Scrubben. Een scrub bestaat uit kleine korreltjes die je over je huid schuurt om losliggende cellen te verwijderen. Wanneer je het afspoelt, spoel je ook de cellen mee. Kies altijd voor een milde scrub en boen niet te hard.
Oorzaken van hoofdschilfers
Hoofdschilfers ontstaan doordat de huidbarrière slecht werkt. De talgklieren op uw hoofd maken niet genoeg vet aan. Hierdoor kan uw huid geen vocht meer vasthouden en wordt uw huid droog.
De schilfertjes ontstaan wanneer oude huidcellen loslaten en van je hoofdhuid afvallen. Normaal gezien zijn deze schilfertjes heel klein en zie je ze niet. Bij eczeem gaat je huid zich echter veel sneller hernieuwen waardoor er zich meer en grotere schilfers gaan ontwikkelen.
Afhankelijk van je haartype, zou je je haar ongeveer 3 keer per week moeten wassen. Als je te lang wacht met het wassen van je haar, kan olie, vuil en productophoping je hoofdhuid irriteren en schilfers in je haar veroorzaken.
Symptomen hoofdschilfers en roos
Hoofdschilfers en roos kunt u herkennen aan schilfers op uw hoofdhuid en in uw haar. Ook ziet u roos terug op uw kleding. Verder kunt u last hebben van jeuk en een rode huid.
Meng simpelweg wat azijn aan met water en verdeel over je hoofdhuid net als je met shampoo doet. Velen geven aan dat het direct de jeuk kan verwijderen en binnen een paar behandelingen (gedurende een paar dagen) ook je roos.
Behandeling van roos
Een antiroos-shampoo helpt bij veel mensen. In deze shampoo zit een middel dat ervoor zorgt dat uw huidcellen minder snel vernieuwen (zinkpyrithion of seleensulfide). Laat de shampoo ongeveer 5 minuten zitten voordat u hem uitspoelt. Zinkpyrithion kunt u 2 keer per week gebruiken.
Volgens de Consumentenbond bestaat dé beste anti roos shampoo niet. Wel raden zij de Andrélon antiroos shampoo, de Head and Shoulders anti roos shampoo, de anti roos shampoo van Resdan forte, de Sanex anti roos shampoo en de Sebamed Antiroos shampoo aan. Klik hier voor het overzicht.
Gebruik een milde, aangepaste shampoo en was je haar niet te veel om uitdroging te voorkomen. Masseer je hoofdhuid tijdens het wassen om de schilfers los te weken en spoel de shampoo goed uit met lauw water, zodat er geen zeepresten achterblijven.
Roos kan, wanneer onbehandeld, de haarzakjes beschadigen. De constante jeuk, die roos vaak veroorzaakt, zorgt ervoor dat je gaat krabben. Dit krabben zorgt voor beschadigde haarzakjes en dit kan haaruitval veroorzaken.
Roos kan geen kwaad en is niet gevaarlijk of besmettelijk. Het is heel normaal dat de huid zich vernieuwt, waardoor roos ontstaat. Dat neemt natuurlijk niet weg dat het vervelend is, omdat het jeukt en een onaangename geur heeft. Sommige mensen vinden het vies of ongezond.
Let op wat je eet.
Groene groenten en fruit die boordevol anti-oxidanten zitten, zijn een aanrader voor het voorkomen van roos. Deze groene groenten en fruit zitten ook vol met mineralen die van cruciaal belang zijn voor een gezonde hoofdhuid en gezond haar. Het is het beste om ze rauw en vers te eten.
Bij het ontstaan van roos speelt een normale huidschimmel een rol: Pityrosporum ovale. Bestrijding van deze schimmel zorgt voor verbetering. Maar toch, de schimmel komt bij iedereen voor, en roos niet.
Bij heel dik haar en weinig talg is het juist goed om je haar minder te wassen. Zeker mensen met droog haar of krullen kunnen heel gemakkelijk het aantal wasbeurten afbouwen. Maar over het algemeen kan iedereen met gemak een tot drie dagen zonder shampoo. Er is geen standaard aanbeveling.
Roos wordt dus veroorzaakt door het te snel vernieuwen van je hoofdhuidcellen. Het is onbekend wat de exacte reden is dat de hoofdhuidcellen zich bij sommige mensen sneller vernieuwen dan bij anderen. Naast het gegeven dat de cellen zich sneller vernieuwen, gaan ook de kliertjes in je huid harder werken.
Roos wordt veroorzaakt door een schimmelinfectie van de hoofdhuid en de haarzakjes. Naast een effect op de hoofdhuid en het veroorzaken van jeuk, kan gist de haarwortel verzwakken en tot haarverlies leiden. Haarverlies door alleen roos komt gelukkig niet vaak voor.
Waarom jeukt roos? 'Van nature vernieuwen de cellen van de hoofdhuid zich om de 14 dagen, maar bij haarroos is er sprake van overmatige afschilfering' Inderdaad, met haarroos kan de hoofdhuid gaan jeuken en geïrriteerd raken vanwege een microscopische schimmel die Malassezia of Pityrosporon Ovale wordt genoemd.
Een voedende huidolie kan de oplossing zijn voor jouw (zeer) droge hoofdhuid. Oliën voeden je huid, stimuleren de doorbloeding en hydrateren de hoofdhuid. Het is dan wel belangrijk om de juiste oliën te kiezen. Kies bij voorkeur voor (producten met) kokosolie, jojoba-olie, aloë vera, arganolie en amandelolie.
Spuit vervolgens op het haar en masseer goed in. Spoel tot slot uit met koud water. Herhaal dit, voor een ultiem resultaat, zo'n 2 à 3 keer per week. En niet onbelangrijk: gebruik biologische, ongefilterde appelazijn voor het beste resultaat.
Droge roos is het geval wanneer droge, witte vlokken of schilfers op uw hoofdhuid vormen en van uw hoofd en haar vallen. Andere voorkomende symptomen zijn jeukerigheid, roodheid en een vettige of droge hoofdhuid.
Perfecte shampoo tegen haaruitval
Ik heb sebamed gekocht omdat er zachtere ingrediënten worden gebruikt en deze een lagere pH heeft. En effectief, mijn haar voelt veel zachter aan en valt opvallend minder uit! Terwijl het nog altijd zijn werk doet als shampoo en je haar reinigt. Ik ben hier zeer tevreden over.
Een droge hoofdhuid moet eerst worden gekalmeerd, zodat het natuurlijke evenwicht van de hoofdhuid kan worden hersteld. Dat kun je doen door een milde, parfumvrije shampoo te gebruiken en eventueel ter aanvulling een kalmerende en verzorgende kuur te gebruiken. Zo verlicht je de jeuk en kalmeer je de hoofdhuid.
De producten van Selsun bestel je gemakkelijk en snel bij Koopjesdrogisterij.nl. En, vanaf 75 euro heb je al gratis verzending.