Een Fries is vrijwel altijd geheel zwart; zonder aftekeningen. Aftekeningen zijn dan ook verboden, hoewel een klein kolletje door de vingers wordt gezien. Een enkele keer komt er een zeer zeldzame bruine en nog zeldzamere schimmel variant voor. Deze kleuren worden echter niet geaccepteerd in het stamboek.
Een Fries heeft namelijk lange en golvende manen en een volle staart. De benen van een Fries zijn soms kort maa wel erg sterk en ze zijn goed te herkennen aan de haren die op de benen zitten en de vetlok. Een Fries is altijd helemaal zwart want aftekeningen zijn verboden bij het Friese stamboek.
Kenmerkend voor dit paardenras is de hoog aangezette, gebogen hals die het vrij kleine hoofd draagt. De donkere ogen van dit edele zwarte paard zijn groot en vriendelijk. De brede borst, de relatief korte rug en het vaak licht gespleten, vallende lichaam geven de Fries een bijzonder silhouet.
Het is een evenement vol Friese folklore maar ook big business voor de fokkers. Norbert 444 uit Ede wordt uitgeroepen tot mooiste dekhengst van de wereld.
De schofthoogte van een Fries varieert van 1.55 meter (voor opname in het stamboek), 1.58 meter (opname ster) tot 1.70 meter. Paarden boven de 1.70 meter kunnen voor het stamboek worden geweigerd. Hier is voor gekozen omdat men wil voorkomen dat het ras te groot wordt en zo zijn kracht en bouw verliest.
De Friezen zijn een trots volk, ze zijn vaak koppig en standvastig (blijven bij hun ideeën). Zo worden Friezen vaak omschreven. De Friezen hebben eigen sporten zoals Fierljeppen (over sloten heen springen met stokken).
In grote lijnen gaat het erom dat je een 'echte' Fries bent als de hele zin, in het Fries dus, zonder fouten kan opdreunen. Andere varianten van deze uitspraak zijn: Bûter, brea en brune sûker (bruine suiker) wa't dat net sizze kin is gjin oprjochte Fries.
De overheersende taal in het gebied dat nu Nederland is, was toen nog Fries. Nederlands is dus eigenlijk een importtaal. Migratiestromen uit het zuiden namen de taal mee en drongen het Fries terug richting het noorden.
Gezondheid en levensverwachting – voor welke kwaaltjes en ziektes is de Fries vatbaar? Een Fries paard wordt gemiddeld 16 jaar oud. Het ras heeft te maken met enkele veel voorkomende erfelijke en niet-erfelijke aandoeningen.
Zo'n vierduizend friezen vonden reeds hun weg naar het Midden-Amerikaanse land, waar de paarden vooral worden gebruikt voor dans op rancheromuziek. „Gemiddeld kost een merrie misschien 30.000 dollar, een tophengst 50.000 dollar.
Je kunt de Fries voor veel dingen gebruiken, als rijpaard maar ook voor de wagen. Alleen in springen zijn ze niet echt goed. De Fries heeft wel aanleg voor dressuur en hij wordt ook wel gebruikt als hogeschoolpaard. Ze hebben een rustig karakter en zijn erg lief.
Typisch Fries is van water en bootjes houden, van rust en ruimte, van de greiden en de seedyk, van de brede horizon.
Naar huidige inzichten stammen de tegenwoordige Friezen niet af van de Frisii van Tacitus, maar van landverhuizers uit de 5e en 6e eeuw die de kust van Nederland en Duitsland koloniseerden. Er is geen aantoonbaar bewijs voor continuïteit in de bewoningsgeschiedenis van het noorden van Nederland.
Fries - MEERTALIGHEID EN TAALSTOORNISSEN. Het Fries is een West-Germaanse taal, net als het Nederlands, het Engels en het Duits. Het Fries lijkt meer op het Engels, terwijl het Nederlands meer op het Duits lijkt.
Fries (Frysk) is een Germaanse taal die vooral wordt gesproken in de Nederlandse provincie Friesland (Fryslân in het Fries). De taal wordt ook gesproken door kleine groepen in Duitsland en Denemarken.
Friezin definities
Afbreekpatroon: Frie·zin Verbuigingen: Friezinnen (meerv.) Verbuigingen: Friezinnetje (verkleinwoord) een vrouwelijke inwoner van Friesland, of een vrouw afkomstig uit Friesland .
Het huidige Fries stamt af van het Oudfries, dat een sterke overeenkomst vertoonde met het Oudengels, waarvan enkele overeenkomsten met het Engels nog steeds zijn terug te vinden in het moderne Fries. Het Oudfries en het Oudengels behoren samen met het Oudsaksisch tot de groep Ingveoonse talen.
Slechts iets meer dan 12 procent van de Friezen kan goed Fries schrijven. Dat blijkt uit een onderzoek van de provincie Friesland naar de spreek-, lees- en schrijfvaardigheid van de Friezen in hun eigen taal. Ruim 80 procent kan de taal goed verstaan, 65 procent kan hem goed spreken.
Minder gesproken Fries in de steden
En Friessprekende inwoners voor wie Fries de tweede taal is vormen inmiddels een significante groep Fries sprekenden. Het vaakst spreken inwoners van Fryslân Fries in hun directe sociale leefomgeving (huisgenoten, familieleden, buren, vrienden en kennissen).
Het woord 'Fries' wordt in 1278 voor het eerst in Middelnederlandse bronnen aangetroffen. Aanvankelijk betreft het een bijnaam, later wordt het ook in de betekenis van een volksnaam (iemand uit Friesland) aangetroffen. Aanvankelijk was 'Fries' een geografisch begrip, gaandeweg kreeg het ook etnische connotaties.
Nuchtere Fries is een platform waarin verschillende partijen samenwerken aan het verminderen van de problematiek rondom jeugd, alcohol en drugs. Dat doen alle partijen vanuit hun eigen organisatie én gezamenlijk vanuit het platform.
Het Fries is een minderheidstaal die gesproken wordt in de Nederlandse provincie Friesland. Het is met name een spreektaal die gekenmerkt wordt door een ruime diversiteit in dialectvariatie. Alle Friezen zijn tweetalig en hun taalbeheersing is vaak hoger in het Nederlands dan in het Fries.
Het verhaal gaat dat het Friese gezegde "Bûter, brea en griene tsiis, wa't dat net sizze kin is gjin oprjuchte Fries" (Boter, brood en groene kaas, wie dat niet kan zeggen is geen oprechte Fries) van hem afkomstig is. Wie dit niet kon uitspreken werd zonder pardon over boord gekieperd of op een andere manier afgemaakt.