Oorspronkelijk komt de pinot grigio, zoals vele andere druiven, uit Frankrijk. Hier wordt dezelfde druif pinot gris genoemd. Toch is de Italiaanse variant het meest bekend.
De Pinot Gris – aka Pinot Grigio of Grauburgunder – is iets donkerder dan de Pinot Blanc. Ahankelijk van de regio waar de druif groeit – in Italië, de VS, Duitsland of Frankrijk – vind je ze in lichtroze tot blauwe tinten. In tegenstelling tot vroeger, wordt vandaag van Pinot Gris naast witte ook roséwijn gemaakt.
De Grauburgunder (Pinot Gris) is een grijsroze mutatie van de blauwe Spätburgunder (Pinot Noir). Weissburgunder (Pinot Blanc) is weer een witte mutatie van Grauburgunder. In de wijngaard zie je nauwelijks verschil tussen deze 3 druiven, totdat de druiven rijp zijn.
Beide wijnen zijn frisse en droge witte wijnen. Pinot grigio kan wat voller in de mond aanvoelen dan sauvignon blanc. Daarnaast kan het iets zoeter smaken en sterker ruiken. Sauvignon blanc heeft een hoger zuurgehalte en iets lichter van structuur.
Met 87.750 euro is de Château d'Yquem 1811 de duurste witte wijn die ooit verkocht is. Sommelier Christian Vanneque is de nieuwe eigenaar van de wijn.
De smaak van een Pinot Blanc uit de Elzas herken je aan de ronde, romige fruittonen, die doen denken aan appeltjes en perzik, met een verleidelijk zacht tintje. Deze wijn is de trouwe vriend van mosselen en asperges, maar combineert ook goed met veel andere (lichte) maaltijden met vis of gevogelte, salades en quiches.
Pinot blanc, pinot bianco, rulandské & weißburgunder: witte wijnen uit de Franse wijnstreek de Alsace. De pinot blanc is een relatief onbekende druif. Dit komt vooral door de vele namen die deze druif heeft. In Frankrijk heet ze de pinot blanc, in Italië de pinot bianco en in Duitsland de weißburgunder.
SAUVIGNON BLANC
Misschien wel dé meest bekende droge witte wijn ter wereld. Denk je aan sauvignon blanc, dan denk je aan fris, fruitig een tikkeltje hoog in het zuur. Sauvignon blanc wordt wereldwijd verbouwd, wat ertoe leidt dat er veel verschillende soorten en smaken van deze wijn zijn!
De grootste verschillen tussen Chardonnay en Sauvignon Blanc
In een notendop: Chardonnay wijnen hebben een lagere zuurgraad en zijn daarom zachter en voller. Sauvignon Blanc wijnen hebben een hogere zuurgraad en zijn frisser, pittiger en kruidiger. Chardonnay wijnen hebben meer zoet fruit zoals appel, perzik en ananas.
Welke wijn is zoeter: Chardonnay of Pinot Grigio? Pinot Grigio smaakt doorgaans minder zoet dan Chardonnay vanwege de hogere zuurgraad. Pinot Grigio is licht met hints van groene meloen, terwijl Chardonnay iets zwaarder is en hints heeft van vers gemaaid gras.
In vergelijking met de sauvignon blanc is de pinot grigio wat fruitiger en zoeter met hierbij een vollere body. De sauvignon blanc is tevens een frisse witte wijn, maar zit wat hoger in de zuren en heeft meer kruidige invloeden dan de pinot grigio.
De Sauvignon Blanc is een witte druif met een groenige schil, gebruikt voor de bereiding van witte wijn. Deze druif wordt in veel wijnlanden aangeplant. De oorsprong ligt in zuidwest Frankrijk.
Smaak sensatie: Pinot grigio / gris in het kort
De pinot gris is een overwegend droge, frisse witte wijn met medium tot hoge zuurgraad. De wijn smaakt naar citrus en perzik waardoor 'ie een fris en fruitig karakter krijgt. Ook proef je bij sommige pinot gris wijnen tonen van amandelen, honing en gember.
De smaak van de Pinot Blanc-wijnen laat zich omschrijven als zacht, fris en vriendelijk met een milde zuurgraad. Sappig wit fruit voert vaak de boventoon. De Pinot Blanc wordt graag gezien als ideale begeleider bij asperges, en typische Elzasser specialiteiten als quiches met zachte kazen.
Harmonie bereik je met een volle, soepele witte wijn, eventueel met wat houtrijping. Denk aan Mâcon, Chardonnay vanuit de hele wereld, Chenin uit Zuid-Afrika, droge Muscat, blends from anywhere. Comfort food! Wordt het je allemaal te rijk en rijp, kies dan een ronde wijn met frissere zuren die het geheel lichter maakt.
Verkoop van rode wijn daalt
Jarenlang werd rode wijn veruit het meest gedronken, blijkt uit cijfers van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren. Tot nu was het gebruikelijk dat 50 procent van de verkochte wijn rood was. Zo rond de 35 procent was wit, en dan nog een beetje rosé.
Want in elk wijntype, en voor elk nobel druivenras, heeft Frankrijk wijnen die (mee) aan de top van de wereld staan. Dat kan geen enkel ander wijnland zeggen.
De houdbaarheid van wijn is, zowel bij een gesloten als geopende fles, afhankelijk van het type wijn dat in de fles zit. Over het algemeen kun je een geopende fles wijn zo'n 3 tot 5 dagen bewaren. Na die tijd verliest de wijn zijn aroma's en wordt de smaak er niet beter op.
Wijn op leeftijd
547 jaar. Dat is de leeftijd van de oudste wijn ter wereld die nog drinkbaar is. En deze is te vinden in – jawel – de Alsace! De droge witte wijn ligt veilig opgeslagen in de kelders van Hospices de Strasbourg.
Ten eerste hield de oude wijnbouwer uit de Bourgogne er een weinig revolutionaire, maar wel zeer kwaliteitsvolle productiemethode op na. De 'puurheid' van de wijn stond bij Jayer steeds voorop. Een tweede reden voor het opgedreven prijskaartje van de wijn is diens exclusiviteit.