Tot 2 maanden en mogelijk langer na de THT-datum, mits het er nog goed uitziet en de verpakking nog heel is.
Hoewel je over een wel héél stevige ruggengraat moet beschikken wil je chocolade over de datum laten gaan, is het prima te eten als je toch ver na de houdbaarheidsdatum een reep achterin je kast vindt. Na verloop van tijd komt er wel een wittig 'laagje' op en kan de smaak iets teruglopen, maar ziek word je er niet van.
Mits goed opgeslagen is chocolade 1 jaar houdbaar. Dit geldt voor de producten zonder vulling: massieve chocolade, zoals tabletten en holle figuren zoals Paashazen en Paaseieren. Bonbons met pralinévulling zijn 6 maanden houdbaar, mits correct opgeslagen.
Suikerrijk broodbeleg tot 1 jaar en mogelijk langer na THT, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Chocolade die wit uitgeslagen is is nog prima te gebruiken voor het bakken van taarten, gebak en koekjes. Of voor cupcakes en brownies. De smaak blijft precies de zelfde. Je kunt er ook altijd nog chocolademelk van maken.
Check ook altijd de houdbaarheidsdatum op de verpakking. Na deze datum is de chocola heus niet direct bedorven, maar gaat de smaak wel langzaam maar zeker achteruit. Nog een laatste tip: bewaar aangebroken chocolade niet in de open lucht, maar in aluminiumfolie, een trommeltje of ziplockzakje.
Chocolade kan jarenlang worden bewaard in een diepvriezer; Chocolade bewaren in een koelkast is beter dan op kamertemperatuur; Als de verpakking is geopend, moet de chocola luchtdicht worden verpakt om geen vreemde geuren te absorberen.
Wanneer de houdbaarheidsdatum van eieren verlopen is, kunt u ze een paar dagen erna nog eten, mits de eieren hardgekookt of goed doorbakken zijn.
Op de verpakking staat de houdbaarheidsdatum. Je kunt ze daarna nog enkele dagen hardgekookt of goed doorbakken eten. Je kunt een test doen als je twijfelt of eieren nog eetbaar zijn. Leg een ei in een bakje of groot glas water.
Misschien een open deur, maar de THT-datum (tenminste houdbaar tot) staat altijd op de eierdoos. Tot deze datum kun je eieren gerust eten. Je kunt een ei meestal ook na deze datum nog enkele dagen eten, zeker als je ze op de juiste manier bewaart.
Pure chocolade is ongeveer 1,5 tot 2 jaar houdbaar. Melk- en witte chocolade 1 tot 1,5 jaar. Je kunt chocolade nadat de houdbaarheidsdatum op de verpakking is verstreken vaak nog prima eten. De chocolade is dan niet bedorven, maar de kwaliteit wordt langzaam minder.
Chocolade heeft een hoog vochtgehalte. Om deze reden moet chocola in de verpakking bewaart worden. Wanneer je chocolade buiten de verpakking bewaart dan zal het vocht sneller geabsorbeerd worden en hierdoor kan er een wit laagje op de chocolade ontstaan. Uiteindelijk kan dit zelfs zorgen voor beschimmelde chocolade.
Chocolade
Bewaar chocolade nooit in de koelkast. Als chocolade in aanraking komt met water, verandert het product. Condens op chocolade laat een witte waas achter. Naast vocht is chocolade ook gevoelig voor temperatuur.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De vlokken kunnen wit uitslaan door vet wat naar buiten komt. Het is dan nog wel eetbaar. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
harde kazen, droge koekjes, chips, zoet broodbeleg, ontbijtgranen,…) kunt u zelf beoordelen of de producten geschikt zijn voor consumptie. Ze kunnen mogelijk nog tot 2 maanden (en zelfs langer) na de THT-datum geconsumeerd worden.
Tot 2 maanden na de THT-datum of mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Zinkt het ei, maar staat het rechtop, dan kun je het nog best zonder problemen opeten, al moet je dat wel zo snel mogelijk doen. Blijft het ei drijven, dan moet je het weggooien. Dat betekent helaas dat het niet meer goed is.
Eieren in de koelkast: langer vers
De koude temperatuur remt ook de groei van bacteriën. Ziekmakers zoals salmonella krijgen zo minder kans. Eieren bewaar je daarom het beste in de koelkast op 4 °C. Als je ze in het doosje bewaart, drogen ze niet uit en blijven ze langer goed.
Je kunt gekookte eieren in principe wel invriezen, maar de smaak komt niet echt ten goede. Het eiwit wordt namelijk hard en rubberachtig en er komt vocht vrij. Je kunt het eigeel daarentegen wel goed invriezen, gewoon in een zakje.
Een besmetting kan klachten geven zoals diarree, buikpijn en koorts. Hoe ziek iemand wordt, hangt af van de hoeveelheid salmonella, de soort salmonella (bijvoorbeeld salmonella Goldcoast) en de weerstand van de persoon. Een besmetting kan maag- en darmklachten veroorzaken, die na enkele dagen vanzelf overgaan.
Bedorven eieren
Zitten er teveel bacteriën in dan pas is het bedorven. Dan ruiken ze verrot: een typische waterstofsulfide lucht. Als je dat ruikt moet je het ei sowieso niet meer eten.
UHT-melk: blijft goed tot 3 maanden nadat de THT-datum verstreken is als de verpakking gesloten is gebleven. Deze melk kan 72u tot 7 dagen in de koelkast bewaard worden eens geopend. Gesteriliseerde melk: kan tussen 3 en 5 maanden na de THT-datum bewaard blijven als de verpakking gesloten is gebleven.
Waarom Tony Chocolonely niet in koelkast? Door chocolade in de koelkast te leggen, loop je het risico dat het water in de repen condenseert waardoor de chocola wit kan uitslaan. Dat komt omdat het water op microscopisch niveau reageert met de suiker, die vervolgens kristalliseert.
Idealiter moeten (verse) pralines binnen de acht dagen na aankoop gegeten worden. Pralines met vulling op basis van verse room moeten zeker binnen de 2 weken gegeten worden. Pralines met vullingen op basis van boterroom, praliné, giandudja, karamel, marsepein kunnen 1 tot 2 maanden bewaard worden.
De beste bewaartemperatuur voor chocolade zonder vulling ligt tussen de 12⁰C en 20⁰C, voor bonbons rond de 12⁰C en dat terwijl de temperatuur van de koelkast zo rond 3⁰C à 4⁰C ligt. Het grootste risico bij het bewaren van chocolade in de koelkast is condensvorming.