Als je alcohol drinkt terwijl je zwanger bent, kan dat slecht zijn voor de gezondheid van je kind. Ook als je maar af en toe een glaasje wijn of bier drinkt. Alcohol tijdens de zwangerschap vergroot de kans op een miskraam, vroeggeboorte en een kind met een laag geboortegewicht.
Als je het allerbeste voor je kind wilt, drink je geen alcohol tijdens je zwangerschap. Veel mensen denken dat 1 glaasje alcohol geen kwaad kan, maar uit onderzoek is bekend dat geen enkele hoeveelheid veilig is.
Je moet het natuurlijk niet overdrijven, maar maximaal twee glazen drank per week kunnen geen kwaad voor zwangere vrouwen.
Als je zwanger bent mag je geen alcohol drinken. Alcohol tijdens zwangerschap is schadelijk voor het ongeboren kind. Bij minder dan een glas per dag is het risico op een miskraam, foetale sterfte of vroeggeboorte al verhoogd. Ook kan deze hoeveelheid al schadelijk zijn voor de geestelijke ontwikkeling van een kind.
Alcohol kan gedurende de hele zwangerschap het ongeboren kind bereiken. Dus ook wanneer de placenta nog niet is ontwikkeld of als je nog niet weet dat je zwanger bent. Alcohol heeft op een baby een heel ander effect dan op een volwassene. De lever van een baby kan de alcohol nog niet afbreken.
Als een vrouw alcohol drinkt, kan dit haar eicel beschadigen. Veel drinken leidt tot onregelmatige menstruaties. Dit verlaagt de vruchtbaarheid. Alcoholgebruik tijdens de eerste weken van de zwangerschap verhoogt ook de kans op een miskraam.
Je kunt de risico's van alcohol alleen met zekerheid uitsluiten als jij én je partner geen alcohol meer drinken voordat je zwanger wordt. Zodra je stopt met voorbehoedsmiddelen kun je zwanger worden. Hierdoor kun je een aantal weken zwanger zijn zonder dat je het weet.
Zo zijn er aanwijzingen dat alcohol het rijpingsproces van de eicel kan beïnvloeden. Dit kan de eicel schaden en verhoogt daarmee de kans op lagere vruchtbaarheid en op vruchtdood.
Cafeïne, in welke hoeveelheid ook, is volgens een nieuwe studie slecht voor je ongeboren kind. Je drinkt beter geen druppel koffie of thee meer tijdens de zwangerschap, zo luidt de conclusie.
Roken tijdens de zwangerschap
Dan zijn er veel risico's voor uw ongeboren kind. Het kind ontwikkelt zich minder goed en komt mogelijk zwakker op de wereld. Er is een verhoogde kans op een miskraam of vroeggeboorte. Het kind heeft een verhoogd risico op aangeboren afwijkingen, leerproblemen, astma en overgewicht.
De alcohol komt in de bloedsomloop van de moeder en wordt via de placenta doorgegeven aan de bloedsomloop van de baby. De moeder kan alcohol afbreken door enzymen in de lever, maar de baby kan de alcohol niet afbreken.
Bijna 12% van de vrouwen geeft aan alcohol te hebben gedronken tijdens de zwangerschap.
Wat zijn FAS en FASD? FASD is de afkorting voor Foetaal Alcohol Spectrum Disorder. FASD zijn alle verschillende afwijkingen bij elkaar die bij kinderen kunnen ontstaan omdat de moeder tijdens de zwangerschap alcohol heeft gedronken. Kinderen met FASD hebben schade aan de hersenen en soms ook nog andere afwijkingen.
Je kunt beter de consumptie van kaneel beperken tijdens de zwangerschap. In kaneel zit namelijk de stof coumarine, en te veel van deze stof kan tot leverschade en bloedingen leiden. En omdat kaneel een erg geconcentreerde specerij is, kan je kaneel beter gematigd eten tijdens de zwangerschap.
Het was al langer bekend dat cola tijdens de zwangerschap beter vermeden kan moet worden, maar dan om de cafeïne. Het vergroot de kans op een miskraam of op een baby met een laag geboortegewicht. Ook aspartaam, de zoetstof in cola light, verstoort mogelijk de ontwikkeling van het ongeboren kind.
Het voedingscentrum adviseert 3 tot 4 koppen echte thee op een dag als je zwanger bent. Zwarte thee bevat meer cafeïne dan groene en witte thee. Als je veel thee drinkt kun je daarom beter voor die laatste twee kiezen.
De zaadcellen in sperma worden door alcohol minder actief. Daarnaast kan alcoholconsumptie leiden tot beschadiging van de zaadcellen. Cellen kunnen zichzelf niet meer voortbewegen of gaan dood. Hierdoor is het bevruchten van een vrouwelijk eitje niet meer mogelijk.
Je hebt de meeste kans om zwanger te worden als je een paar keer vrijt in de 6 dagen voor je eisprong. De eisprong is 2 weken voordat je ongesteld wordt. De meeste vrouwen die dit doen zijn dan in 1 jaar zwanger. Ga naar je huisarts als je na een jaar nog niet zwanger bent.
Ongeveer 40-50% van de bevruchte eicellen nestelen zich niet goed in. Dit is best een hoog percentage. Wist je dat je dit soms niet eens weet dat dit gebeurd is? Dit komt namelijk doordat een menstruatie lastig te onderscheiden is van een mislukte innesteling.
Ja, dat kan zeker! Als je zonder voorbehoedsmiddelen seks hebt met een jongen (waarbij zijn sperma in jouw vagina terecht komt) kun je altijd zwanger worden. Dus net zo goed als het de eerste keer is. Dit kan trouwens ook gebeuren als je alleen maar friemelt met elkaar.
Een onderzoek uit 2016 onder 500 vrouwen die intra-uteriene inseminatie ondergingen, toonde aan dat er geen verschil was in zwangerschapspercentages tussen vrouwen die direct opstonden na het vrijen of 15 minuten met de benen omhoog lagen [1].
De kans op een miskraam vroeg in de zwangerschap is 10 op 100. Hebben jullie bij de echo rond 8-9 weken een kloppend hartje gezien, dan is die kans al veel kleiner en eind nog maar 2 tot 3 van de 100 zwangerschappen in een miskraam .
Dat een vrouw flink wat kilo's aankomt tijdens de zwangerschap is logisch, maar uit diverse onderzoeken blijkt nu ook dat mannen zwaarder worden rondom de zwangerschap. Schattingen lopen uiteen van gemiddeld 6 tot wel 10 kilo.
Je baby. Je zit in de 5e week van je zwangerschap en je baby is nu nog geen halve millimeter groot en lijkt qua formaat nog het meest op een maanzaadje. Toch ontwikkelt hij zich supersnel en bestaat hij nu al uit meer dan 125.000 cellen. Vanaf deze week groeit de liefde van je kindje, het hartje!
Eerste trimester: welke voeding zet je op het menu? Je hoeft je eetpatroon niet volledig om te gooien: blijf in het begin alles eten in redelijke hoeveelheden (vlees-vis-eieren, brood en zetmeelrijke voedingsmiddelen, vetten, zuivelproducten, groenten en fruit).