Doordat ze zich voeden met huidschilfers van mensen, zijn matrassen, dekbedden en kussens ideale plaatsen voor mijten. Huisstofmijten komen ook voor in kleding, tapijt, stoffering van meubilair en speelgoed (voornamelijk knuffelbeesten).
Stop alles wat klein genoeg is in je wasmachine, en was op 60 graden. Dat is de temperatuur waarop huisstofmijt sterft. Dus was kussens, dekbedden, dekbedhoezen, knuffels, etc. Hoewel de beestjes snel weer terugkomen, zijn ze in ieder geval voor even uit die voorwerpen verdwenen.
Veelvoorkomende symptomen van huisstofmijt allergie zijn hoest, astma, eczeem, niezen, verstopte of lopende neus, jeukende, branderige, rode en tranende ogen, hoofdpijn, benauwdheid en zweten in bed. Omdat stofmijten het liefst in bed een feestje bouwen, zijn de allergische reacties 's nachts ook het ergst.
Huisstofmijten overleven een temperatuur van 60º niet. Door textiel (bijvoorbeeld beddengoed) op deze temperatuur te wassen worden de mijten gedood én de allergenen uitgespoeld. Het is voldoende om een keer in de zes weken op deze manier te wassen.
Huisstofmijten zijn kleine spinachtige beestjes. Ze houden van donkere, vochtige en warme plekken. Je ziet ze niet, maar ook jij hebt er miljoenen in huis. Ze leven ongeveer 2 à 3 maanden en planten zich snel voort.
Doe de gordijnen altijd geheel open en als het even kan het raam ook zodat zonlicht naar binnen kan. Huisstofmijten kunnen niet tegen zonlicht. Kies voor de kinderen knuffels uit die je kunt wassen op 60 graden. Verschoon het bedlinnen regelmatig en was het op 60 graden of hoger.
Een allergie voor huisstofmijt kan klachten geven zoals: een verstopte neus, snotteren, niezen. jeuk in de neus en ogen. benauwd zijn, piepend ademen of slijm ophoesten.
Een allergie voor huisstofmijt kan ook zeker jeuk en eczeem geven. De klachten ontstaan zowel door een directe huidcontact met de huisstofmijten als door het inademen van de uitwerpselen van de huistofmijten in de lucht.
Latex. Omdat de huisstofmijt in Latex (ook wel natuurrubber genoemd) slecht kan overleven, zijn Latex kussens geschikt voor (en erg populair bij) mensen met een huisstofmijtallergie.
“Eén keer per dag, best 's morgens, op bed vernevelen is voldoende”, zegt Vanneste. “Het zijn gekweekte goede bacteriën die ook voorkomen in de natuur en die in een vloeistof in 'slaap' worden gehouden. Pas vrij in bed doen ze hun werk. Het is meetbaar dat met de spray het aantal allergenen in bed effectief verlaagt.”
Jeuk door warmte in bed
Als u slaapt, verliest u een bepaalde hoeveelheid vocht. Dit vocht moet opgenomen worden door het beddengoed en de matrashoes. Als dat onvoldoende gebeurt, dan blijft het vocht op de huid, kunnen we afkoelen en kan de huid ontsteken en jeuken.
Je kan best voor een donzen dekbed kiezen, mits deze op 60°C gewassen kan worden. Huisstofmijten gaan namelijk dood bij een temperatuur van 60°C of hoger. Verder is hebben sommige donzen dekbedden een speciale tijk, die zo dicht geweven is dat huisstofmijten er niet doorheen kunnen dringen.
De huisstofmijt woont in elk huis, het maakt niet uit hoe vaak je schoonmaakt. Door je huis aan te passen kunnen je klachten wél verminderen. "Het zijn vaak kleine aanpassingen, die voor mij veel uitmaken" - Maaike Boere, heeft astma. Als je allergisch bent voor huismijt, komt dat door zijn ontlasting.
Was je beddengoed minimaal eens per twee weken op 60◦C. Bij temperaturen lager dan 60◦C gaat de huisstofmijt niet dood. Gebruik allergeendichte matras- en kussenhoezen. Deze houden de ontlasting van huisstofmijten tegen.
Leg je kleding na het wassen in de kast, in plaats van ze op de grond te gooien of ze in een open ruimte te bewaren, waar huisstofmijt er makkelijk op kan springen. De meeste mensen hebben te maken met huisstofmijt zonder dat ze dat doorhebben.
In bijna elk huishouden en in bijna elk klimaat komen huisstofmijten voor. Daardoor kun je het hele jaar last hebben van deze allergie. Huisstofmijten zijn kleine, witte, spinachtige beestjes. Ze zijn zo klein dat je ze met het blote oog niet kunt zien.
Voor de aanschaf van anti huisstofmijt spray kunt u bij Allergiezorg kiezen uit een van de producten van Sanamedi, variërend van 250ml tot en met 1000ml.
Welke matras helpt tegen huisstofmijt? De matras die helpt tegen huisstofmijt is de Sanamedi Gold matras. De vulling in de Sanamedi matrassen werden namelijk voorzien van speciale vezels. Daardoor verkiezen patiënten met astma en personen die lijden aan huisstofmijtallergie de Sanamedi matrassen.
Anti-allergene kussenvullingen zijn onder andere dons, kapok, wol en synthetische materialen zoals polyester en microvezel. Deze materialen bieden een onaantrekkelijk leefklimaat voor de huisstofmijt, waardoor deze ver verwijderd blijft van jouw hoofdkussen.
Huisstofmijten komen het hele jaar voor, maar vooral in de herfst en in de winter is er sprake van een toename van het aantal huisstofmijten. Er wordt in deze periode vaak minder geventileerd en de kachel gaat weer aan. Een ideaal leefklimaat voor de huisstofmijt.
Nee, voor zover bekend gaat een allergie niet 'over'. Je kunt er bijvoorbeeld niet 'overheen groeien'. De klachten kunnen wel overgaan, wanneer je niet of minder in contact komt met huisstofmijten.
Om klachten te verminderen kun je zelf een aantal dingen doen, zoals zorgen voor goede hygiëne, de uitslag met rust laten en het gebruiken van pH-neutrale zeep. Als de uitslag niet vanzelf wegtrekt of extreme vormen aanneemt, raadpleeg dan je (huis)arts of een dermatoloog.
Huisstofmijten zijn kleine spinachtige organismen (arachniden). Ze bijten niet, maar voeden zich met huidschilfers van mensen of dieren en met schimmels. De uitwerpselen van de huisstofmijt zijn de oorzaak van de allergische reactie.
Bij een bloedonderzoek wordt bepaald of er antistoffen, specifiek gericht tegen huisstofmijten, aanwezig zijn in uw bloed. Dit zijn stoffen die het afweersysteem van het lichaam vormt tegen allergenen. De uitslag van het bloedonderzoek laat meestal enige dagen tot weken op zich wachten.
Mijten produceren allergenen
In tegenstelling tot bedwantsen of andere parasietmijten, bijten of prikken huisstofmijten niet. De diertjes zijn zelf niet allergeen, maar het exoskelet dat ze afwerpen, bevat net als hun uitwerpselen proteïnen die bij gevoelige personen allergische reacties kunnen veroorzaken.