Poepluier verschonen
Pak de billendoekjes erbij en gebruik er zoveel je nodig hebt om alles goed schoon te maken. Bij meisjes moet je ook tussen de schaamlipjes schoonmaken en bij jongetjes ook het piemeltje en onder het balzakje. Controleer ook de liezen, want hier blijft ook weleens wat viezigheid achter.
Luier verschonen bij een meisje
Als meisjes een flinke poepluier hebben, kunnen de schaamlipjes helemaal volzitten. Gebruik dan lekker veel lauw water om ze schoon te maken. Je hoeft de schaamlipjes niet echt open te duwen, maar maak wel grondig schoon waar je bij kunt.
Hoe verluieren
Ververs de luier bij elke voeding - zowel overdag als 's nachts - en zeker na iedere ontlasting. Maak de billetjes schoon met water en een zeep of waslotion voor baby's bij zichtbaar vuil. Droog de billetjes goed af, maar wrijf niet te hard. Breng eventueel een beschermende crème aan.
Schuif de nieuwe luier onder je kindje. Pak de enkeltjes van je baby weer in je hand en schuif het deel van de luier waar de plakstrip op zit onder je kindje. De bovenrand van de luier moet hierbij rond het middel van je kindje komen te zitten.
Controleer de luier van je baby om de 2 tot 3 uur. Het is niet altijd nodig om de luier te verschonen zodra je baby geplast heeft. Pasgeborenen plassen wel ieder uur. Alert zijn op het verschonen van luiers kan uitslag voorkomen.
Controleer of de luier niet te strak zit. Dit kan je zien door te kijken of je wijsvinger ongeveer er tussen past als speling. De luier is verschoond en de nieuwe luier zit goed. Tijd om de kleren weer aan te doen!
Pasgeboren baby's plassen doorgaans elk uur, maar slechts een klein beetje. Daarom moet je de pamper maar om de 2 à 3 uur controleren, om te kijken of hij vuil is. De luiers van Kruidvat hebben daarom een plas indicator tot maat 3, zodat je weet wanneer de pamper aan verversing toe is.
Hoe vaak je een luier moet verschonen verschilt per baby. Ook hangt het af van hoe oud je baby is. Een pasgeborenen moet gemiddeld tussen de 8 en 10 keer op een dag verschoond worden. Daarintegen moet een wat oudere baby ongeveer 4 tot 6 keer per dag verschoond worden.
Tips voor het verschonen van jongens
Veeg een jongen ook van voor naar achteren schoon. Er is een kans dat je zoon moet plassen wanneer je hem aan het verschonen bent. Daarom kun je een schone luier of hydrofiele doek over de penis leggen; zo weet je zeker dat de straal niet de verkeerde kant op gaat!
Wat is de voorkant van een Tena luier ? : De kant waar geen plakkers aan vast zitten en waar het Tena logo staat + De absorptie sterkte (Het aantal druppels) + Maat (XS, S, M, L) + Urine indicator (aan de voorkant is deze hoger) staan.
Het kan ook zijn dat je kindje op dat moment erg moe is en niet verschoond wilt worden. Een baby kan ook last hebben van de kou op zijn billetjes wat onprettig kan voelen. Maar er is geen duidelijke eenduidige oorzaak waarom je kindje een hekel heeft aan luier verschonen.
Plassen. In het begin heeft de urine een heel lichte kleur, maar wordt dieper geel naarmate deze meer geconcentreerd wordt. Kort na de geboorte kan je baby urinekristallen uitplassen, deze zijn oranje of rood van kleur en zijn goed in de witte luier te zien.
De eerste maanden verschoon je de baby het beste na elke voeding. Na een maand of drie is vier à vijf schone luiers per dag meestal voldoende voor je baby.
Een gebruikte wegwerpluier weegt gemiddeld 250 gr (50 gram voor de wegwerpluier en 200 gram ontlasting). In totaal komt dus 1062 kilogram (4.250 x 250 gram) wegwerpluiers per kind in het restafval terecht. Alleen al in Nederlandbelandt er per jaar ongeveer 200.000 ton vuile wegwerpluiers in de vuilnisbak.
Pampers luiers zijn veruit de beste. De allerbeste luier is de Active Fit met een 8 op het rapport. De tweede plaats wordt ook door een Pampers luier ingenomen, namelijk de Premium Protection die een 7,8 mag bijschrijven op het rapport. De Beste Koop is de huismerkluier van Superunie, Bumblies.
Trek de luier andersom aan
En dit is vooral handig advies voor de buikslapers, want aan de achterkant van heel wat merken zit net wat meer absorberend polymeer.
Persoonlijke frequentie. Je hebt baby's die na elke voeding poepen en baby's die één keer per 4 dagen poepen. Als een baby borstvoeding krijgt kunnen er zelfs 10 dagen tussen twee poepluiers in zitten. Bij flesvoeding poept een baby meestal om de 1 tot 3 dagen.
Het aantal glazen verschilt per luier. Een kleine luier kan ongeveer drie glazen water opnemen. Een grotere luier kan wel meer dan zes glazen opnemen, dat is ongeveer 1,5 liter! In de luier zitten watten en korrels.
De luier absorbeert niet voldoende
In bijna alle gevallen als er lekken zijn, is het omdat de luier niet voldoende absorbeert. Het zijn de inlegger en de luier die het vocht moeten absorberen. Het overbroekje is enkel een buffer die ervoor zorgt dat de vochtige luier de kleren niet nat maakt.
Fluffpulp bestaat uit katoen-, hout- of hennepvezels. SAP zit als poeder of korrels in de luier. Bij het opnemen van vocht verandert het poeder of de korrel in een gelachtig materiaal. De buitenste laag van de luier bestaat ook uit polyethyleen (PE), polypropyleen (PP), geweven textiel of rubber.
Verschonen als het echt nodig is
Verschoon 's nachts alleen als het echt nodig is. Heeft je baby een kwetsbare huid en luieruitslag, dan is dat wel een reden om ook 's nachts een schone luier te geven. In de warme zomermaanden hebben baby's sneller geïrriteerde billetjes. Ook dan is vaker verschonen fijn.
In Nederland staat momenteel één fabriek waar luiers worden gerecycled. De ARN. De afvalenergiecentrale in de buurt van Nijmegen verwerkt gebruikte luiers en rioolslib tot biogas, kunstmest en nieuwe kunststof producten. Gebruikte luiers bestaan voor zo'n 70% uit ontlasting.