Kinderen die door middel van Positief Opvoeden opgevoed worden, ontwikkelen zich optimaal.Ze voelen zich goed over zichzelf.Ze volgen instructies op.Daarnaast is de kans op emotionele en gedragsproblemen op latere leeftijd kleiner.
Effect van positief opvoeden op kinderen
Een kind dat opgroeit in een liefdevolle, stimulerende en stabiele omgeving heeft een grotere kans om zich goed te ontwikkelen. Over het algemeen leidt positief opvoeden tot zelfstandige, zelfverzekerde kinderen, die goed functioneren in onze maatschappij.
Als je positief opvoedt, geef je je kind een veilige, stimulerende omgeving om in op te groeien. Je helpt je kind dan op een positieve manier bij het aanleren van gedrag en vaardigheden. Dit doe je met liefde, positieve aandacht en ondersteuning.
Het respecteren van de zelfstandigheid van je kind, het bieden van structuur en het stellen van grenzen horen ook bij het opvoeden. Net zoals het stimuleren van de ontwikkeling van je kind, het begeleiden van hoe je met elkaar omgaat en het bijbrengen van kennis, normen en waarden.
Het gezin is bedoeld om Gods kinderen in rechtschapenheid te laten leren en groeien. Het huwelijk tussen man en vrouw is ook van Godswege geboden. Man en vrouw hebben de heilige taak om van elkaar en van hun kinderen te houden, en voor elkaar en hun kinderen te zorgen.
Veel belangrijker is het dat je kind zal uitgroeien tot een leuke volwassene. Goede ouders leggen daarom meer de nadruk op aardig zijn, empathie, goed gedrag en andere positieve vaardigheden. En blijkt je kind alsnog een talent op welk gebied dan ook, dan zal hij hier veel meer van kunnen genieten.
Een moeder, een lieve, zorgzame mama, die wil iedereen het liefst. Iemand die van je houdt, die om je geeft, bij wie jij je veilig mag en kan voelen. Met wie je kan praten, maar ook kletsen.
Haar conclusie was dat opvoeding nauwelijks invloed heeft op de persoonlijkheidsontwikkeling van kinderen, maar dat vooral de sociale omgeving van het kind en in het bijzonder de omgang met andere kinderen, hierbij een grote rol speelt.
Positieve aandacht is het mooiste wat je te geven hebt aan jezelf en je omgeving. Bij echte aandacht verdwijnt haat of afkeer en ontstaat er begrip.
Kinderen moeten - net als volwassenen - thuisblijven als ze ziek zijn. Bij symptomen die doen denken aan het coronavirus raadpleeg je de zelfevaluatietool Self Assessment Testing (info-coronavirus.be) om na te gaan of je getest moet worden.
Belangrijke punten om kinderen veerkrachtig en vrolijk op te laten groeien zijn: Lichamelijke verzorging, voeding, rust. Spelen en leren, succes- en faalervaringen opdoen, een werkhouding aanleren. Leren omgaan met emoties, je gevoelens kunnen uiten, met tegenslag leren omgaan.
een liefdevolle benadering en genegenheid het geven van veilig gevoel. het volgen van een vaste dagindeling. het bieden van structuur, veiligheid, betrokkenheid, gezelligheid en warmte. het stimuleren van een waardevol gevoel en positief zelfbeeld.
Iedere ouder vindt het belangrijk om levenslessen – zoals adviezen over relaties, emoties, integriteit – mee te geven aan kinderen. Deze levenslessen kunnen bijdragen aan een gelukkig en gezond leven voor je kind.
Dé opvoeders en ook-opvoeders
Als ouders ben je in principe dé opvoeder. Het is wel belangrijk om je te realiseren dat oppasopa's en oppasoma's ook een bijdrage leveren aan de opvoeding van jouw kind. Ze zijn niet dé opvoeders, maar 'ook-opvoeders'.
Een liefdevolle moeder zal op gelijkwaardig niveau met haar kind willen communiceren, begrip willen tonen, zich zoveel mogelijk willen inleven in haar kind, willen luisteren naar de behoeftes en verlangens en zich steeds afstemmen daarop.
Als moeder ben je belangrijk voor het opgroeien van je kind. Je leert je kind verschillende vaardigheden, zoals samenwerken, inleven in anderen en zelfverzekerdheid. Misschien ben je minder vaak thuis dan je zou willen. Voel je daar niet schuldig over.
Maak samen met de andere ouder afspraken over contact met je kind als die niet bij jou is. Dus bijvoorbeeld een vaste avond even bellen of skypen. Vertel je kind dat jij dit samen met de andere ouder hebt afgesproken. Dit is voor zowel jou als voor je kind heel fijn en duidelijk.
Openheid: je kind durft zich te uiten bij jou, weet dat hij met alles bij je terecht kan en dat je eerlijk tegen hem bent. Waardering: je kind weet dat je van hem houdt met al zijn mooie en moeilijke kanten. Hij mag zijn zoals hij is.
Binnen een gezin is verbinding één van de belangrijkste dingen. Als je positief contact hebt met je kind, dan zorgt dat voor jullie allebei voor gevoelens van geluk. Daarnaast kun je dan ook meer van elkaar hebben en elkaar beter helpen. Je kind zal daardoor sneller jouw opvoeding en aanwijzingen accepteren.