Lodewijk XVI raakte al zijn titels kwijt en moest zich in december 1792 als burger Louis Capet verantwoorden tegenover de Nationale Conventie. Hij werd beschuldigd van samenzwering tegen de algemene veiligheid van de staat. Op 16 en 17 januari 1793 stemde de Nationale Conventie voor de oplegging van de doodstraf.
Vlucht. De koninklijke familie vlucht om de toenemende druk van het volk te ontvluchten. De revolutie is gestart en het volk is niet meer te houden na de bestorming van de Bastille. Lodewijk vlucht weg uit Parijs maar wordt gegrepen vlak bij de grens van het huidige België.
Aanleiding. In 1789 werd voor het eerst weer de Staten-Generaal bijeengeroepen door de koning. Hij moest wel, want het parlement verzette zich tegen de belastingen die Lodewijk opnieuw wilde gaan verhogen, om de staatsschuld te verlichten.
21 januari 1793
Na een kort proces wordt Lodewijk XVI veroordeeld voor het helpen van vijanden van Frankrijk. Hij wordt onthoofd, en op 16 oktober is Marie-Antoinette aan de beurt. Hun zoon Lodewijk sterft in de gevangenis en dochter Marie wordt tegen Oostenrijkse gevangenen geruild.
1643: Lodewijks vader sterft
Lodewijk XIII sterft en Lodewijk XIV wordt tot koning van Frankrijk uitgeroepen. Omdat hij pas vier jaar oud is, wordt het land in feite geregeerd door weduwe Anna van Oostenrijk en kardinaal Mazarin tot Lodewijk volwassen is.
Ten tijde van Lodewijk XIV was er bijna geen hygiëne, toiletten bestonden niet en baden was voor velen een uitzonderlijk gebeuren. De tienduizenden hovelingen moesten dus creatief hun behoeftes doen, en verbruikten veel parfum...
Waarom was Marie Antoinette niet geliefd? Naar verluidt is dat dan ook een van de redenen waarom Marie Antoinette niet bepaald populair was onder het Franse volk. De Fransen vonden Marie Antoinette hooghartig, spilziek en ontrouw.
Cake. Een beroemde uitspraak die vaak aan Marie Antoinette wordt toegeschreven is: “Als ze geen brood hebben, dan eten ze toch cake!”. Dat was nogal een verkeerde uitspraak, omdat er een grote hongersnood heerste in Frankrijk. Maar uit later onderzoek bleek dat ze die zin waarschijnlijk nooit heeft gezegd!
Ze was aantrekkelijk en charmant, naïef en spilziek. Marie Antoinette werd het symbool van het luxe hofleven en werd gehaat door de Franse bevolking. Een Zweedse graaf probeerde haar nog te redden, maar net als haar man eindigde ze onder de guillotine.
Ook het koningschap werd afgeschaft en koning Lodewijk XVI belandde samen met zijn vrouw onder de guillotine. Na de periode van het Directiore (1795-1799) waarin een vijfkoppig bestuur het land bestuurde greep uiteindelijk Napoleon Bonaparte de macht.
Lodewijk XV (Versailles, 15 februari 1710 — aldaar, 10 mei 1774) regeerde als koning van Frankrijk en van Navarra van 1 september 1715 tot zijn dood.
De eigenschap waar Lodewijk in de Nederlanden vooral bekend om stond was zijn constante drang naar machtsuitbreiding en oorlogsvoering. Zoals eerder al is benoemd speelde hij een heel belangrijke rol in het Rampjaar 1672 doordat hij op dat moment betrokken was bij de Hollandse Oorlog.
Oostenrijk trouwt met Frankrijk
Destijds was Marie-Antoinette 14 jaar, en haar huwelijk met de 16-jarige prins Lodewijk moest de twee machtigste families van Europa samensmeden: de Habsburgers van Oostenrijk en het Franse huis Bourbon. Maar tijdens de huwelijksnacht ging er iets mis tussen het jonge paar.
Als de revolutionairen Marie-Antoinette aanklagen voor incest en hoogverraad, heeft ze niets meer te verliezen. Het volk haat haar, haar kinderen zijn met geweld bij haar weggehaald en haar man vond de dood onder de guillotine.
Lodewijk XVI trouwt op 16 mei 1770 met Marie-Antoinette, aartshertogin van Oostenrijk en dochter van keizer Frans I en Maria Theresia van Oostenrijk. Uit dit huwelijk worden vier kinderen geboren: Marie-Thèrése-Charlotte, Lodewijk Jozef Frans Xavier van Bourbon, Lodewijk Karel en Sophie-Beatrix Hélène.
In haar laatste ogenblikken zou ze zich hiervoor verontschuldigd hebben met de woorden: Monsieur, je vous demande excuse, je ne l'ai pas fait exprès (Meneer, mijn excuses, ik heb het niet expres gedaan). Nadat haar hoofd gevallen was, doopten veel mensen hun mouwen in haar bloed.
Koningin Marie Antoinette had een verfijnde smaak en interesse voor alles wat mooi en luxueus was. Terwijl het Franse volk steeds armer werd en honger leed, showde zij haar prachtige jurken en torenhoge pruiken. Oud werd ze niet. Ze werd veroordeeld tot hoogverraad en kreeg de doodstraf in 1793 op 37-jarige leeftijd.
Lodewijk XVI werd in januari 1793 naar de guillotine gestuurd, Marie Antoinette negen maanden later. Madame Elisabeth onderging in mei 1794 hetzelfde lot. De aanklacht tegen haar luidde onder meer het helpen van de koning tijdens zijn vlucht.
Lodewijk XIV heeft een groot respect voor kardinaal Mazarin, die hem zijn politieke opvoeding heeft gegeven. Vooral voor het feit dat Mazarin de opstand van de adel tussen 1648-1653 weet te onderdrukken. Deze opstand stond ook wel bekend als La Fronde. Deze opstand blijft Lodewijk XIV zijn gehele leven bij.
Een bekend verhaal rondom Marie Antoinette is dat toen ze vernam dat het Franse volk geen brood had om te eten ze zou hebben gezegd: “dan eten ze toch cake!” (Qu'ils mangent de la brioche) Hiermee lijkt het dat ze echt niet wist wat zich onder haar volk afspeelde, hoe zij leefden.
Nee, Napoleon was niet aanwezig bij de executie van Marie Antoinette. Nee, de slag bij Austerlitz vond niet op het ijs plaats.
Op zijn sterfbed zou hij zijn kleinzoon op het hart hebben gedrukt vooral niet zo veel oorlog te voeren als hij had gedaan. Lodewijk XIV ligt begraven in de kathedraal van Saint-Denis, net als andere Franse koningen.
Zonnekoning speelde de zon
Nadat de Franse koning Lodewijk XIV de rol van de zon had gespeeld in het Ballet de la Nuit van Jean-Baptiste Lully, koos hij de zon als zijn symbool. De koning was dol op ballet en werkte tijdens zijn leven mee aan 40 balletten – bijna net zo veel als een professionele danser.