Advocaat is een dikvloeibare likeur. Dit drankje wordt bereid met eieren, alcohol in zeer pure vorm (vaak brandewijn of jenever), gecondenseerde melk en suiker. Van nature is advocaat niet zo geel als dat wij 'm kennen. Om die mooie kleur te krijgen wordt vaak kleurstof toegevoegd.
Advocaat is een dikvloeibare likeur die bereid wordt met eieren, alcohol in bijna pure vorm of in de vorm van brandewijn of jenever of andere hoog-alcoholische dranken, gecondenseerde melk en suiker. De gele kleur wordt veroorzaakt door het eigeel (en fabrieksmatig vaak onder toevoeging van een E-kleurstof).
Als de advocaat te dik is hoeft dit geen probleem te vormen, voeg gewoon een klein beetje, druppel per druppel, gekookte gecondenseerde melk of alcohol toe. De juiste dikte wordt pas bereikt na een tweetal weken. Het is de alcohol die inwerkt op de eierdooiers en die de dikte van de advocaat bepaald.
Er zit 1,6 gram vet in 1 portglas (50 gram) advocaat, waarvan 0,6 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten.
Als je het niet warm genoeg maakt, dan krijg je de vaak voorkomende fout: je advocaat wordt niet dik genoeg. Ook vanillepap kan soms te dun zijn, en dat heeft dezelfde oorzaak." Je mengsel moet warm genoeg worden. Als het minder dan 85° C is, dan wordt je advocaat niet dik genoeg.
Kan men van advocaat dronken worden? Na een aantal advocaatjes kunnen mensen wel een beetje aangeschoten zijn.
Zwarte Kip Advocaat 50 cl | €4.39 | DirckIII.
Voor dikke, stevige advocaat worden alleen de dooiers gebruikt. Het alcoholpercentage van advocaat ligt boven de 14%.
Hangt natuurlijk van de fles en het glaasje af. Uit een fles advocaat van 0,5 liter kun je ongeveer 10 glaasjes halen. Een glaasje bevat ongeveer 50 ml. Toegevoegd na 1 uur: Vul je het glaasje helemaal tot de rand, dan kun je wel het dubbele kwijt zijn.
Het smaakt naar advocaat en er staat ook advocaat op de fles maar het is vloeibaarder dus echt een drankje . Er zit 20% alcohol in .
Het verschil tussen tokkelroom en advocaat zit 'm in het alcoholpercentage. Advocaat mag zo pas heten als het alcoholgehalte 14% bedraagt, tokkelroom zit rond de 8%. Dit verklaart natuurlijk ook waarom het zachter van smaak is.
Er zijn meerdere verklaringen over waar de naam vandaan komt. Zo zou het drankje populair zijn bij advocaten, om de keel te smeren voor een slotpleidooi en op de advocatenborrel. Anderen verwijzen naar een smeuïg avocadodrankje gemaakt op de Antillen en in Indonesië.
In eerste instantie schrijf je een advocaat formeel aan met Geachte collega (vrouwelijk) of confrère (mannelijk). Als je de advocaat beter kent, verandert dat in amica (vrouwelijk) of amice (mannelijk) (uitgesproken als amieka/amies).
De basis van deze moderne Nederlandse brandewijn is neutrale alcohol, waaraan naar eigen inzicht van de producent suiker en kruidenextracten toegevoegd worden. Het percentage alcohol is ten minste 35%. Het smaakkarakter wordt mede bepaald door een vleugje azijnzuur.
Wodka wordt normaal gemaakt van tarwe, rogge, gerst, mais of aardappels. Je kan ook suiker en melasse gebruiken, zowel als hoofdingrediënt of samen met andere ingrediënten. Er is zelfs een distillateur die een innovatieve wodka maakt van rode Pinot Noir wijn. Wat je ook kiest, er moeten wel suikers of zetmeel inzitten.
De combinatie van zijn lage gehalte verzadigde vetten en hoge gehalte onverzadigde vetten helpt de LDL-cholesterol te verlagen en de HDL-cholesterol in balans te houden. Bovendien helpen avocado's je insulinegevoeligheid te verbeteren en helpen de antioxidanten ontstekingen te voorkomen.
Een portie advocaat, 14 % v/v komt overeen met 25 gram.
Belangrijk is dat je verse advocaat koopt, ik gebruikte TOK eierdrank die ik kocht bij de kaasboer. Deze advocaat is gemaakt van verse eieren, likeuren en suiker. Zonder toevoegingen van kleur-en smaakstoffen, conserveringsmiddelen en uiteraard glutenvrij.
De Rotterdamse Inez Weski is wellicht de meest spraakmakende, bekende, extravagante advocate vanwege haar altijd zwarte opzienbarende kleding, zwaar zwart opgemaakte ogen en haar imposant scala aan doodshoofd ringen. Ze was o.a. advocaat van de Surinaamse president Desi Bouterse. Ook verschijnt ze geregeld in de media.
Tokkelroom is iets zoeter en romiger van smaak dan advocaat, maar heeft bijna dezelfde kenmerkende dikke textuur als advocaat. De inhoud is net als advocaat: op basis van eieren, alcohol en suiker. Doordat er minder alcohol in zit is hij extra lekker zacht van smaak.
Volgens onderzoekers blijft er altijd minimaal 5% achter in het gerecht.
Omdat advocaat rauwe eieren en maar 14 procent alcohol bevat, moet je dat voorzichtiger bewaren. Ongeopend is het drankje jaren houdbaar omdat in een dichte fles geen bacteriën kunnen groeien. Geopend moet advocaat in de koelkast en is dan officieel zes maanden houdbaar.
Donker en koel bewaren. Door het gebruik van natuurlijke ingrediënten na opening 6 maanden houdbaar.
Advocaat bestellen | Albert Heijn.