Welke tangen bij het onthaken van snoek? Wanneer je op snoek gaat vissen, verdient het aanbeveling om een langere onthaaktang te gebruiken en daarnaast ook een kniptang om eventueel dreggen door te knippen. Voor de snoek heeft een lange kniptang de voorkeur.
Voor het vissen op echt grote roofvissen zoals meerval en grote snoek zijn er ook haken die gemaakt zijn van een extra dikke materiaal staal. Deze zijn veel sterker dan normale haken en zullen niet snel uitbuigen wanneer er veel kracht op komt te staan.
Om een snoek te onthaken kun je hem het beste met een schepnet uit het water halen om vervolgens de kieuwgreep toe te passen. Hiermee gaat de mond van de snoek open en kun je met een tang de haak verwijderen. Zorg daarom altijd dat je een onthaakmat, onthaaktangen en kniptangen bij je hebt.
Het onthaken geschiedt met een arterieklem, heeft de snoekbaars de haak geslikt, ga dan geen pogingen ondernemen om die haak van een paar centen terug te krijgen maar knip de lijn zo dicht mogelijk bij de steel door en zet de vis dan zo snel mogelijk terug.
De snoek en winter
Wanneer de watertemperaturen dalen, wordt onze mooie Esox Lucius weer kieskeuriger in wat zij wilt bijten. Door studies over het gedrag van de snoek is gebleken dat de watertemperatuur vrij weinig te maken heeft met het passieve gedrag van de meeste snoeken.
Ja, snoeken kunnen mensen bijten. Maar op enkele incidenten na komt dit over het algemeen nooit voor in Nederland. Een snoek is dan wel een roofvis maar de snoek eet geen mensen vlees. En gelukkig maar want snoeken hebben wel 700 vlijmscherpe tanden.
Snoeken zijn net als veel anderen vissen niet de hele dag actief. Je kunt daarom het beste gaan snoeken in de tijden dat ze wel actief zijn, namelijk 's morgens en in de namiddag tot avond. Rond het middag uur is de vis vaak vrijwel niet actief en hangt deze meer een beetje rond de bodem dan dat deze actief jaagt.
In het voorjaar, als de watertemperatuur langzaam begint te klimmen en de aasvis en dus ook de snoeken vaak het wat ondiepere water opzoeken heb ik het meest succes met dieptes van 3 tot 5 meter water onder de boot.
Zijsloten, vaarten, baaien, eigenlijk alles wat vast zit aan het grote water zijn goede plekken. Zeker als hier wat planten groeien, of misschien zelfs tussen huizen in. Zeker in het koudere jaargetijde echt een topstek!
Maar hoe gevaarlijk is deze vis eigenlijk? Volgens snoekvisser Joost Kamminga eten snoeken echt geen mensen: "Nee, echt niet. Snoeken eten voornamelijk kleine vissen, kuikentjes. Waarschijnlijk heeft deze snoek zich in het nauw gedrongen gevoeld.
Een schepnet voor snoek moet groot zijn, tegenwoordig zwemmen in ieder water wel snoeken met een lengte van 1,20 en een gewicht van 15kg. Het geniet de voorkeur dat dit schepnet zeer grofmazig is en liefst ook nog een rubberen coating heeft.
Het vlees van de snoek is heel stevig van structuur maar heel zacht van smaak, ontzettend lekker! Het bevat wel vrij veel kleine graten, sommigen zelfs gevorkt. Maar dat is het helemaal waard.
Snoekvissers gebruiken graag een wat dikkere lijn. Een dikte van 14/00 – 16/00 is dan een goede keuze. De vissers die voor een zwaardere visserij gaan, bijvoorbeeld met groot kunstaas of doodaas, doen er goed aan een nog wat dikkere lijn te gebruiken.
Zet de dobber bij voorkeur zo diep dat de aasvis 20-40 centimeter boven de bodem van het viswater hangt. Dat levert vaak de meeste aanbeten op. Een andere manier van met de dobber en dood aas snoek vissen is meer statisch. Je verankert de aasvis dan met schuiflood op de bodem.
haakmaat 3/0 voor shad van 7,5-9,5 cm. haakmaat 4/0 voor shad van 8-10 cm. haakmaat 5/0 voor shad van 9-11 cm.
Een gemiddelde snoek van 1m eet voor ongeveer 500gram vis per 3 dagen.” Al zit er geen snoek van een meter, vele kleinere exemplaren maken het wellicht nog erger.
Tot een centimeter of tien eten snoeken zoöplankton en macrofauna, daarna hoofdzakelijk vis. Naast andere vissen eten snoeken eigenlijk alles wat in het water zwemt en in hun bek past. Ook amfibieën, jonge vogels en kleine zoogdieren behoren tot de prooidieren.
Tip 1: Vis op de juiste plek
Je vindt snoekbaarzen niet zo maar in ieder water. In sommige wateren zit helemaal niets terwijl er in ander water juist een goede populatie te vinden is. Snoekbaarzen houden niet van licht dus ga niet vissen in helder water, want daar zal maar weinig snoekbaars zitten.
Hoe kies je dan de juiste shad? Ten eerste zal je de juiste lengte moeten kiezen. Met een kleinere maat (5-10 centimeter) maak je meer kans op snoekbaars, baars en kleine snoek. Met de grotere maten (10-20 centimeter) maak je meer kans op grotere snoek en grote snoekbaars.
De winter is voor het snoekvissen misschien wel een van de meest effectieve tijden van het jaar. Doordat de aasvis samen gaat scholen in grote groepen en de snoeken deze volgen, kan het zeer gemakkelijk zijn om veel en grote snoek te vangen.
Snoek: van 1 maart tot aan de laatste zaterdag van mei (IJsselmeer: tot en met 30 juni).
De grootste snoek werd op basis van een reconstructie van botfragementen, gevangen in de 4de of 5de eeuw na Chr. in de rivier de Velika. De lengte werd bepaald op 1,82 meter. Als maximum-lengte voor de snoek speculeren de onderzoekers over een lengte van 1,90 tot 2 meter.
Hoe snel een snoek exact kan versnellen en zwemmen is onduidelijk, maar er zijn onderzoeken die erop duiden dat ze snelheden kunnen bereiken van 7 meter per seconde (omgerekend 25,2 km/h!).
Wat eet een snoek
Wanneer de snoek een prooi ontdekt heeft zal deze langzaam, zo onopvallend mogelijk, met zijn kop richting de prooi draaien. Hierna zal de snoek de prooi zeer langzaam benaderen gevolgd door een snelle sprint richting de prooi.