Oplossingen nadruppelen Voorkomen is beter dan genezen. Daarom is het belangrijk om voldoende tijd te nemen voor een toiletbezoek. Door na het plassen enkele keren de bekkenbodemspieren aan te spannen en te ontspannen blijft er minder snel urine achter in de urinebuis.
Vaak nemen mensen niet rustig de tijd om goed uit te plassen en/of zitten ze niet in de juiste toilethouding. Hierdoor kan de blaas niet goed geleegd worden. De spieren van de bekkenbodem nemen naarmate u ouder wordt in kracht af. Door deze verzwakking kunt u druppels urine gaan verliezen.
Oorzaak nadruppelen na plassen
Het zal geen verrassing zijn: bij nadruppelen blijft er urine achter in de plasbuis. Dit kan komen door niet goed uitplassen. Of door spieren en zenuwen rond de plasbuis die verslapt zijn; de bekkenbodemspieren. Bij een vergrote prostaat kan de urinebuis in de verdrukking komen.
Tolterodine ontspant de blaasspier. De blaas kan daardoor meer urine bevatten voordat aandrang ontstaat.
Normaal gesproken plassen we per 24 uur ongeveer zes á zeven keer, waarvan soms één keer 's nachts. Als u vaker moet plassen – misschien wel ieder uur- dan spreken we van een overactieve blaas.
Zwemmen (schoolslag, vlinderslag, borstcrawl – trek uw zwembroek aan en probeer het eens) Joggen/hardlopen (een rustig tempo is het beste, aangezien intensief rennen de prostaat mogelijk te veel belast) Golfen (sla af en loop ontspannen een baantje) Tennis (stof uw racket af en stap de baan weer eens op)
8. Na het plassen wc-papier pakken en van voor naar achter schoondeppen, niet hard vegen.
Zet uw voeten plat op de grond en houd uw knieën iets uit elkaar. Ontspan uw bekkenbodemspieren. Laat uw plas rustig op gang komen en pers niet (persen zorgt ervoor dat u uw spieren aanspant en u uw blaas onvoldoende leegt). Neem de tijd.
Bij een te zwakke bekkenbodem zijn de spieren in dat gebied te slap. Daarnaast kunnen de blaas en urinebuis niet goed samenwerken, waardoor u ongewild urine kan verliezen (urine-incontinentie). Soms is het moeilijk goed uit te plassen of is er sprake van vaak of snel aandrang hebben om te plassen.
Ook kun je je bekken een paar keer kantelen, maar ga niet persen om de urine eruit te krijgen. ga NOOIT 'stippeltjes' plassen. Dat is geen goede oefening. De blaas kan zo niet leeg raken en de achtergebleven urine kan zorgen voor urineweginfecties.
Voelt u aandrang voor ontlasting, ga dan naar het toilet. Zorg dat u ontspannen op het toilet zit, de kleding goed naar beneden en uw voeten op een voetenbankje of opstapje.De knieën moeten iets hoger zijn dan de heupen, de rug is dan bol. Ontspan de bekkenbodemspieren zodat de reflex om te ontlasten kan beginnen.
Lange toiletbezoekjes kunnen namelijk zorgen voor constipatie of aambeien. Poepen hoort geen lang proces te zijn. Je kunt je tijd op de wc daarom beter beperken tot 10 à 15 minuten, zegt Gregory Thorkelson, psychiater op de afdeling gastro-enterologie, hepatologie en voeding van de Universiteit van Pittsburg.
Door het urinaal kan men liggend plassen zonder dat alles nat wordt.
Alcohol, koolzuur en cafeïne: Alcoholhoudende dranken, koffie, zwarte thee en koolzuurhoudende dranken. Drink deze dranken met mate. Scherpe specerijen: Scherpe kruiden kunnen de prostaat prikkelen. Minder goede vetten: Vermijd dierlijke, verzadigde vetten.
Nee het is niet mogelijk om de prostaat te trainen. De bekkenbodemspieren en de blaas kunt u wel trainen, vertelt de bekkenfysiotherapeut.
Tamsulosine behoort tot de alfablokkers. Het ontspant de spieren van de blaashals en de prostaat. Het verbetert de doorstroming van urine door de plasbuis en vermindert klachten als vaak moeten plassen. Artsen schrijven het voor bij een vergrote prostaat.
Hoewel 's nachts de urineproductie terugvalt tot 25 %, moet meer dan de helft van de mensen ouder dan vijftig minstens eenmaal per nacht naar het toilet. Naarmate we ouder worden, moeten we 's nachts vaker plassen. Als iemand twee keer of vaker moet opstaan om te plassen, kunnen we van een plasprobleem gewagen.
Er kan natuurlijk meer aan de hand zijn – regelmatig moeten plassen zou ook veroorzaakt kunnen worden door bijvoorbeeld een blaasontsteking, nierstenen of zelfs diabetes. Als je opeens veel vaker naar de wc moet of een sterkere aandrang voelt om te gaan, kun je dit het beste even met je huisarts bespreken.
Je blaas kan knappen als je je plas te lang ophoudt
De blaas kan daardoor namelijk te veel uittrekken en zijn knijpkracht verliezen. Dit kan het uitplassen bemoeilijken. Verder kan de druk in je blaas oplopen en dit kan weer een nierbeschadiging tot gevolg hebben. Dit is niet waar, je blaas is een rekbaar orgaan.