Over de oorsprong van het broodje is niet veel bekend maar het werd al in 1760 gebakken. Dat weet men omdat op een schilderij uit dat jaar zo'n broodje afgebeeld staat. Wanneer de naam Kaisersemmel in zwang is geraakt is ook niet duidelijk. Waarschijnlijk is het een vernoeming naar een van de Oostenrijkse keizers.
Ingrediënten: TARWEbloem, water, gist, gejodeerd zout, TARWEGLUTEN, TARWEmoutmeel, antioxidant (ascorbinezuur [E300]), rijstebloem, aardappelzetmeel, ROGGEbloem, koolzaadolie.
Kaiserbroodjes bewaren
Daarom kun je ze het beste eten als ze net uit de oven komen. Heb je kaiserbroodjes over? Dan kun je deze zeker nog een dag bewaren. Doe de afgebakken kaiserbroodjes in een goed afgesloten plastic zakje en bewaar deze vervolgens in een donkere, afgesloten ruimte.
Vaak wordt gekozen voor een lekker vers hard broodje. Harde broodjes worden ook wel krokante broodjes genoemd.
Het kaiserbroodje is lactose vrij. Liever zelf thuis je kaiserbroodje vers afbakken. Bestel dan bake off kaiserbroodjes. 1 kaiser broodje weegt ongeveer 65 gram.
Volkorenbrood bevat veel vezels, maar ook vitamines en mineralen en blijft dus de voorkeur houden. Volkoren producten verlagen namelijk het risico op hartziekten en diabetes type 2. Vervang wit brood dan ook zoveel mogelijk door volkoren,- of bruinbrood om zoveel mogelijk gezondheidswinst op te leveren.
Wat bedoel ik met 'luxe broodjes'
Ik gebruik de term 'luxe broodjes' als verzamelnaam voor al het brood dat anders is dan de normale boterham. Denk bijvoorbeeld aan zachte bolletjes, pistoletjes, Italiaanse bollen, waldkorn driehoeken, croissants, worstenbroodjes, saucijzenbroodjes en roombroodjes.
De truc is om het brood even 'op te piepen in de oven'. Dit doe je door het brood te besprenkelen met water en voor 5 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden celsius opnieuw af te bakken. Let wel: wanneer je dit eenmaal hebt gedaan zul je ze dezelfde dag nog op moeten eten.
Ik heb de pistolets klaargemaakt met een keukenrobot en afgebakken in een heteluchtoven. Voor de tijgerpistolets dienen de pistolets na het opbollen en voor de narijs ingestreken te worden met een tijgerpapje.
1 kaiserbroodje (65 g) bevat 165 calorieën.
Harde broodjes kun je 3 maanden in de vriezer bewaren. Harde broodjes altijd in bij voorkeur in een papieren zak bewaren op kamertemperatuur. Nooit in de koelkast anders worden de broodje hard en droog. Op deze manier kun je de broodjes 2 tot 3 dagen bewaren, hoewel de broodjes wel zachter worden.
Brood blijft 2 tot 4 dagen goed in je keukenkastje. In de koelkast wordt het sneller oud. Brood blijft langer vers in een afgesloten broodzak in een goed afsluitbare broodtrommel.
Er zitten 138 kilocalorieën in 1 stuk (50 gram) hard wit broodje. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'hard wit broodje'?
€0,65. Dit product is enkel beschikbaar op zaterdag en zondag.
Bewaaradvies: Dit product kan 4 à 5 dagen bewaard worden, mits goed afgesloten in een plastic zak op een schone droge plek. Bij invriezen is dit product 7 tot 8 weken houdbaar. Invriezen moet wel snel en goed gebeuren om de kwaliteit te garanderen. Na ontdooien niet opnieuw invriezen.
De korst van een gebakken brood is vrij dof van kleur. Wanneer je deze bestrijkt met water, of zoals wij dat doen, met een plantenspuit in de nevelstand lekker nat spuit krijgt het brood ineens wat glans. Ook wordt de kleur een stuk dieper. Als bonus krijgt de korst extra geur.
Krokant of zacht, zó gaat je brood langer mee
Dan bewaar je je brood best in een papieren zak. En wil je je brood nóg langer bewaren? Stop je brood in de diepvries, dan blijft het nog zo'n vier weken goed. Een gouden raad: bewaar je brood niet in de koelkast, want daarin veroudert het veel sneller!
Een klad mayonaise op een wit broodje, gevolgd door een sneetje ham, kaas, een eitje en groentjes: het bekend 'smoske' is geen gezonde hap. Consumenten beseffen niet altijd dat één belegd broodje ruim 800 kcal kan bevatten, bijna de helft van de hoeveelheid calorieën die we dagelijks nodig hebben.
Het brood wordt snel hard en wordt daarom zo vers mogelijk gegeten en de hele dag door gebakken. De Franse bakker verkoopt ook een petit pain * (een kort formaat stokbrood) en een flûte (fluit, een dubbelbrede en -zware variant). De 'flûte' heet in sommige streken gewoon een 'pain' (brood).
Bonus: belegtips. Nog een paar dingen die het goed doen op een witte bol: plakjes leverworst, kroket (duh), kaassoufflé met mayo, vlokken en smeerkaas. En laten we vooral het broodje knak niet vergeten, uiteraard met mayo, ketchup, augurk en gebakken uitjes.
Dus een snee brood bevat gemiddeld iets minder of meer dan 1 gram suiker. Ter vergelijking: een suikerklontje is ongeveer 4 gram. Bruinbrood bevat over het algemeen iets minder suiker dan witbrood.
Donker Fries roggebrood levert de minste calorieën en de meeste voedingsstoffen. Zuurdesembrood levert veel calorieën/koolhydraten maar ook veel voedingsstoffen. Op de vezels na zit er weinig verschil tussen wit en bruin brood. Donker Fries roggebrood levert de minste calorieën en de meeste voedingsstoffen.
Bij zachte broodproducten, zoals suikerbrood of rozijnenbrood kunnen er wel grotere hoeveelheden suiker worden toegevoegd, maar dit zijn dan ook herkenbare, verrijkte broden. Koolhydraten hebben een niet al te beste reputatie. Ze zouden je dik maken en ongezond zijn.