Na 10 konijnenjaren (100 mensenjaren) gaat deze eenvoudige berekening niet meer op. Wat we kunnen doen is om voor de leeftijd van een konijn van boven de 10 een 1 te zetten. Dan krijgen we: een konijn van 12 = 112 en een konijn van 16 = 116 mensenjaren.
Vraag jij je ook wel eens af hoe oud jouw konijn is in mensenjaren? De leeftijd van een konijn verschilt sterk met de leeftijd van mensen. Zo is een konijn van 1 week oud, al meteen 1 jaar in mensenjaren. Aan 9 maand zijn ze al officieel volwassen met hun 18 jaren mensenleeftijd.
De meeste huiskonijnen worden tussen de 5 en 10 jaar oud. Kleinere konijnen zoals dwergkonijnen, worden vaak wat ouder dan grotere konijnen zoals de Vlaamse reus. De leeftijd van je konijn is afhankelijk van een aantal factoren.
Vanaf ongeveer zes jaar merk je aan de onderstaande verschijnselen dat je konijn al wat ouder is. Je konijn krijgt steeds meer grijze, stekelige haren. De eetlust neemt af en de konijn verliest gewicht. Je konijn beweegt minder en slaapt veel.
Voedsters worden iets later seksueel volwassen, meestal wanneer ze 4 à 5 maanden zijn. De puberteit kan duren tot ze ongeveer 9 maanden oud zijn. Bij buitenhuiskonijnen zal je hier minder last hebben maar puberende binnenhuiskonijnen zijn in staat het bloed onder je nagels vandaan te halen.
De Franse Hangoor is gek op aandacht. Dit ras is zeer op mensen gericht en houdt van knuffelen. Door zijn vriendelijke karakter heeft dit konijn geen moeite met andere huisdieren.
Grommen en aanvallen ontstaat door hormonen en territoriaal gedrag. Belangrijke oorzaken zijn eenzaamheid, verveling, angst, opwinding (bijv als er word gevoerd) en zoals eerder genoemd de hormonen. Bij plotselinge gedragsveranderingen kan het ook zijn dat er medisch gezien iets mis is met het konijn.
Gedragsonderzoek uit 1970 wijst uit dat konijnen een beperkt aantal kleuren zien. Ze zien in de kleuren blauw en groen. Ze zien deze kleuren misschien niet zoals wij ze onderscheiden, maar ze kunnen wel onderscheid maken tussen deze twee kleuren. Konijnen kunnen wel veel beter in schemer zien dan mensen kunnen.
Een voedster of moer is een vrouwelijk konijn.
Wel is bekend hoe lang konijnen en knagers gemiddeld leven: konijn: 6-8 jaar. cavia: 6-8 jaar. hamster: 2-2,5 jaar.
Een konijn kan je vanaf 10 euro kopen of adopteren. Een gevaccineerd, gecastreerd (ras)konijn kost tussen de 45 en 100 euro. Hou er rekening mee dat je konijnen niet alleen mag houden, je zal er dus minstens twee moeten kopen. De aankoop van een hok en ren, de nodige inrichting en het voeder kost ongeveer 200 euro.
Een goed verzorgd konijnen bereikt gemiddeld een leeftijd tussen de acht en twaalf jaar, al zijn er konijnen die veel ouder worden. Het Guinness Book of World Records vermeldt dat het oudste konijn achttien jaar oud is geworden!
Het grootste konijn ter wereld, Darius genaamd, is zo'n 1.30 meter lang. Het dier staat hierdoor ook officieel te boek als grootste. Deze titel kan het dier echter wel eens kwijtraken, want zoonlief zit hem op de hielen.
Kooi als veilige haven
Ook konijnen die altijd vrij in huis mogen rondlopen hebben een kooi nodig. De kooi is het nest van je konijn, konijnen vinden het fijn om een veilig stukje voor zichzelf te hebben. Zet de kooi op de vloer, op een plek waar je zelf je tijd doorbrengt, zoals de huiskamer of zo.
De gemiddelde leeftijd van konijnen ligt hierbij tussen de 6 en 10 jaar.
Je kan een konijn ook alleen houden, maar dan moet je er wel rekening mee houden dat je konijn veel aandacht nodig zal hebben. Het is daarom als je er de ruimte voor hebt beter om twee of meer konijnen samen te houden.
Wanneer een konijn van een koppel overlijdt, is het belangrijk om het achtergebleven maatje afscheid te laten nemen. Wat je kan doen, is het overleden konijn even bij het maatje neerleggen. Een konijn weet wel dat het andere konijn niet meer leeft en hij heeft dan de tijd om afscheid te nemen.
Konijnen zijn groepsdieren en leven niet graag alleen. Als je overweegt om dit gezelschapsdier aan te schaffen is het beter om twee konijnen samen te houden. Let wel op want niet alle konijnen passen bij elkaar en dat maakt het koppelen soms lastig.
Twee jonge zusjes bij elkaar, of twee jonge vrouwtjes uit verschillende nestjes, gaat ook goed. Maar als ze volwassen en vruchtbaar worden, rond drie maanden oud, zullen ze de rangorde willen bepalen. Dat kan op zich geen kwaad, als ze maar genoeg ruimte hebben om elkaar te ontlopen.
Konijnen leren hun naam
Er kunnen maanden overgaan voor het dier zijn naam herkent. Dit lukt bovendien ook niet bij elk konijn. Sommigen leren hun naam na verloop van tijd, anderen niet. Er zijn ook mensen die hun konijn een aantal andere eenvoudige woorden als 'nee' hebben aangeleerd.
In tegenstelling tot wat eerder vaak gedacht werd (konijnen zijn dom...), is het intussen duidelijk dat ze intelligente dieren zijn. Ze hebben een olifantengeheugen voor nare dingen die ze hebben ervaren. Ze kunnen eenvoudige spelletjes leren of met springwedstrijden meedoen.
Konijnen zijn goed bestand tegen kou. Je moet je konijn niet later dan augustus/september buiten zetten, zodat hij een wintervacht kan aanmaken. Krijg je een konijn later in het jaar, dan maakt hij waarschijnlijk niet voldoende wintervacht aan en kun je hem in de winter niet buiten zetten.
Konijnen kunnen ook verliefd worden, zelfs op mensen. Dit kan gebeuren als je konijn je heel erg leuk gaat vinden. Hij laat dit dan merken door heel snel rondjes om je heen te rennen. Soms knort hij er dan ook een beetje bij, geluid maakt een konijn bijna niet maar het knorren is goed hoorbaar.
Let op: Straf je konijn niet. Je konijn bijt niet omdat hij vals is, maar omdat hij iets duidelijk wil maken. Gebruik ook zeker niet je handen om te straffen. Het konijn gaat je handen dan associëren met iets negatiefs.
Het 's nachts zacht aan laten staan van een radio zou helpen om konijnen uit de (moes)tuin te houden, omdat ze dan denken dat er mensen in de buurt zijn. Strooikorrels en geurpoeders verspreiden een voor konijnen en hazen onaangename geur.