Volgens de etiquette vermeld je eerst haar naam en daarna zijn naam. Na de bruiloft vermeld je op officiele documenten altijd eerst zijn naam en daarna haar naam.
Antwoord: Je hoort eerst de ander of anderen te noemen en jezelf als laatste, ook onderaan een brief hoort dat. Als je over anderen spreekt, doen veel mensen dat op hun gevoel van ritme. Eerst de naam met de minste lettergrepen omdat het woord 'en' daar nog achteraan komt.
Trouwkaarten: welke naam eerst? Volgens de etiquette schrijf je eerst de naam van de vrouw en daarna de naam van de man.
Gebruik van elkaars achternaam
Als u getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap heeft, mag u de achternaam van uw partner gebruiken. Het gaat hierbij om dagelijks gebruik van de achternaam van uw partner. U kunt die naam (laten) registreren bij uw gemeente in de Basisregistratie Personen (BRP).
Bij “Eerste voornaam” vul je de eerste volledige voornaam in volgens je paspoort. Heet een passagier Hendrik Abraham Martinus Jansen dan vul je bij de eerste voornaam Hendrik in.
Een eigennaam is de officiële naam waarmee je verwijst naar een uniek iets of iemand. Eigennamen schrijf je met een hoofdletter. Een soortnaam is de naam van een soort. Soortnamen schrijf je met kleine letters.
De achternaam (of persoonsnaam) van een persoon wordt in het Nederlands altijd met een hoofdletter geschreven, evenals de voornaam.
De familienaam gaat meestal over van ouders op kinderen, van de ene generatie op de andere. Familienamen kunnen worden onderscheiden van patroniemen, die familierelaties op een andere manier uitdrukken. Voor individuele leden van een familie zijn er voornamen, roepnamen of bijnamen.
Bestaat een familienaam uit drie woorden, dan krijgen in de meeste gevallen alleen het eerste en het laatste woord een hoofdletter: mevrouw Van de Walle, Hugo Van der Schoot enzovoort. In namen als D'haese, D'hondt en D'Halleweyn krijgt de d' meestal een hoofdletter en wordt ook de tweede letter soms groot geschreven.
Zowel je voor- als achternaam op het ticket moeten identiek zijn aan je reisdocument. Het is voldoende om alleen met je voornaam te reizen; de tweede naam is niet verplicht.
Het is het gebruikelijkst om een streepje te zetten tussen die twee namen, zonder spaties eromheen: Bakker-Smit, Smit-Bakker, De Jong-Vlietstra, Van Dijk-de Vries. Het streepje is wettelijk niet verplicht: een spatie zou ook mogen. Wel maakt het streepje beter duidelijk dat de namen van twee personen gecombineerd zijn.
Vermeld je eerst zijn naam of haar naam op de trouwkaart? Volgens de etiquette vermeld je eerst haar naam en daarna zijn naam. Na de bruiloft vermeld je op officiele documenten altijd eerst zijn naam en daarna haar naam.
Het gebruik van namen volgens de APA-stijl: de basis
In de literatuurlijst begin je de bronvermelding doorgaans met de achternaam van de auteur, gevolgd door de initialen. Als je in de tekst naar de auteur verwijst, vermeld je alleen de achternaam. Vrolijks, Chimene. (2021).
In Nederland is het gebruikelijk om te rangschikken op basis van het kernwoord van de naam. Lidwoorden en voorzetsels worden dan tussen haakjes of na een komma achter het kernwoord geplaatst: Poel (van der) of Poel, van der. In België wordt doorgaans gealfabetiseerd op de volledige naam: Van der Poel.
Dit gaat vaak over iemands voornaam en doopnaam of tweede naam. Voorbeeld: Johan Hendrik Peterus Smit heeft dan als initialen J.H.P. Het kan echter ook om meer letters gaan dan alleen de voorletter(s). Je kunt met initialen zowel alleen de voorletter(s) als de letters van de voor- en achternaam aangeven.
Om een voorouder te eren, of de associatie aan familie of de afkomst te versterken, kan iemand de wens hebben om ook de naam van die persoon te dragen. Het kan ook zijn dat een tweede of derde naam bij de aangifte na geboorte is vergeten. Het is dan mogelijk die extra naam of namen alsnog toe te voegen aan de doopnaam.
Eén van de redenen waarom mensen kiezen voor een dubbele achternaam voor hun kind, is omdat ze zo de verbondenheid met hen beiden kunnen laten zien. Het kan ook een praktische oplossing bieden voor mensen met meerdere nationaliteiten; het komt namelijk voor dat mensen in verschillende landen verschillende namen hebben.
De keuze voor een dubbele achternaam is niet verplicht. Als ouders geen keuze maken, krijgt een kind de achternaam van de vader of duomoeder in het geval van een huwelijk of geregistreerd partnerschap. Bij ongehuwde of niet geregistreerde partners krijgt het kind automatisch de achternaam van de geboortemoeder.
In Nederland worden deze woorden klein geschreven wanneer de voornaam of de voorletters voorafgaan: de heer Jan van den Berg en mevrouw M. de Vries, maar met een hoofdletter als voornaam of voorletters ontbreken: de heer Van den Berg en mevrouw De Vries.
Bij het benoemen van personen worden soms initialen gebruikt. Deze bestaan dan uit de voorletter(s) en de eerste letters van de achterna(a)m(en). De in hoofdletters geschreven naam en voornaam van een persoon wordt ook onder het begrip initialen gerekend.
Een tussenvoegsel of voorvoegsel (beide termen hebben hun voor- en nadelen) is een deel van sommige eigennamen; meestal hoort het bij de familienaam. Vaak is het een kort woord zoals 'van' of 'de'. Daarna komt dan het grondwoord van de naam: het deel dat meer kenmerkend is voor de persoon of familie.
Uit het Frans komt de variant Jacqueline. Deze naam komt ongeveer 39.500 keer voor. Daarnaast heten nog bijna 2.500 vrouwen Jacquelina en bijna 1.000 vrouwen Jacquelien. Ook wordt de naam een enkele keer gespeld als Jaqueline.
Een voorletter wordt gevolgd door een punt en een spatie, daarachter komt eventueel het tussenvoegsel en dan de achternaam. De voorletters maken deel uit van de initialen van de persoon. Sommigen gebruiken het begrip voorletter ook voor andere namen, zoals van bedrijven, plaatsnamen of wegen.
Sophie of Sofie is een meisjesnaam en is een variant van Sophia. Deze naam komt van het Griekse woord sophia (σοφια), dat "wijsheid" betekent. De naam wordt soms afgekort tot Soof, Fie en Fietje. In sommige culturen wordt ook Saf of Safke gebruikt.