Daarnaast kunnen aambeien slinken door er otrivin neusspray op te doen. Na de kraamtijd worden de aambeien vaak kleiner en meestal verdwijnen ze weer helemaal.
Het middel xylometazoline leidt tot vaatvernauwing in de neus bij gebruik voor een verstopte neus. Het neusslijmvlies slinkt dan en daardoor kun je beter ademen. Als het middel overmatig of verkeerd wordt gebruikt, bijvoorbeeld bij aambeien, kan het via de bloedbaan ook in de rest van het lichaam komen.
Aambeien geneesmiddelen
Twee van de meest gebruikte aambeien geneesmiddelen zijn Daflon en Reparil. Dosering Daflon 500 mg bij aambeien: neem de eerste 4 dagen 6 tabletten Daflon per dag, dan 3 dagen 4 tabletten per dag. Neem de daaropvolgende dagen 2 tabletten Daflon per dag in voor onderhoud.
Zalf of crème
AnaMel, een zalf die speciaal is ontwikkeld tegen symptomen van aambeien. Je verhelpt de aambeien zelf er dus niet mee. Maar wél verlicht je pijn en jeuk. De werking is langdurig en – heel belangrijk – bewezen.
Vooral bij harde ontlasting, of te veel en te lang persen, is de kans op aambeien groter. Harde ontlasting krijgt u bijvoorbeeld door het eten van te weinig voedingsvezels, en te weinig drinken. Dat kunt u zelf makkelijk veranderen. Zo helpt u aambeien te voorkomen.
Sudocrème: sommige mensen zeggen dat dit goed werkt tegen aambeien. In de praktijk blijkt dit echter slechts voor een enkeling te gelden. De zalf is hier ook zeker niet voor ontwikkeld.
Vezelrijke voeding (zemelen, volkorenprodukten, rauwkost en fruit zoals pruimen, abrikozen, appels met schil) kan de stoelgang verbeteren. Veel drinken (6-8 glazen vocht per dag) en voldoende lichaamsbeweging maken de ontlasting zachter; Houd verder de ontlasting niet te lang op en pers niet hard.
Als je last hebt van aambeien, dan zijn er diverse zelfzorgmiddelen die je kunt gebruiken: er is aambeienzalf, aambeiengel of aambeienspray. Daarmee kun je de pijn verminderen en de jeuk verzachten. Sommige zelfzorgmiddelen bevatten ook een huidsamentrekkende stof waardoor de de knobbels slinken.
Te gebruiken bij behandeling van klachten ten gevolge van aambeien, zoals jeuk, vochtafscheiding, bloedinkjes, pijn, of een combinatie van deze verschijnselen. als u allergisch (overgevoelig) bent voor de werkzame bestanddelen of voor één van de andere bestanddelen van Sperti Preparation H, aambeienzalf.
Tip 2: Lichaamsbeweging
Het is misschien een beetje cliché maar voldoende lichaamsbeweging kan aambeien wel degelijk voorkomen.
Stress kan ook een rol spelen bij aambeien. Want stress kan leiden tot problemen met de spijsvertering. Wat dan weer de druk rond je anus kan verhogen.
Belangrijk om te weten over natriumchloride voor in de neus
Uw lichaam maakt natriumchloride in een sterkte van 0,9% zelf aan. Deze sterkte heet 'fysiologische zoutoplossing'. In de neus maakt het ingedikt slijm dunner, zodat dit makkelijker loslaat. U kunt dan vrijer ademen.
Uw arts zal aangeven hoe vaak per dag u dit moet doen. Meestal is dit 2-3 keer per dag. Als er veel snot of korsten in de neus zijn is het goed vaker te spoelen. U kunt niet te veel spoelen.
De aambei moet vervolgens zelf genezen. Bij pijn en irritatie kunt u Lidocaïne zalf of Lidocaïne vaselinecrème rond de anus smeren, of een lidocaïne zetpil gebruiken. Heeft u veel last van jeuk, dan kan de arts een andere zalf voorschrijven, zoals hydrocortisoncrème.
Neem elke dag een douche of bad met warm water. Maar gebruik geen zeep, want zeep kan aambeien verergeren. Vermijd ook het gebruik van droog of ruw toiletpapier. Met behulp van een koud kompres op uw anus kan u de zwelling verminderen.
Beperkt de hoeveelheden koffie en thee: deze veroorzaken irritatie van de anus en leiden tot jeuk en huiduitslag. Ook pikante voeding en alcohol worden best vermeden. Tracht de ontlasting niet te lang uit te stellen wanneer u aandrang krijgt.
Beter is om na het poepen te spoelen met koud water. Door de kou slinken de aambeien doordat vaatwanden samentrekken, en worden ze tijdelijk of blijvend kleiner. Vermijd warm water, dus pas op met een warm bad. Als aambeien pijnlijk en gespannen aanvoelen, kan een koud compres verlichting geven.
Je kunt met een zinkzalf de huid verzorgen bij aambeien zodat je minder last hebt van jeuk, pijn of zwelling. Zo'n crème bevat zinkoxide waardoor het een beschermend laagje creëert rondom de anus en helpt de aambeien verzachten en verzorgen.
De honing helpt de huid herstellen en vermindert klachten. Eén op de drie volwassenen heeft last van Peri-anale klachten (klachten rondom de anus), zoals aambeien, wondjes, jeuk of andere irritatie aan de anus.
De arts brengt met een rubberen bandje het uitgezakte slijmvlies weer iets naar binnen in uw anale kanaal. Er is geen verdoving nodig. De behandeling doet geen pijn, maar geeft wel even een vervelend gevoel. De aambeien worden afgekneld door het rubberen bandje en sterven binnen enkele dagen af.
Een aambei zorgt voor een wee gevoel in de onderbuik en afscheiding. Een puist is heel plaatselijk, dus daarvan krijg je geen last in de onderbuik. Pijn tijdens het poepen komt vaak door aambeien. Je kunt een aambei ook herkennen aan een zwelling rondom of in de anus.
Als de aambeien in de anus afknellen, zwellen ze verder op en bestaat de kans dat ze kapot gaan. Hierdoor verliest u wat helderrood bloed na of op de ontlasting. De sluitspier van de anus en de huid rondom dit gebied raken daarvan meestal geïrriteerd, wat een branderig gevoel en jeuk tot gevolg heeft.
Aambeien sterven na 5 tot 10 dagen af. Ze verlaten uw lichaam met de ontlasting, samen met de elastiekjes. Het wondje geneest met een klein litteken. Dit duurt ongeveer 3 tot 4 weken.