet zo gezond.
Twee pannenkoeken met divers beleg én een drankje tellen samen al snel 500 kilocalorieën. Te veel voor een tussendoortje, maar heel acceptabel voor een avondmaaltijd. Vervang de suiker, stroop, jam, honing, het roomijs, de slagroom of chocoladesaus door vers fruit en wat kaneel en je maakt er een slanke maaltijd van.
Hoeveel kcal pannenkoekenrestaurant? Een appelpannenkoek, een pannenkoek met ham en ananas of een naturel pannenkoek bevat zo'n 500 kcal, een acceptabele hoeveelheid voor een avondmaaltijd.
Een favoriet van veel kleinkinderen is de pannenkoek. Deze lekkernij is niet alleen geschikt voor ontbijt, wij Nederlanders eten het ook graag als avondeten. De gewone simpele Hollandse pannenkoek kan op een gegeven moment een beetje saai worden. Gelukkig kan je ook gemakkelijk snel met pannenkoekjes variëren.
Pannenkoekenmix: twee keer zo duur
En ook zo'n pak bestaat feitelijk uit niets meer dan bloem, je moet dus gewoon nog melk en eieren toevoegen. En vaak wordt aan de bloem nog smaakmakers als zout en suiker toegevoegd. Dat doen we toch gewoon liever zelf, als het al nodig is? Of neem de pannenkoekenshaker.
Traditioneel wordt de pannenkoek gemaakt met witte bloem, eieren, melk en een beetje boter. Al deze ingrediënten bij elkaar vullen de maag, maar een goede volwaardige maaltijd is het eigenlijk niet. Daarvoor mis je vitamines en mineralen uit bijvoorbeeld groenten.
Zelf zou ik een goed glas cider verkiezen, of een milde cava. Maar de Engelse culinaire schrijfster Fiona Beckett maakt bovendien nog onderscheid in wat voor soort pannenkoek! Bij een pannenkoek met bramen, bessen en ander vers rood en zwart fruit adviseert ze een rosé of zelfs rosé champagne.
De officiële regel voor de tussen-n is als volgt: Schrijf een tussen- n als het eerste deel van het woord ( pan) alleen een meervoud op -en heeft (pannen) en niet (ook) op –es (pannes is fout). Dus: pannenkoek.
Er zit 4,8 gram vet in 1 stuk (70 gram) pannenkoek kant-en-klaar, waarvan 1 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
Havermout pannenkoeken bevatten koolhydraten, eiwitten en zijn ideaal als brandstof voor het hardlopen. Vind hier het makkelijkste recept voor gezonde pannenkoeken én lees waarom pannenkoeken zo goed zijn om te eten voor het hardlopen.
Nederlanders gemiddeld 3 of 4 pannenkoeken per keer eten. 81% van de Nederlanders hun pannenkoek het liefst met stroop eet. 68% met poedersuiker en 56% met spek. vrouwen gezien worden als de beste pannenkoekbakkers.
Proteïne pannenkoek
Na het sporten heeft je lichaam behoefte aan eiwitten (proteïne). Eiwitten zorgen voor het onderhoud en herstel van je spieren. Dit recept bevat sowieso proteïne uit de twee eiwitten van het ei (het eigeel kun je gebruiken, maar dit hoeft niet!) en uit de toegevoegde eiwitpoeder (whey proteïne).
Vet, suiker en boter
Hoewel één keer poffertjes wel kan, is groente of fruit natuurlijk een stuk gezonder. "Er zitten niet zoveel vitamines in poffertjes, vooral vet en meel. En daarnaast nog suiker en boter." Versteefden zou het plaatsen van een poffertjeskraam dan ook afraden in deze wijk.
PANNENKOEKEN BEWAREN IN DE KOELKAST
Gebakken pannenkoeken kan je nog zo'n 2 dagen in de koelkast bewaren. Bewaar ze afgesloten in de pannenkoekendoos van LOCK&LOCK zodat ze lekker vers blijven.