Resomeren: het laten verdwijnen van het lichaam in een waterige oplossing van het chemische goedje kaliumhydroxide. Resomeren gebeurt al bij dieren, maar voor voor de mens is het in Nederland nog verboden. In Canada en sommige staten in Amerika kan het al wel langer.
Het lijk wordt in een vat gelegd, waarna water en het looghoudende kaliumhydroxide worden toegevoegd. Het water wordt vervolgens middels stoom verwarmd tot ongeveer 100 tot 150 graden. De organische stoffen van het lichaam lossen daardoor op in de vloeistof. Het automatische proces duurt twee tot tien uur.
Ook in Nederland zijn wel eens mensen in zuur opgelost. Zo verdwenen in 2009 de lichamen van twee Limburgse Irakezen. Drie mensen werden daarvoor veroordeeld. Zij kregen straffen tot 15 jaar cel.
Men neme een lijk, men verwijdere hoofd, handen en voeten en men stoppe het in een vuilnisbak met Cleanest. Laat vijf dagen sudderen, af en toe goed roeren, daarna de overblijvende smurrie in een rioolputje gieten et voilà: weg lijk.
Fluorantimoonzuur (HSbF6) is het sterkste, tot nu toe bekende synthetische superzuur. Het zuur wordt gevormd door waterstoffluoride (HF) en antimoon(V)fluoride (SbF5) in verschillende verhoudingen met elkaar te mengen.. De 1:1-verhouding vormt het sterkste superzuur.
Het sterkste zuur is fluorantimoonzuur. Dat kan koolwaterstoffen aanvallen.
Binnen twee weken na intreding van de dood komen producten van ontbinding uit de lichaamsopeningen zoals uit de mond, de neus, de anus en eventuele andere lichaamsopeningen (bijvoorbeeld wonden). De stank van rotting is op dit moment overweldigend aanwezig.
De weke delen van een lichaam zoals ogen en ingewanden zijn na enkele weken of maanden weg. Het spierweefsel (zeg maar het vlees) gaat veel en veel langzamer. Dat komt omdat er in de grond vrij weinig zuurstof doordringt, waardoor er een langzame stofwisseling en langzaam ontbindingsproces is.
De wetgever gaat er van uit dat na een begraving van 10 jaar een lichaam helemaal geskeletteerd is. Dat houdt in dat alleen de belangrijkste grote botten over zijn. Bij sommige mensen zal dit al na 5 of 7 jaar het geval zijn, afhankelijk van de omstandigheden.
Botten bestaan grofweg uit twee bestanddelen: kalkzouten en lijmstof (collageen) . Het zoutzuur lost de kalkzouten in de botten op en enkel het collageen blijft over. Hierdoor is het bot flexibel.
Kan ik als particulier 20L zoutzuur kopen? Ja dat kan, mits u ons via email of een klantbericht wil uit leggen waarvoor u het gaat gebruiken. Grote hoeveelheden en verdachte zaken zullen wij altijd melden.
Zwavelzuur is niet extreem giftig, maar contact met hoge concentraties kan leiden tot irritatie van de ogen en slijmvliezen, en van het ademhalingsstelsel. Ook kan het tanserosie veroorzaken. Wanneer ernstige weefselbeschadiging optreedt kan blootstelling resulteren in longoedeem.
Resomeren, of ook wel 'bio-cremeren' genoemd, is een nieuwe vorm van lijkbezorging waarbij gebruik wordt gemaakt van water. Het betekent 'oplossen in water'. De overledene wordt zonder kist, gewikkeld in een natuurlijke doek, in een resomeerunit gelegd.
Lijkvocht ontstaat door het vloeibaar worden van een lichaam door ontbinding. Het lichaamsvocht vermengt zich met bloed en bacteriën en is onderhevig aan allerlei chemische processen die in het lichaam plaatsvinden. Dat maakt het dat lijkvocht ook wel eens als giftig wordt beschouwd.
Waar wordt resomeren al toegepast? Het resomeren van lijken is momenteel enkel toegestaan in een paar Amerikaanse staten (Oregon, Maine, Florida en Minnesota). Resomeren van kadavers wordt echter ook in andere Amerikaanse staten reeds toegepast.
Na de verzorging kan men bij een intacte huid van zowel de overledene, als nabestaande of verzorger, iemand zonder problemen aanraken. Voor het sluiten van de ogen, is het vaak al voldoende ogen direct na het overlijden met de vingers dicht te strijken.
Het is zeker geen kwestie van weken of maanden. Voor een lijk in een kist helemaal verteerd is (verdwenen is), moet u aan tientallen jaren denken. Soms kun je na honderden jaren nog skeletten of delen van skeletten op een oude begraafplaats vinden. Soms is na 20 of 30 jaar alles helemaal weg.
Grofweg kan je aanhouden dat massief vuren- of populierenhout 10 tot 15 jaar goed blijft. Eikenhout en tropisch hout 25 tot 50 jaar. Wanneer je kiest voor een fineer houten kist, dat is spaanplaat met een heel dun laagje hout eroverheen, moet je rekening houden met een houdbaarheid van een maand.
Natuurlijk mag iemand de overledene op de mond kussen maar men moet wel rekening houden dat daar veel bacteriën aanwezig zijn. Het is wellicht een vervelend praatje maar direct na het overlijden begint het lichaam met het ontbindingsproces. Die lichaamssappen moeten weg en dat gaat vaak via de mondhoeken.
Cremeren is het proces waarbij een overleden lichaam wordt verbrand. Het verbranden van het lichaam doet voor diegene geen pijn, je voelt er dan niks meer van want alleen je lijf is er nog.
In principe mag je alle makkelijk verteerbare voorwerpen meegeven in de kist. Ook tekeningen van kinderen, brieven, bloemen en foto's (zonder fotolijstje uiteraard!) mogen mee. Daarnaast vinden veel kinderen het fijn om een lievelingsknuffel mee te geven aan een overleden persoon.
Het is niets anders dan de afspraak: 'Water bestaat uit H+ protonen en OH- ionen. Bij zuiver water (neutraal), zijn er evenveel H+ als OH- ionen aanwezig. 'Wanneer er meer H+ protonen zijn dan spreken we van een "zuur". Een overwicht van OH- ionen noemen we een base.
Een zwak zuur is een zuur dat in water niet volledig ioniseert. De gevormde ionen (protonen en een zuurrest) blijven in evenwicht met het moleculaire zuur: De ligging van het evenwicht wordt bepaald door de grootte van de evenwichtsconstante: De meeste zuren zijn zwakke zuren, slechts enkele zijn sterk.
De notatie voor het oplossen van een zwak zuur is om die reden eenvoudiger, je hoeft er alleen (aq) achter te zetten. Bijvoorbeeld een oplossing van CH* *3**COOH noteer je als CH* *3**COOH (aq). De reactievergelijking is CH* *3**COOH (aq) + H* *2**O (l) ⇔ CH* *3**COO –(aq) + H3O +(aq).