Planten die vaak guttatie vertonen zijn onder andere de Bananenplant en planten uit de Alocasia familie. Bij deze planten kun je maar beter meteen accepteren dat ze dit doen. Bij andere planten kun je het makkelijk voorkomen, zoals bijvoorbeeld bij de Monstera of Epipremnum.
Hierdoor kan het gebeuren dat er te veel water in het systeem van de plant komt, waardoor er een overdruk ontstaat. Dit lost de plant dan op door water naar buiten te persen in de vorm van druppels. Dit is het wat wij ervaren als het 'huilen' van de plant.
Het klinkt gek, maar bij sommige planten kun je het zogenaamde huilen haast niet voorkomen. Sterker nog: het hoort dan gewoon bij de plant. Dat is bijvoorbeeld het geval bij de Bananenplant en planten uit de Alocasia-familie.
Alocasia water geven
Handig: de Alocasia laat het weten als je te veel geeft! De plant gaat dan namelijk 'zweten': er ontstaan kleine druppeltjes aan het blad. Dit wordt ook wel guttatie genoemd, en is een manier voor de plant om overtollig water af te voeren.
Wat is de oorzaak van een druppelende monstera? Het druppelen van het blad heeft te maken met de waterbalans in de plant. De plant neemt water op via de wortels en verdampt dit via de poriën in de bladeren. Op deze manier verbeteren ze ook de luchtvochtigheid in de ruimte waar ze in staan.
Planten die vaak guttatie vertonen zijn onder andere de Bananenplant en planten uit de Alocasia familie. Bij deze planten kun je maar beter meteen accepteren dat ze dit doen. Bij andere planten kun je het makkelijk voorkomen, zoals bijvoorbeeld bij de Monstera of Epipremnum.
Monstera of Gatenplant (Philodendron) Drakenplant of Drakenbloedboom (Dracaena) Treurvijg (Ficus benjamina) Gerbera (Gerbera jamesonii)
Van tijd tot tijd druppelt er water uit de Alocasia-bladeren, alsof de bladeren huilen. Dit proces, beter bekend als 'guttatie', vindt plaats doordat er overdruk ontstaat 's nachts wanneer de poriën van de plant zijn gesloten en de wortels water blijven opnemen.
Bij de Alocasia kun je zien dat je te veel water geeft als ie 'lekt', er ontstaan dan druppeltjes op de punten van de bladeren.
Kan het kwaad? Voor de planten zelf is het niet schadelijk, u kunt het enigszins vergelijken met zweten. Het kan in sommige gevallen een indicatie zijn dat u teveel water geeft en de plant lost dat dan zo op.
Liefde verklaren
Waarschijnlijk eentje waarbij we allemaal weleens de mist in zijn gegaan; tulpen, in welke kleur dan ook, zijn altijd een liefdesbetuiging. Ook munt geeft aan dat je warme gevoelens hebt en gipskruid staat zelfs voor eeuwigdurende liefde. Is de liefde nog pril, dan kun je beter kiezen voor de sering.
Minimaal 5 uur direct zonlicht per dag bevordert de groei. Plaats de kamerplant daarom ongeveer 2 meter voor een raam op het zuiden of direct voor een raam op het oosten of westen. Een raam op het noorden is minder geschikt voor de Bananenplant. Als bananenbomen te donker staan, zal er geen vers blad worden aangemaakt.
Planten nemen water, en mineralen, uit de grond op met hun wortels. Toch begint die wateropname bij de bladeren. Bladeren verliezen water door transpiratie, een soort 'zweten' van de plant. Als de lucht rondom een blad droog wordt, verdampt er water uit het blad.
Guttatie is een proces in de plant waarbij water via speciale poriën (hydathoden) aan de bladranden naar buiten wordt geduwd als gevolg van een hoge worteldruk.
Treft u een heldere, kleverige substantie aan op uw planten? Dan heeft u hoogstwaarschijnlijk last van honingdauw, een nectar-achtige vloeistof die wordt achtergelaten door onder andere bladluizen, wolluizen, dopluizen en witte vliegen. Deze insecten voeden zich met de plantsappen van de plant waarop zij zich bevinden.
De Alocasia heeft een normale waterbehoefte. Meestal is een keer per week water geven voldoende. Dit mag iets meer of vaker bij warm weer en iets minder bij koud weer. Je Alocasia water geven is dus ook afhankelijk van het seizoen, maar ook van de potmaat.
U kunt de natuurlijke leefomgeving van de Alocasia het beste nabootsen door de plant op een lichte plek te zetten, maar niet in direct zonlicht. Ziet u dat de Alocasia naar het licht toe groeit, dan is dat een teken dat de plant te weinig daglicht krijgt. Bied de Alocasia dus voldoende licht.
Alleen bij voldoende licht zal de plant nieuwe bladeren blijven aanmaken. Deze planten groeien in de natuur in een tropische omgeving. Zorg dus voor een drainerende potgrond die steeds licht vochtig is. Kijk je ook even na of het water kan weglopen onderuit de pot?
Zowel bij te veel als bij te weinig water, kan het blad van de Alocasia gaan hangen. Bij te weinig water is dat logisch; water zorgt voor de stevigheid van de plant en als er te weinig van is, gaat alles een beetje hangen. De oplossing is simpel: meer water geven en je ziet je plant binnen een paar uur weer opknappen.
Waarom maakt mijn Monstera geen gaten in de bladeren? De voornaamste reden waarom er geen gaten, of fenestraties, in de bladeren van je Monstera verschijnen en het blad ook klein blijft is een te kort aan daglicht. De Monstera heeft voldoende licht nodig, om grote en gezonde bladeren te maken.
Als Alocasia geel blad heeft, heeft hij te nat of te droog gestaan. Wortel- of stengelrot kan soms voorkomen. Planten dienen vrij te zijn van bruine vlekken en bladranden, vaak veroorzaakt door een te lage luchtvochtigheid en/ of te droge wortelkluit.
Denk dan aan Monstera, Ficus en Strelitzia, Lepelplant en orchidee. Tropische planten kunnen een hoge luchtvochtigheid waarderen, maar een luchtbevochtiger of bakje water naast de planten is efficiënter dan een sproeibeurt.
Kamerplanten geven altijd meer water af aan de atmosfeer dan dat ze vocht absorberen. Wel is het zo dat tropische planten vocht uit de lucht halen in plaats vanuit hun wortels. Bekende exemplaren hiervan zijn de Boston-varens, ook wel de krulvaren genoemd, Ficus en de Engelse klimop.