Een handiger maatje voor in je huis. Trix at ongeveer 70 kilo vlees per dag.
De hersenen van T. rex waren weliswaar 62 keer zo groot als die van Dilon, maar de voor- en middenhersenen van T. rex waren relatief kleiner. Deze delen van de hersenen zijn betrokken bij het aansturen van beweging.
Een afgebroken tand vormt het definitieve bewijs. Tyrannosaurus rex wordt vaak neergezet als een brullend monster dat plantenetende dinosauriërs opjaagde, neerhaalde en vervolgens vermorzelde tussen zijn enorme tanden. Deze koning der dino's at zeker vlees, daarover is nooit discussie geweest.
De Spinosaurus was de grootste vleeseter van alle dino's. Hij was zelfs 4 meter langer en 4000 kilo zwaarder dan de T. rex. De Spinosaurus had een lange bek met veel scherpe tanden.
De 30 centimeter brede rechthoekige bek van Nigersaurus taqueti oogt als een mechanische grijper. Die grijper is volgepropt met meer dan 500 snijtanden. In het oog springen twee kaarsrechte tandenrijen van elk circa 60 stuks in de boven- en onderkaak van het fossiel.
Je denkt misschien dat Tyrannosaurus rex de gevaarlijkste dino ooit was, maar dat hangt er helemaal vanaf aan welke tijdgenoot van T- rex, zo'n 67 miljoen jaar geleden, je het zou vragen. Een Triceratops zou het daarmee waarschijnlijk wel eens zijn. Die was er als de dood voor.
rex was met zijn omvang en sterke kaken een geduchte tegenstander voor veel tijdgenoten. Maar had de dinosaurus zelf ook iets te vrezen? Jawel, maar dat gevaar kwam niet van andere giganten. Sterker nog: het gevaar was uitzonderlijk klein.
Tyrannosaurus was een reusachtige vleeseter, die tot veertien meter lang en acht ton zwaar kon worden. Hij liep op sterke, hoge achterpoten waarbij de horizontale, brede romp in evenwicht gehouden werd door een korte, zware staart. De voorpoten waren heel klein.
Bij de volwassen Triceratops zijn ooghoorns ontdekt die wel meer dan een meter lang waren. Met deze wapens kon hij gevaarlijke vleeseters zoals de Tyrannosaurus rex van zich af houden.
rex kon waarschijnlijk niet harder rennen dan negentien kilometer per uur. Als hij sneller zou gaan, zouden zijn botten verbrijzelen. Decennia geleden stelden paleontologen op grond van afzonderlijke delen van het skelet van de T. rex dat de dinosauriër of heel snel of juist traag was.
De Tyrannosaurus Rex leefde zo ongeveer zeventig tot zesenzestig miljoen jaar geleden, tijdens het latere Krijt-Tijdperk. Het Krijt is een geologisch tijdperk dat duurde van ongeveer 145 tot 66 miljoen jaar geleden.
Hoeveel poept een dino per dag? Dat is een vraag die moeilijk te beantwoorden is. Een dinosaurus poepte net als veel andere grote planteneters de hele dag door. Er is dus niet 1 grote fossiele drol van de hele dag.
De T-rex kan je zien
Niks van waar, de T-rex kon prima zien, waarschijnlijk zelfs beter dan mensen!
Een reusachtige vleesetende dino blijkt een uitstekende zwemmer te zijn geweest. De vondst van nieuwe resten bewijst dat Spinosaurus aegyptiacus in en rond het water leefde.
Hoe zagen ze eruit? Dat weten we niet precies. Vroeger werd gedacht dat dinosaurussen erg leken op hagedissen, en dus een geschubde huid hadden. Maar tegenwoordig weten paleontologen behoorlijk zeker dat veel dinosaurussen veren hadden, ook de meeste grotere.
Het is natuurlijk niet voor het eerst dat een dinosaurus met veren wordt teruggevonden. Dat gebeurde in het verleden al veel vaker. Maar de dino's met veren die in het verleden zijn teruggevonden, behoorden allemaal tot de groep coelurosauria. Deze groep bevat bijvoorbeeld ook vogels en de Tyrannosaurus rex.
Kan/mag het? Dinosaurussen tot leven wekken kunnen we dus niet. Nog niet. “Deze tak van de wetenschap evolueert echt gigantisch snel, de genetica en de celbiologie.
Pteranodon De pteranodon is een andere vliegende dino. Dit dier behoort tot de groep Pterodactyloidea, een groep van alleen maar vliegende dino's. Dit dier leefde in het late Krijt en was familie van andere vliegende dino's zoals de pterodactylus en quetzalcoatlus . De pteranodon had een spanwijdte van wel zes meter!
Dat betekent dat tot dusver maar één op de 80 miljoen tyrannosaurus-individuen als fossiel is teruggevonden en opgegraven. Voor plekken waar de omstandigheden voor fossilisatie gunstig waren, zoals delen van de Hell Creek-formatie waar ook Trix gevonden is, wordt die kans groter: ongeveer één op 16.000.
Microraptor is tot nu toe de kleinste dino die bekend is. Hij was licht en bedekt met veren. De veren aan zijn poten waren heel lang. Daarmee zweefde hij waarschijnlijk van boom naar boom.
Unieke vondst in Bernissart
De meeste restanten waren afkomstig van Iguanodon, een grote plantenetende dinosaurus die dus duidelijk in onze contreien leefde. Het verhaal van de iguanodons van Bernissart is uniek: nooit eerder werden er zoveel haast volledige skeletten bij elkaar ontdekt.
Dinosaurussen of dinosauriërs leefden heel lang geleden: zo'n 225 miljoen jaar terug. Ze zijn 66 miljoen jaar geleden uitgestorven. In die tijd waren er nog geen mensen. De eerste mensen verschenen zo'n 125.000 jaar geleden.