Een kledingstomer is in veel gevallen geen complete vervanging voor je strijkijzer. Zo verwijder je met een handstomer geen hardnekkige kreukels, omdat de continue stoomproductie over het algemeen te laag is. Bedenk daarom vooraf waarvoor je de kledingstomer gebruikt.
Leg je kledingstukken plat neer (vooral handig om boorden, kragen of hardnekkige kreukels te stomen) of hang ze aan een deur. Steek de stekker van je stomer in het stopcontact en laat het apparaat opwarmen. Na 45 seconden is de stomer voldoende opgewarmd voor verticaal gebruik, na 90 seconden voor horizontaal gebruik.
Katoen, linnen, acryl, polyester en nylon kunnen vaak een thuiswas aan; leer, zijde en wol besteed je in principe uit. Die stoffen kunnen beter niet nat worden, en hoewel de naam anders doet vermoeden, komt aan stomen geen druppel water te pas.
In principe zijn bijna alle meubelstoffen geschikt om gestoomd te worden, zoals katoen, wol, linnen en synthetische stoffen. Leer en kunstleer kunnen meestal niet gestoomd worden.
De stoomreiniger is stukken effectiever tegen hardnekkige, ingetrokken vlekken en opgedroogd vuil dan simpelweg dweilen. Vanwege de hete stoom dat je verder het schoon te maken oppervlak in schiet, wordt het vuil losgeweekt en kan je het zo met de stoomreiniger afnemen.
Alle kledingstomers kosten minder dan zeventig euro en voldoen aan ongeveer dezelfde specificaties qua vermogen (variërend tussen 1300 en 1600 watt) en een stoomproductie (van 24 of 25 g/m).
1. Stomen is minder schadelijk. De stomerij van tegenwoordig gebruikt groene producten en die zijn minder schadelijk voor je kleren dan het ouderwetse thuis wassen en drogen. Je delicate kleren die speciale aandacht nodig hebben, worden altijd behandeld met de beste zorg.
Thuis zelf jouw kleding stomen
Als het gaat om het opfrissen van jouw kleding kun je in principe alle kleding stomen. Dat geldt ook voor strijken, behalve voor kleding die je niet mag strijken (of binnenstebuiten moet strijken). Houd er rekening mee dat je de kleding niet reinigt door die te stomen.
Levensduur: maximum 3 jaar.
Haalt kreukels uit kleding: Een goede stoomreiniger kan zelfs een strijkijzer vervangen. Maakt kleding schoon: sommige kledingstukken moet je zelfs met stoom schoonmaken omdat ze niet de wasmachine in mogen. Verlengt de levensduur van je kledingstukken en houdt ze langer mooi en als nieuw.
Een kledingstomer is een uitstekend hulpmiddel om kreukels uit kleding te krijgen. Het apparaat verwarmt water totdat er stoom ontstaat. De stoom wordt dan met een mondstuk op de kleding gespoten, waardoor de vezels van de stof uitrekken en kreukels verwijderd worden.
Handstomers zijn compact van formaat, en kun je naast thuis ook op reis gebruiken. Deze kleine kledingstomers hebben een wat kleiner waterreservoir, waardoor je de watertank zo nu en dan moet bijvullen. De stoomafgifte per minuut (g/min) is een goede indicatie hoe krachtig een kledingstomer is.
Met een stoomkoker gaar je je voedsel niet in water maar in stoom. Daardoor blijven veel meer vitamines behouden, maar ook smaak en structuur van je eten blijft beter bewaard. Ook is een stoomkoker een snelle manier van koken en hoef je geen vet te gebruiken dus het is ook nog eens gezonder op dat gebied.
Vaak is het voldoende om de aardappelen zo'n 15 minuten te laten dampen, dit geeft het de ultieme smaak. Bij aardappelen stomen kan niet veel fout gaan, al is het wel handig om erbij te blijven staan. Aardappelen die te gaar zijn, zijn namelijk niet zo lekker.
Capaciteit van de stoomkoker
Een eerste aspect om op te letten, is hoeveel liter inhoud de stoomkoker heeft. De capaciteit van de stoomkoker bepaalt voor hoeveel personen je aan groentes kunt bereiden. Zeker voor grotere gezinnen is het belangrijk om voor voldoende capaciteit te zorgen.
Het vuil wordt losgeweekt door het water/ reinigingsmiddel waarna het vuil met een mop of poetsdoek wordt weg gehaald. Met deze methode blijft vuil achter in o.a. voegen en kieren waardoor bacteriën weer verder kunnen groeien. Door de hoge temperatuur worden bacteriën direct gedood.
Gun jij je stoomreiniger een lang leven? Voeg dan geen azijn of andere reinigingsmiddelen toe als je het apparaat gebruikt. De enige keer dat er iets anders dan water aan de reiniger wordt toegevoegd, is wanneer je de stroomreiniger gaat ontkalken. Gebruik bovendien geen gedestilleerd water voor je stoomreiniger.
Gebruik dan een spuitfles gevuld met een mix van schoonmaakazijn en water. Dit is hét wondermiddel tegen vuil en kalk in de badkamer. Spuit de voegen met het mengsel in en laat het ongeveer 30 minuten intrekken. Haal vervolgens een spons over de voegen heen en spoel het goed af met water.
Breng je pak echter maximaal drie keer per jaar naar de stomerij. Chemisch reinigen kan de vezels van je kleding namelijk iets beschadigen, waardoor ze na verloop van tijd zwakker kunnen worden en uiteindelijk kunnen scheuren. Uiteraard is de stomerij wel de beste optie wanneer je pak écht toe is aan een reiniging.
Stomen wordt vaak chemisch reinigen genoemd en is als het ware droog reinigen. Er komt namelijk geen water aan te pas. De kleding, maar ook gordijnen en wollen dekbedden worden alleen in een reinigingsvloeistof gereinigd.