Een coil is een onderdeel van de clearomizer waar de stroom van de batterij wordt omgezet in warmte. Het is kortgezegd het gloeidraad in de E-sigaret dat zorgt voor de verdamping van de E-liquid.
De werking van een coil is vrij simpel. De e-liquid wordt opgenomen door het katoen in de coil. Daarna wordt het gloeispiraal verwarmt door de batterij van de vape of e-sigaret. Hierdoor wordt de vloeistof warm en verdampt deze.
Hoe vaak moet ik mijn coil vervangen? Het vervangen van een coil is erg afhankelijk van het type e-sigaret die gebruikt wordt. Gemiddeld gaat een coil 1 tot 3 weken mee. Echter als de smaak niet meer naar wens is, is het raadzaam om de coil te vervangen.
Verschillende coils
Het allergrootste verschil tussen de coils is uiteraard het materiaal, maar ook de Ohm-waarde die de coil heeft. De Ohm-waarde is de weerstand die de coil biedt. Als je een lagere Ohm-waarde hebt, is de weerstand van de coil lager.
Welke coil u moet gebruiken hangt af van het merk en type e-sigaret ( en specifiek het type tankje ) dat u gebruikt. U moet het merk en type van uw e-smoker weten ; bewaar daarom de doos zodat u weet welke clearomizer er in uw kit zit. Onder ziet u alle merken staan ; klik daarop en zoek uw type verdamper.
Kosten van coils / clearomizer
Gemiddeld kan met een coil circa 2 weken gedampt worden, wat betekent dat een setje van 5 coils 10 weken meegaat. Gemiddelde prijs van 5 coils is ca 11 euro, (bij de basis modellen) of hoger bij wat geavanceerdere modellen e-sigaretten. Dit komt neer op ca 1 euro a 1,50 per week.
Het katoen in de coil neemt de e-liquid na veelvuldig gebruik minder goed op. Wanneer de smaak van uw e-sigaret minder of branderig wordt, dient u de coil te vervangen. Een coil unit gaat, afhankelijk van uw dampgedrag, ongeveer één tot twee weken mee.
Wil je nu toch een coil schoonmaken dan is het verstandig om geen gebruik te maken van schoonmaakmiddelen. Deze kunnen namelijk een vieze smaak achterlaten, niet echt waar je op zit te wachten bij het roken van een elektrische sigaret. Wil je ze schoonmaken dan kan je het beste gewoon heet water gebruiken.
Bovenstaande factoren in acht genomen, zou een gemiddelde e-roker die 1ml tot 2ml liquid (1 tot 2 cartomizers) met een sterkte van 1.6% per dag verbruikt, een half tot 1 pakje gewone (analoge) sigaretten roken. Gebruik je tanks of clearomizers met meer capaciteit, kan je zelf de berekening maken.
Een coil is een onderdeel van de clearomizer waar de stroom van de batterij wordt omgezet in warmte. Het is kortgezegd het gloeidraad in de E-sigaret dat zorgt voor de verdamping van de E-liquid. De coil creëert een groot deel van de smaakbeleving en geeft de nicotine verzadiging.
Wanneer is mijn coil aan vervanging toe? Op het moment dat de coil een verbande smaak of minder damp geeft is deze aan vervanging toe. De verbande smaak noemen wij ook wel doorbranden of Dry-Hit en is duidelijk te herkennen aan de verbranden smaak. Een coil vervang je gemiddeld elke twee weken.
Als je merkt dat er een verbrande hit komt, door een licht “geroosterde” smaak op te merken, zet je je vape even neer. Hierdoor kan vloeistof de droge plekken van de coil bereiken. Niet alle e-sigaretten zijn hetzelfde gemaakt.
Liquid smaakt vies of weinig damp
Als de liquid niet goed smaakt is waarschijnlijk de coil verbrand en/of dampt u op een te hoge voltage. Het is belangrijk dat u enkele minuten wacht na het vullen van de clearomizer zodat de liquid in de coil trekt.
