Hoewel de helft misschien een klein onderdeel lijkt, is het resultaat nog steeds het bewijs van het succes van relatietherapie. De effectiviteit van relatietherapiegesprekken is sterk afhankelijk van de bereidheid van het paar om samen te werken en daadwerkelijk te proberen de relatie te verbeteren en te luisteren.
Relatietherapie helpt vaak
Allereerst het goede nieuws: bij 80% van alle koppels is relatietherapie behulpzaam. Zelfs als een van de twee de overtuiging heeft dat dit 'niet zijn ding is' of 'ik ben niet zo'n prater, dus wat doe ik daar'.
Relatietherapie is een therapie waarin problemen binnen je relatie centraal staan. Nu heeft iedereen die een relatie heeft wel eens problemen met zijn of haar partner. Als de problemen echter langduriger en/of ernstiger van aard zijn en vaak voorkomen, is het wellicht verstandig om relatietherapie te overwegen.
Relatietherapie wil jullie inzicht geven in wat jullie van elkaar verwachten en wat jullie belangrijk vinden in een relatie. Een dieper begrip van elkaar kan, in combinatie met een bereidheid om aan jezelf én aan de relatie te werken, een veranderingsproces in gang zetten.
Gemiddeld genomen duurt relatietherapie 4 tot 10 sessies, maar dit hangt af van de problematiek. Sommige stellen hebben meer sessies nodig, anderen komen voor een soort APK van de relatie en kunnen na twee sessies weer door.
Het onderzoek naar de slagingskans van relatietherapie is nog volop in ontwikkeling. Niettemin laat research op dit vlak positieve resultaten zien. Volgens onderzoek aan de universiteit van Californië had 75% van de ondervraagde stellen profijt van therapie.
Relatietherapie duurt gemiddeld 5-15 sessies na intake. Uitgaande van een gemiddelde duur van 5-15 sessies kan rekening gehouden worden met een bedrag tussen €850,- en €2250,-. Een flink bedrag, maar voor veel stellen op dat moment de beste investering in hun relatie én toekomst.
Hoeveel sessies relatietherapie? Relatietherapie duurt gemiddeld tussen de 6 en 15 sessies, maar uiteraard bepalen jullie zelf het aantal sessies. Wel raad ik aan om ten minste 4 sessies in te plannen om vooruitgang te ervaren. De frequentie van de sessies is gemiddeld eens per 1-3 weken.
Relatietherapie zit niet in het basispakket van verzekeraars. Meestal moet je dat geld dus zelf ophoesten. Soms krijg je onder bepaalde voorwaarden via een aanvullende verzekering wel wat vergoed, bij CZ bijvoorbeeld.
Wanneer je de meeste kans hebt om die ware tegen het lijf te lopen? Op je 25e. Sla die avonden uit dan vooral niet over, want je weet het nooit. Mannen zijn iets ouder als ze hun soulmate vinden, ongeveer 28 jaar, blijkt uit onderzoek van match.com dat is gedaan onder duizenden singles.
Relatietherapie kan in sommige gevallen wel vergoed worden vanuit jouw aanvullende verzekering. De vergoeding voor relatietherapie is opgenomen onder het budget voor seksuologische zorg óf onder het budget voor alternatieve zorg. Per aanvullende verzekering kan deze vergoeding verschillen.
Emotionally Focused Therapy (EFT) oftewel emotiegerichte relatietherapie, richt zich op het verbeteren van de verbondenheid tussen partners. Het is een zeer effectieve behandelmethode; meer dan 71% van de stellen ervaren dat zij na EFT relatietherapie hechter met elkaar verbonden zijn.
Relatietherapie wordt, in tegenstelling tot de meeste individuele therapie, helaas niet vergoed door de basis zorgverzekering. Dit komt omdat relatietherapie niet tot de Generalistische Basis GGZ (GBGGZ of eerstelijnspsychologie) behoort.
Voor relatietherapie bestaat geen vergoeding vanuit de basisverzekering, omdat deze vorm van therapie niet onder eerstelijns psychologische zorg of Generalistische Basis GZZ valt. Alleen als de relatietherapie onderdeel is van de behandeling van een psychische stoornis, vergoedt de basisverzekering de relatietherapie.
De kosten voor relatietherapie zijn volledig aftrekbaar als er sprake is van verwijzing door een huisarts. Deze verwijzing moet dan op basis van 'psychisch lijden' zijn. Vraag goed na bij de belastingdienst of dit voor jou geldt en hoe dit dan werkt. Systeemtherapie wordt niet vergoed via de zorgverzekering.
De relatietherapeut zich richt op de relatie en neemt zo een neutrale positie in. De relatietherapeut of koppeltherapeut neemt patronen waar in de relatie en analyseert deze. In onze praktijk gebeurt dit meestal via enkele individuele gesprekken, gevolgd door een reeks van gecombineerde bijeenkomsten.
Relatietherapie. Emotionally Focused Therapy (EFT) is een effectieve vorm van relatietherapie, gericht op emoties en de communicatie tussen jou en je partner. Tijdens de therapie werken jullie samen aan onderling vertrouwen, veiligheid en verdieping: de basis van iedere relatie.
Uit een onderzoek blijkt dat 50% van de koppels die uit elkaar gaan, later toch weer bij elkaar komen. Er zijn zelfs koppeltjes bij wie dit een terugkerend patroon wordt. Vaak wordt geadviseerd om de eerste periode nadat je relatie voorbij is, je partner zo veel mogelijk met rust te laten.
Verliefdheid duurt gemiddeld zo'n 6 tot 24 maanden.
Volgens deze relatiedeskundige wel. Schrijver en relatiedeskundige Robert Taibbi haalt in het Amerikaanse Psychology Today aan dat de meeste scheidingen na gemiddeld 8,2 jaar relatie plaatsvinden.
Als jullie samen in relatietherapie willen kan je in Nederland meestal kiezen uit een paar verschillende vormen waaronder: Emotionally Focused Therapy (EFT), Integrative Behavioral Couple Therapy (IBCT) of systeemtherapie. We gaan graag dieper in op de twee bekendste vormen: EFT en IBCT.
Veel mensen gaan ook alleen in relatietherapie.Dit is vaak het geval wanneer de partner hier (nog) niet aan toe is of wanneer iemand zijn eigen twijfels en gevoel wil bespreken. Onze therapeuten bieden zowel individuele als gezamenlijke therapie aan.