Chromosomen. De biologen hebben ook een verklaring gevonden voor het feit dat alleen de vrouwtjes geen slagtanden hebben. De tandloosheid wordt veroorzaakt door een genetische mutatie op het X-chromosoom. Vrouwtjes hebben twee van die chromosomen, mannetjes maar een.
Olifanten zijn de bekendste dieren met ivoren slagtanden, maar ook walrussen, nijlpaarden, narwallen, potvissen en wrattenzwijnen hebben slagtanden of grote ivoren uitsteeksels. Het woord ivoor wordt gebruikt voor tanden of slagtanden van zoogdieren die commerciële waarde hebben.
Hebben alle olifanten slagtanden? Bij de Afrikaanse olifanten hebben zowel mannetjes als vrouwtjes slagtanden, bij de Aziatische olifanten hebben alleen sommige mannetjes slagtanden. Olifanten gebruiken hun slagtanden als hulpmiddel om te graven, voedsel te verzamelen en zich te verdedigen.
Door de jarenlange jacht op olifanten en hun ivoor, hebben olifanten zonder slagtanden veel betere overlevingskansen. In een normale olifantenpopulatie ontwikkelt twee tot vier procent van de vrouwtjesolifanten nooit slagtanden. In Mozambique ligt dat nu rond de 30%.
In sommige gebieden heeft 98 procent van de vrouwelijke olifanten geen slagtanden. Vroeger was dit percentage aanzienlijk lager; tussen de 2 en 6 procent. Bijna een derde van de olifanten in Afrika is gestroopt in de afgelopen tien jaar. Tussen 2007 en 2014 zijn zo'n 144.000 olifanten gedood door stropers.
De slagtangen zijn meer dan 5 miljoen euro waard. Smokkelaars wilden geld verdienen met de slagtanden. De slagtanden zijn van ivoor en daardoor veel geld waard. Ze zouden waarschijnlijk verkocht worden in China, Vietnam en Thailand.
Een giraf moet minimaal 1250 euro opbrengen en voor de grootste Afrikaanse olifant in Europa moet minstens 2000 euro worden neergeteld. Dat hebben beide dierenparken donderdag laten weten.
Een vrouwelijke olifant heet - raar maar waar- koe (of vaars) , een mannetje stier (of bul). Een pasgeboren olifant is een kalf. Binnen een groep olifanten lopen de vrouwtjes aan de buitenkant om de kleintjes in het midden te beschermen tegen vijanden (bijvoorbeeld tijgers) en tegen de hitte en de felle zon.
De olifant is het grootste en zwaarste dier dat op het land leeft en gezonde volwassen olifanten hebben geen natuurlijke vijanden. De mens is de enige werkelijke bedreiging voor olifanten, omdat olifanten en mensen allebei veel ruimte, voedsel en water nodig hebben.
Nog maar 400.000 olifanten in Afrika en 50.000 in Azië in het wild.
Echt ivoor is glanzend en mooi, vaak met een lichte gelige tint erin. Het kan ook een bruinige glans hebben die ontstaan is door het vet in de huid van degenen die door de tijd heen in contact met het voorwerp zijn gekomen. Maar als je vlekjes of andere vreemde plekjes ziet is het waarschijnlijk geen ivoor.
Wapperoren Naast een lange slurf en enorme slagtanden heeft de olifant ook heel grote oren. Als hij het warm heeft, wappert hij met zijn oren. Daardoor koelt het bloed af dat door zijn oren heen stroomt. Dit bloed stroomt weer zijn lijf in, zodat dat verder ook afkoelt.
Een volwassen olifant kan er onder meer mee drinken. Hij zuigt er water mee op en spuit dat vervolgens in zijn bek. Hij zuigt het dus nooit helemaal door zijn slurf naar binnen. Een volgroeide olifant kan vier tot acht liter water in zijn slurf opslaan.
