Meestal ontstaat een flashback als iemand een ervaring heeft die een andere ervaring in het onbewuste oproept, een associatie van gedachten. Iemand kan zich dan bijvoorbeeld plotseling herinneren wat hij in een vergelijkbare situatie heeft gedaan of opnieuw de emotie beleven die hij in het verleden had.
Yoga, mindfulness en sensomotorische therapie (waarbij de zintuigen door allerlei spelletjes en beweging worden geactiveerd, DE) zijn andere manieren om in een veilige omgeving te voelen wat er gebeurt in hun lijf. Ook tekenen helpt kinderen om het verlammende effect van traumatische ervaringen tegen te gaan.
Op de eerste plaats is stabilisatie van de situatie nodig. Je leert beter omgaan met je huidige gevoelens die het trauma veroorzaakt. In deze fase verwerk je, met behulp van therapie, wat er is gebeurd. De gebeurtenis een plek geven in je dagelijks leven.
Met steun van mensen uit je onmiddellijke omgeving verloopt de traumaverwerking beter. Het tonen van begrip, een luisterend oor bieden en vragen stellen helpen in de trauma therapie. Soms helpt het in de trauma verwerking van de gebeurtenis door erover te schrijven.
Een persoonlijkheidsstoornis kan er voor zorgen dat je je minder goed kunt focussen. Dit kan er voor zorgen dat EMDR therapie minder goed werkt. Je hebt traumatische herinneringen volledig geblokkeerd. EMDR kan minder goed werken wanneer je je niks meer herinnert van het trauma.
Je reageert soms alsof de traumatische gebeurtenis opnieuw plaatsvindt. Je voelt je erg angstig als je wordt geconfronteerd met iets wat met deze gebeurtenis in verband staat. De reacties kunnen zowel psychisch als lichamelijk van aard zijn, denk aan een snellere hartslag of ademhaling, trillen en zweten.
De effecten kunnen nog even doorwerken, wat goed is. Daarnaast is het een veelgehoorde klacht dat cliënten na de EMDR hoofdpijn en vermoeidheid kunnen ervaren. In sommige gevallen kan je ook het idee hebben dat je de regie kwijt bent als je er bijvoorbeeld nieuwe beelden of gevoelens naar boven komen.
Is PTSS te genezen? Ja, er zijn verschillende behandelwijzen voor PTSS. Bijvoorbeeld stapsgewijs en onder begeleiding de schokkende gebeurtenis onder ogen zien. En door gesprekken over de traumatische ervaring te voeren slijt het gevoel wat die ervaring nog oproept.
Hoe lang zo'n verwerking duurt, is voor iedereen verschillend. Wat iemand als traumatisch ervaart, is namelijk voor iedereen verschillend. Dat is afhankelijk van iemands karakter en of diegene over zijn/haar ervaring kan praten. Maar het kan zijn dat het niet lukt de schokkende gebeurtenis te verwerken.
Een herbeleving kan heel kort duren, een paar minuten, maar soms langer.
Heftige gevoelens horen bij verwerking. Geef jezelf de kans stil te staan bij je gevoelens en luister naar je lichaam. Zorg voor rust, ontspanning en beweging. Bespreek lichamelijke klachten en eventuele medicatie altijd met een arts.
In de meeste gevallen vermindert de frequentie en hevigheid van de flashbacks na enige tijd. Soms verdwijnen de flashbacks niet snel en duurt het lang voordat er herstel of een duidelijke vermindering optreedt. Medische behandeling is dan zeker nodig.
Flashforward= een scène in een film, boek of toneelstuk waarin een sprong in de tijd vooruit wordt gemaakt. Terugwijzing= is een opmerking waarmee de verteller de lezer herinnert aan iets wat al aan de orde is gekomen. Vooruitwijzing= Het verhaal verteld iets over wat later gaat gebeurden.
Bij PTSS is er echter ook sprake van herbelevingen van het trauma. Het is dan alsof iemand de traumatische ervaring opnieuw doormaakt. Herbelevingen worden meestal uitgelokt (getriggerd) door een zogenaamde 'trigger'. Dit kan gaan om subtiele dingen, zoals een geur of de klank van iemands stem.
Kruis je armen voor je borst en laat je handen afzakken naar je onderarmen. Daarna tik je zachtjes een paar keer op je linkeronderarm en vervolgens herhaal je het tikken op je rechteronderarm. Om je beter te kunnen concentreren, sluit je je ogen. Roep nu een prettige gedachte of een rustgevende herinnering op.
Maar besef dat EMDR een snelle en effectieve behandelmethode is. Met gemiddeld 3 behandelingen kunnen mooie resultaten behaald worden die de kwaliteit van je leven aanzienlijk verbeteren en je weer de vrijheid geven om dingen te doen die je een hele tijd niet meer gedaan hebt.
De kosten voor EMDR bedragen 90 euro per consult van 45 minuten. Consulten van kinderen duren meestal 45 minuten, van jonge kindere 30 minuten. Consulten van volwassenen meestal 1 uur tot anderhalf uur. De kosten voor natuurgeneeskundige behandeling bedragen 90 euro per uur.
EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. EMDR is een intensieve vorm van therapie waarin je, door middel van oogbewegingen, het verwerkingsmechanisme in je hersenen activeert. Op deze manier krijgt je lichaam alsnog de kans om de onverwerkte gebeurtenis te verwerken.
Een PTSS kenmerkt zich door vier groepen verschijnselen die ontstaan als u een psychotrauma heeft doorgemaakt. Dit soort gevoelens uiten zich via woede-uitbarstingen, agressie of prikkelbaarheid, slecht slapen, concentratieproblemen, heel wakker en alert zijn en heftig schrikken van onverwachte dingen.
Ja, dat mag echter adviseren we toch om je te laten rijden. Je weet zeker de eerste keer niet hoe je reageert. Mocht je wel zelf naar huis willen rijden dan raden we aan het eerst even kalm aan te doen, even een rondje te lopen of een kop koffie ergens te drinken.
Onder Vroegkinderlijke Chronische Traumatisering wordt verstaan: de schadelijke psychische, biologische en sociale gevolgen van (een combinatie van) stressvolle en potentieel traumatische gebeurtenissen tijdens de kinderjaren.