In principe houden we altijd een levensduur van 1-3 weken aan. Naast het dampgedrag (hoe vaak gebruikt u de E-sigaret?) is ook het type liquid van invloed op de levensduur. Daarom is het niet precies te zeggen hoelang een coil mee gaat en houden we een levensduur van 1-3 weken aan.
Wanneer u uw e-sigaret voor het eerst gebruikt of een nieuwe coil of clearomizer plaatst en deze gevuld heeft met e-liquid laat deze dan minimaal 10 minuten goed intrekken.
Een throat hit is de prettige prikkel in de longen of de keel, die men ervaart bij het inhaleren van damp uit een elektrische sigaret. Deze prikkel in de keel zorgt voor het verzadigende gevoel en geeft vaak een kick die in de buurt komt bij het roken van de traditionele tabakssigaret.
Een flesje e-liquid van 10 ml staat ongeveer gelijk aan 3 pakjes sigaretten qua gebruik, dus bij 3 pakjes sigaretten heeft uw lichaam 3×16 mg en dus 48 mg nicotine opgenomen, tegenover 4 mg per milliliter, dus bij 10 ml liquid op 12 mg/ml is dat 40 mg nicotine bij het dampen.
Bij een e-sigaret komen minder schadelijke stoffen vrij dan bij een gewone sigaret, en in lagere concentraties. Naar alle waarschijnlijkheid is een e-sigaret minder ongezond dan een gewone sigaret. We weten echter nog niet goed welke schadelijke effecten een e-sigaret heeft bij langdurig en structureel gebruik.
Sanders doktert: 'De longfunctie, zelfs de longinhoud, zou verbeterd zijn na het starten van de e-sigaret. ' Het gebruik van sigaretten zorgt voor irreversibele (niet/nooit meer te herstellen) schade in luchtwegen en longen. Verbetering door middel van gebruik van de e-sigaret ligt dus niet in de lijn der verwachting.
De meest simpele methode is om je coil af te spoelen met lauw tot heet water of zelfs kokend water. Dit lost vaak de aangekoekte e-liquid op, zodat hij weer bijna als nieuw is. Let op: Laat na het schoonspoelen of koken van de coil, de coil voor minstens 24 uur drogen voordat je hem weer in gebruik neemt.
Wanneer de vloeistof is opgedroogd, kan deze eenvoudig met lauw (of warm) water worden verwijderd. De batterij kan met een minimaal vochtig doekje worden schoongemaakt. Er kan aanslag ontstaan op de clearomizer door niet goed verdampte of ingedroogde E-liquid.
PG en VG zijn de basisstoffen in een e-liquid. PG staat voor Propylene Glycol en VG staat voor Vegetable Glycerin. In het Nederlands wordt het ook wel Propyleenglycol en Plantaardige Glycerine genoemd.
Verreweg de meeste ex-rokers die overgestapt zijn op de e-sigaret en sporten ervaren bijna unaniem een algehele verbetering van hun lichamelijk gestel en een betere conditie. Tijdens het sporten zijn zij dus minder snel moe en beleven hierdoor veel meer plezier aan het sporten.
De damp die ingeademd wordt bij een e-sigaret, kan schade veroorzaken aan de cellen aan de binnenkant van de longen. Deze cellen zorgen ervoor dat het immuunsysteem reageert als er virussen of bacteriën de longen in komen. Ook nemen ze zuurstof op. Deze cellen kunnen minder goed hun werk doen als ze beschadigd zijn.
Omdat er nauwelijks belasting wordt geheven op de e-sigaret is het roken ervan veel goedkoper dan het roken van gewone sigaretten. Je betaalt eenmalig voor de aanschaf van een starterskit, maar daarna is het roken een stuk goedkoper. Voor het roken van 80 sigaretten betaal je gemiddeld nog geen tientje.