Dat betekent dat er nog drie soorten olifanten zijn op aarde. Er leven er twee in Afrika: de bosolifant en de savanneolifant, en één in Azië. Van de Aziatische olifant zijn vier ondersoorten: de Indische olifant, de Sri Lankaanse olifant, de Sumatraanse olifant en Borneose olifant.
De gemiddelde leeftijd van een wilde Aziatische olifant schommelt rond de 60 jaar, over het algemeen minder dan een exemplaar dat in gevangenschap leeft. De oudste in gevangenschap levende olifant uit het Guinness Book of Records werd 86 jaar en was een Aziatische olifant die in 2003 in een dierentuin in Taiwan stierf.
Olifanten zijn de bekendste dieren met ivoren slagtanden, maar ook walrussen, nijlpaarden, narwallen, potvissen en wrattenzwijnen hebben slagtanden of grote ivoren uitsteeksels. Het woord ivoor wordt gebruikt voor tanden of slagtanden van zoogdieren die commerciële waarde hebben.
Ze eten gras, bladeren, struiken en soms vruchten en boomschors. Per dag eet een Afrikaanse olifant ongeveer 200 kilo voedsel, een Aziatische olifant eet minder, zo'n 150 kilo per dag. Olifanten in dierentuinen krijgen vaak meer groenten en fruit (wat voedzamer is) en daardoor eten ze wat minder.
Meerbepaald dezelfde plekken die bij ons oplichten als wij een puppy of kitten zien voorbijtrippelen. Conclusie: de gevoelens die olifanten ervaren wanneer ze naar ons kijken, zijn sterk vergelijkbaar met wat wij voelen bij het zien van een babydiertje.. Dat is ook de reden dat mens en olifant zo goed overeenkomen.
Herten en olifanten rusten graag staand, maar kunnen zelfs staand slapen. Ze kunnen de spieren in de benen blokkeren zodat ze niet omvallen. Alleen is dit een fase van lichte slaap. De diepe slaap en de slaapperiode die wij kennen als REM-slaap komen ook bij zoogdieren voor.
Toch is het de laatste jaren normaal geworden om olifant te eten in Afrika. Doordat het dier in de meeste gevallen wordt gedood door de mens, doorgaans stropers, blijft het vlees over. Dit wordt uitgedeeld aan de bevolking uit een dorp in de buurt. Maar ook bij premiers is olifantenvlees dus populair.
Voor andere dieren is het net zo, maar meestal denkt men aan predatoren (roofdieren) als vijanden. Dan kan je stellen dat de zogenaamde "apex" predatoren die aan de top van de voedselketen staan, de minste vijanden hebben. Dit zijn bijvoorbeeld wolf, leeuw, arend, witte haai...
Ze lopen 6 km per uur. Maar als ze boos of bang zijn kunnen ze wel 40 km per uur lopen, alleen over korte afstanden. Ook kunnen olifanten zwemmen en klimmen, maar springen kan niet. Bij het neerkomen zouden ze hun poten kunnen breken.
Zoals de olifant, die een blaas heeft waar 18 liter in past. Of een kat, die slechts 5 milliliter plas kan opslaan. Toch deden beide dieren (en een hele sleep anderen) er beide steeds rond de 21 seconden over. Ook de frequentie waarmee dieren gaan plassen is bijna altijd gelijk: vijf of zes keer per dag.
Aziatische olifanten zijn de grootste landzoogdieren van het continent Azië. Ze kunnen 6,4 meter lang worden, 3 meter hoog aan de schouder zijn en wel 5 ton wegen. Ze zijn kleiner dan Afrikaanse olifanten en hebben verhoudingsgewijs kleinere oren, die ze constant in beweging houden om zichzelf af te koelen.
Stichting Leeuw geeft elke maand per leeuw duizend euro uit aan vlees. Een leeuw krijgt ongeveer vijf kilo per dag. Diergaarde Blijdorp laat weten dat het tussen de 50.000 tot 60.000 euro per dag kan kosten om het hele park draaiende te houden.