Als het een klein beetje meegeeft is hij rijp. Een hele harde kiwi kun je beter nog even laten rijpen.
Voelt hij nog te hard aan, dan kun je het rijpingsproces versnellen door hem buiten de koelkast in een papieren zak te bewaren, of door hem naast groenten of ander fruit te leggen, zoals appels en bananen. Wanneer hij voor jou rijp genoeg is, kun je hem nog ongeveer twee weken in de koelkast bewaren.
Kiwi's worden sneller rijp door ze naast een appel, banaan of peer te leggen. Zo worden de kiwi's blootgesteld aan ethyleen. Dat is een soort rijpingshormoon dat, in dit geval, het rijpingshormoon van de kiwi opwekt. Houd de rijpende kiwi's wel uit het zonlicht en weg van warmtebronnen.
Hoe weet ik of een kiwi niet goed meer is? De kiwi gaat dan schimmelen, heeft smaak verloren of is uitgedroogd. Je kunt dit bederf herkennen door te kijken, ruiken of zelfs proeven. Je kunt een kiwi halveren en uitlepelen of schillen en in plakjes snijden.
Kiwi's worden van nature zachter als ze rijpen. Als je dus even knijpt en voelt dat de kiwi al een beetje zacht is en meegeeft, dan is die zeker te weten rijp. Te zacht is echter ook niet goed, want dat betekent dat die overrijp is. Probeer dus een kiwi te pakken die een beetje meegeeft als je knijpt, maar niet te erg.
Bewaar onrijpe kiwi's op de fruitschaal zodat ze kunnen narijpen. Rijpe kiwi's zijn enkele dagen houdbaar in de koelkast.Onrijpe kiwi's kun je in de koelkast wel 1-3 weken bewaren.
Kijk daarom goed uit voor eventuele reacties (zoals uitslag) die kunnen worden veroorzaakt door zure voedingsmiddelen3. Om deze reden, en vooral als je baby al eerder op zure voedingsmiddelen reageerde, raden we je aan om pas vanaf 8 – 12 maanden kiwi's aan zijn dieet toe te voegen.
Ze bevatten ook meer vitamine C dan sinaasappels, met 85,1 mg per 100 g. Dat betekent dat een Zespri kiwi per dag eten genoeg is voor de vereiste hoeveelheid vitamine C. De aanbevolen inname in Europa is 80 mg per dag.
Last van constipatie? Volgens een internationale studie kan het helpen om twee groene kiwi's per dag te eten. Kiwi's bevatten veel vezels en rafiden, naaldvormige kristallen van calciumoxalaat. Die zouden een laxerende werking hebben.
Een groene kiwi van ongeveer 75 gram is goed voor 63,8milligram vitamine C, een gele voor 120,9 mg,en dat zal je immuniteit – nu de winter eraan komt – zeker een boost geven. Vitamine C heeft ook een positief effect op je huid.
Leg dan een rijpe banaan samen met je onrijp fruit in de zak. Bananen stoten namelijk heel veel ethyleengas uit en versnellen dus het proces. Opgelet: zorg ervoor dat je een papieren zak gebruikt, geen plastieken. Een plastic zak heeft een verstikkend effect waardoor je fruit niet meer kan 'ademen'.
Het effect van kiwi's op het immuunsysteem is extra sterk bij jonge kinderen en volwassenen boven de 65. Een gezonde collageenaanmaak, wat onder andere zorgt voor een mooie en stevige huid. Het kan zelfs helpen bij het voorkomen van rimpels. Ook voor gezonde gewrichtenis collageen belangrijk.
Kan ik dan koken met kiwi's? Natuurlijk!Hoewel een Zespri SunGold kiwi rauw het allerlekkerste is, kan je er ook heerlijke dingen mee doen in warme gerechten. Smaken verschillen, maar wij raden aan om snelle opwarmingsmethode te gebruiken, zodat de kiwi's niets van hun heerlijke sappigheid verliezen.
Waar komt de kiwi gold vandaan:
Kiwi gold is van november tot en met februari beschikbaar uit Italië en van begin mei tot en met september uit Chili en Nieuw-Zeeland.
Terwijl de kiwi ook wat zuur bevat (wat de heerlijke, verfrissende smaakt geeft), is de hoeveelheid niet zo groot als in de meeste citrusvruchten. Daarom wordt de kiwi eigenlijk beschouwd als subtropische niet-citrusvrucht, in dezelfde categorie als de vijg en de granaatappel.
Met zijn lange, licht gebogen snavel en goede reuk kan de kiwi de bodem uitstekend doorzoeken op zoek naar voedsel. Op het menu staan o.a. wormen, insecten, larven, spinnen, duizendpoten en slakken, aangevuld met vruchten, bessen en zaden.In bepaalde streken ook rivierkreeftjes, kikkers en andere amfibieën.
Bron van vitamine C
De gele variant bevat in verhouding tot de groene kiwi de meeste vitamine C, met ruim 152 mg!Terwijl de groene kiwi 88 mg bevat. Dagelijks een kiwi eten kan dus bijdragen aan een betere weerstand en minder vermoeidheid. Als je verkouden bent kun je dus het beste de gele variant eten.
Kiwi's zitten niet alleen bomvol vitamine C, ze hebben ook een licht laxerend effect.Dit kan helpen bij het afkomen van je opgeblazen buik. Kiwi heeft dit effect door de actinidine die ze bevatten. Dit is een spijsverteringsenzym dat de vertering van eiwitten kan bevorderen.
net als andere basisproducten zoals rode paprika (41) en broccoli (34). Maar als het om fruit gaat, is de gezondste… de tomaat. Ja, botanisch gezien worden tomaten als fruit beschouwd. Ze scoren een 20 op de schaal van de CDC, net onder wortelen en vlak boven citroenen.
Volwassenen krijgen het advies om 2 porties fruit per dag te eten (200 gram).
Alle vers fruit is gezond.
Daarom staan ze in de donkergroene zone van de voedingsdriehoek. Kies volop uit volgende soorten: Citrusvruchten: sinaasappel, pompelmoes*, mandarijn, citroen, limoen … Pitvruchten: appel, peer …
Het is ook logisch dat wanneer de zaden voor het eerst naar Nieuw-Zeeland werden gebracht, ze de bijnaam “Chinese kruisbessen” kregen. De echte ommekeer kwam echter in 1959, toen de naam werd veranderd naar kiwi, naar de nationale vogel van Nieuw-Zeeland.
Sommige mensen snijden de kiwi in twee en eten het sappige vruchtvlees op met een lepel.Andere schillen de kiwi en snijden hem in stukken – hapklare stukjes zijn ideaal voor jonge kiwifans.
Kiwi, de beschermer met eetbare schil
Gouden kiwi's zijn kleiner met een zachte, kale schil en smaken nog zoeter dankzij de extra fructose en glucose. Je proeft een exotische hint van mango.