De mengverhouding van de voegmortel is 4 delen voegzand op 1 deel cement. De hoeveelheid water is gemiddeld 2,5 liter op 25kg voegmortel. Maak geen meer voegmortel aan dan binnen een uur te verwerken is. Voegmortel is namelijk maar voor een beperkte tijd verwerkbaar.
Voegmortel moet uitharden in de aanwezigheid van water. Het is daarom belangrijk dat net na het voegen de gevel nat gehouden wordt. Dat kan door bijvoorbeeld de eerste 2 dagen de gevel om de paar uur nat te sprenkelen met de tuinslang. Als je dit niet doet, dan drogen de voegen te snel en dan verpulveren ze.
25 kg geeft 12 liter voegspecie. Aantal stenen per m2 Verbruik per m2 voeg 10 mm. Verbruik per m2 voeg 12 mm. Indien droog opgeslagen in een gesloten plastic verpakking is de Cebo Voegmortel houdbaar en chromaatarm tot 18 maanden na productiedatum.
De hoeveelheid benodigd voegmiddel kan daardoor sterk variëren. Bij kleinere wand- en vloer- of mozaïektegels wordt al snel 1 kg/m² gebruikt, terwijl grote vloer- en wandtegels gevoegd kunnen worden met 0,4 kg per m² tegelwerk.
Er bestaan twee vormen voor het voegen van de naden tussen de stenen van het metselwerk. De meest toegepaste vorm in Nederland is het achteraf voegen. Hiertoe wordt tijdens het metselen de metselspecie uit gekrabbeld, zodat er ruimte ontstaat om na uitharding van de metselspecie een voeg aan te brengen.
Vaak wordt het woord cement gebruikt, waar we eigenlijk specie of metselspecie bedoelen. Cement is namelijk een grondstof die door het te mengen met andere materialen (bijvoorbeeld zand, kalk en eventueel grind) en water wordt verwerkt tot metselspecie, voegspecie, mortel of beton.
Beton, mortel of specie dat met Hydramix Pro wordt een met het cement of beton, is slijtvast. Eenmaal aangemaakt zal de mortel volledig en permanent 100% waterdicht opdrogen.
Het verlijmen van gevelstenen bij hoge temperaturen (meer dan 30°C) wordt afgeraden. De lijmmortel droogt te snel uit waardoor de hechting minder is tussen de bakstenen. Het gedane voegwerk dient ook de nodige nabehandeling te krijgen. Deze kan regelmatig bevochtigd worden om het te snel uitdrogen te voorkomen.
Bij een vervuilde voeg of een voeg die loslaat, hoef je in 90% van de gevallen de voeg niet te verwijderen. Met de voegcoating en speciale applicatie kun je de bestaande voeg laten zitten en de voegen herstellen. De voegcoating beschermt de voeg ook tegen schimmel.
Voor een gekleurde voeg werk je beter met een kant-en-klare voegmortel. Meng met een truweel de ingrediënten en het water in een mortelkuip. De voegmortel is goed gemengd als hij plakt en een beetje korrelig aanvoelt. Om te testen of de voegmortel klaar is, neem je er een beetje van in je hand.
Bij het uithakken van je voegen van je buitenmuren of gevel is het belangrijk dat je niet te diep de oude voegen weghakt. Houdt gemiddeld 1 cm diepte aan.
Hoeveel tijd dit kost is afhankelijk van hoelang het oppervlak droog blijft. Het is bij voegmortel minder erg als het tussendoor toch nat wordt. Wel zorgt dit ervoor dat het uitharden langer zal duren. Hiervoor wordt minimaal 24 uur gerekend.
De mengverhouding van de voegmortel is 4 delen voegzand op 1 deel cement. De hoeveelheid water is gemiddeld 2,5 liter op 25kg voegmortel. Maak geen meer voegmortel aan dan binnen een uur te verwerken is. Voegmortel is namelijk maar voor een beperkte tijd verwerkbaar.
Een om te emulgeren (voorsponzen) en een ander om te sponzen met schoon water. Ca.60 minuten na het voegen, het tegelwerk nasponzen (handspons) waarbij alle voegen worden geraakt. Met dit nasponzen verwijder je lichtere bestanddelen van de top van de voeg en daarmee de vervuiling.
Voegmortel wordt namelijk hard, maar is tegelijkertijd waterdoorlatend waardoor je waterafvoer goed blijft en dat is natuurlijk goed voor de natuur. Je terras op afschot leggen is nog steeds nodig, dat wel. Voegmortel is het perfecte voegmiddel voor zowel betonnen tuintegels als klinkers of keramische tuintegels.
Voordeel Voegmortel Easy en Voegmortel Pro
Fixs Voegmortel Easy: Een gebruiksklare voegmortel op polymeerbasis Het voorkomt de groei van onkruid, is waterdoorlatend en is geschikt voor een voegbreedte vanaf 3 tot 25 mm. Geschikt voor oppervlakken die enkel worden blootgesteld aan licht (voetgangers)verkeer.
Door de hakkende beweging komt het voegwerk los en brokkelt het stukje voor stukje af. De voegen worden zo diep mogelijk uitgehakt. Zo ontstaat een stabiele ondergrond voor nieuw voegwerk. De horizontale voegen eerst uithakken is het meest effectief.
Dit komt meestal voor bij heel erg harde tegels in combinatie met overvloedig afsponsen. Het cement in de voegmortel krijgt nu te veel water te verwerken en 'verdrinkt', zodat hij niet kan uitharden. Resultaat: een stoffige voeg die niet hard is. Een slechte waterdosering bij het aanmaken van de voegmortel.
Veeg direct nadat het voegmiddel gedroogd is de tegels schoon met een natte spons. Om te weten wanneer het juiste moment is aangebroken, strijk je met een vinger over de voegen. Als er niets aan je vinger blijft plakken, is het voegmiddel voldoende gedroogd.
Nooit onder de 5 graden
Oftewel, je loopt het risico dat je tegels niet goed hechten en de voeg niet goed afbindt. Bij bevriezing van de lijm kan dat zelfs tot vorstschade leiden. Kortom, tijdens het verwerken van een cementgebonden product moet het altijd 5 °C of warmer zijn.
Over het algemeen gaat voegwerk zo een 25 tot 30 jaar mee. Dit is natuurlijk afhankelijk van weersinvloeden. De hoeveelheid wind, regen en zon zal het voegwerk aantasten. Wanneer uw gevel op de regenkant staat heeft dit natuurlijk veel meer te verduren dan wanneer uw gevel hier minder aan blootgesteld is.
Voegmortel. WS Voegmortel is een ideaal product om de voegen van je straatwerk permanent op te vullen. Het heeft als grootste voordeel dat je terras voor langere periode onderhoudsvriendelijk blijft.
Samenstelling metselspecie
De vuistregel voor het maken van metselspecie is: 1 deel cement (speciaal metselcement) en 3 delen zand. Hier komt natuurlijk nog water bij. Voor het water kan uitgegaan worden van 0,5 deel.
- Goede verwerkbaarheid van de mortel, zonder toevoeging van (veel) additieven zoals luchtbelvormers. - Minder kans op het uitbloeien van zouten. - Hogere vervormbaarheid/ flexibiliteit waardoor minder kans op scheurvorming en mogelijkheid tot grotere dilatatieafstanden.
Metsel Cement maak je met 1 deel cement en 3 delen zand. En voor een zak met 25 kg cement voeg je ongeveer 3,5 liter water toe.