Een goed ochtendritueel verlaagt je stressniveau en zorgt dat je met meer focus aan de dag begint. Ilza Keeman, burn-out ervaringsdeskundige en businesscoach bij Ontspannen Ondernemen, geeft tips voor je eigen anti-stress ochtendritueel.
Jouw ochtendroutine bepaalt hoe de rest van je dag verloopt. Je ochtendroutine is de kickstart van je dag. Een vrolijk eerste uurtje waarin jij bepaalt wat je doet, maakt je fitter, gelukkiger en succesvoller dan je nu al bent.
Een ochtendritueel is een routine die elke ochtend wordt herhaald. Deze routine brengt jou rust en zorgt ervoor dat jij de dag stressvrij begint. Je start de dag met jezelf voordat jij begint aan andere verplichtingen.
Een kopje koffie of thee om naar uit te kijken 's morgens is misschien net wat je nodig hebt om je uit bed te hijsen. Het geeft je een mini-energie boost en is een goede start voor een ochtendroutine. Het kalmeert (in kleine hoeveelheden) en bereid je rustig voor op een anders drukke dag.
Waarom zijn routines handig? Als je eenmaal een goede routine hebt en die ook elke dag uitvoert, kun je alle dingen die je tijdens die routine doet niet meer vergeten. Je hoeft niet meer na te denken over of je ze moet doen, over wanneer je ze moet doen en over wanneer je ze voor het laatst gedaan hebt.
Hoe lang duurt een ochtendroutine
Het hebben van een ochtendroutine betekent dat je tijd voor jezelf vrijmaakt. Het zou een routine moeten zijn waar je je op verheugd. De hoeveelheid tijd die je eraan spendeert verschilt van persoon tot persoon en varieert meestal van 30 tot 90 minuten.
Een gezonde routine minimaliseert je stressniveau door beslissingen uit handen te nemen. Hierdoor blijft er minder ruimte over voor ongecontroleerd impulsgedrag. Het creëert ook meer ruimte voor structuur in nieuwe situaties, bijvoorbeeld na een vakantie of een blessure.
Zet dus je wekker elke dag op dezelfde tijd en ga niet te laat slapen. Het is belangrijk om elke dag voldoende zonlicht te krijgen. Ga dus elke dag minstens een half uur naar buiten, dit kan ook op je balkon of in je tuin. Als dat niet mogelijk is, maak dan een wandeling of ga een stukje fietsen.
Leg een notitieboekje naast je bed, en schrijf voordat je gaat slapen elke avond drie dingen op waar je dankbaar voor bent. Door de dag te eindigen met iets positiefs, sta je de volgende ochtend ook fijner op. Probeer het maar eens!
een regelmatig bruikbare procedure omtrent hoe te handelen in een bepaalde situatie. Een routine is gewoonlijk concreet, gedetailleerd en niet flexibel.
Een huidverzorgingsroutine is de basis van een gezonde huid. Volg 's ochtends en 's avonds de volgende 3 stappen voor een gezonde en mooie huid: reinigen, exfoliëren, voeden en beschermen. Dit is een essentiële routine die aan de behoeften van elk huidtype voldoet.
Gezonde voeding voor een gezonde lever
Bitterstoffen zitten in het vlies van graan, het velletje om de noot, in de schil van groenten en fruit, maar ook uien, knoflook, citrusfruit, groene thee, kolen, druiven, kersen, witloof, andijvie en pompelmoes zijn gunstig voor je lever.
Een gezonde leefstijl betekent voldoende bewegen, gevarieerd en gezond eten en voldoende ontspanning nemen. Bovendien is het bij een gezonde levensstijl belangrijk dat u alcohol met mate drinkt, niet rookt en stress zo veel mogelijk vermijdt.
Bewegen is goed, meer bewegen is beter. Doe minstens elke dag 1 uur aan matig intensieve inspanning. Langer, vaker en/ of intensiever bewegen geeft extra gezondheidsvoordeel. Doe minstens driemaal per week spierversterkende en botversterkende activiteiten.
Ritme zorgt voor een gevoel van controle en voorspelbaarheid, en daarmee rust in je hoofd. Dit is altijd belangrijk, maar dat geldt te meer als je in een stressvolle periode zit en je niet goed weet waar je aan toe bent (zoals tijdens de coronacrisis). Als ik me niet goed voel, zie ik dit vaak terug in mijn ritme.
Belang van dagritme
Dagritme draait om duidelijkheid. Het geeft kinderen houvast en vertrouwen. Want dankzij een vast dagritme weten alle kinderen waar ze aan toe zijn en wat ze kunnen verwachten. Dit zorgt voor structuur en veiligheid, waardoor kinderen de ruimte krijgen om te groeien.
Een dagprogramma geeft je ook een visueel beeld van de evenwicht in een dag. De juiste balans van rust en activiteit. Als je met een cliënt vastloopt, is het dagprogramma een van de dingen waar je naar kunt kijken.
Dagbesteding geeft dagritme, structuur, ontmoeting, persoonlijke ontwikkeling en zingeving. Daarnaast zien we dat dagbeste- ding ook dient als respijtzorg voor partners, ouders of verzorgers.
Structuren geven duidelijkheid en houvast in de vaak toch al zo gecompliceerde samenleving. Het volgen van vaste patronen als een vaste dagelijkse routine biedt mensen met LVB de nodige houvast en zekerheid. Het is daarom dat de dagstructuur zo'n belangrijke plaats inneemt in het leven van mensen met LVB.