Een gipsplaten muur kun je zonder problemen verven. Wel is het belangrijk dat je de naden en schroefgaten eerst vult met gipsplaatvuller en dat je de muur in de voorstrijk zet. Gipsplaten hebben namelijk een behoorlijk zuigende werking. Voor het schilderen van de gipsplaten kun je het beste latex muurverf gebruiken.
Ja! Gipsplaten hebben een sterkte zuigende werking, daarom is het belangrijk de platen voor te strijken en dan pas te behangen, verven of stuccen.
Wacht met schilderen tot de voorstrijk droog is. Begin met het schilderen van de randen van het plafond met een ronde kwast. Doop de kwast een paar keer in de latexverf en strijk hem elke keer af langs de rand van de emmer, tot de kwast wel verzadigd is maar niet druipt.
Voor het verven van de gipsplaten kun je latex muurverf gebruiken. Wist je dat latex muurverf na het opdrogen een waterdichte 'huid' vormt op de muur? Hierdoor kun je eventuele vlekken en ander vuil makkelijk afnemen met water en een spons, zonder dat je bang hoeft te zijn dat de verf loslaat.
Voor het behandelen van gipsplaten kan het beste gebruik gemaakt worden van het Bouwbestel huismerk Voorstrijk of Flevopol Universeel Hechtmiddel. Dit laatste middel is toepasbaar op alle ondergronden en is verkrijgbaar in verpakkingen van 1 liter, 5 en 10 liter.
Een gipsplaten muur kun je zonder problemen verven. Wel is het belangrijk dat je de naden en schroefgaten eerst vult met gipsplaatvuller en dat je de muur in de voorstrijk zet. Gipsplaten hebben namelijk een behoorlijk zuigende werking. Voor het schilderen van de gipsplaten kun je het beste latex muurverf gebruiken.
Voorstrijk gipsplaat verven is zeker aan te bevelen. Gipsplaat heeft een grote zuigende werking en neemt het vocht van de latex verf direct op. Dit kan uiteindelijk vlekken veroorzaken en mogelijk moet je het 2-3 keer verven als je geen voorstrijk gebruikt.
Gipsplaat lijmen, of tempex / piepschuim lijmen. Deze materialen kunnen met Soudal Bouwlijm gemakkelijk en zonder geknoei worden gelijmd. Dit is een lijmschuim dat kant en klaar uit de bus komt en dat je als een normaal purschuim kunt uitspuiten.
De naden van de gipsplaten kunt u met een brede spaan of plamuurmes dichten nadat u er gaas ( tegen de scheurvorming ) op heeft aangebracht. Snel een prijsindicatie? Als u alles gedicht heeft met een laagje gipsmortel kunt u na het drogen dit nog eens herhalen. Dit in verband met inkrimpen van de gips.
Muurverf en latex: eigenlijk hetzelfde
Tussen 'normale' muurverf en latex van nu zit vrijwel geen verschil. De term 'latex' wordt nu puur gebruikt als productnaam in plaats van als verfsoort. Zo zijn Histor Superlatex en Sigma Sigmatex Superlatex beide ontwikkeld op basis van kunstharsdispersie.
Het beste is om gebruik te maken van latex muurverf. De muurverf die wij aanraden is er één die speciaal is ontwikkeld voor het verven van plafonds. Wij hebben het natuurlijk over de Sikkens Alphacryl plafond verf. De verf is watergedragen en is zowel verkrijgbaar in 5 als in 10 liter.
Gronderen/voorstrijken van de gipsplaat
Kiwitz PRM 110 (voor zuigende ondergronden) of Kiwitz PRM 125 (1:1 verdund met water aanbrengen) voor zowel zuigende- als niet zuigende zijn uitermate geschikt voor een goede hechting.
Door de gipsplaten te bewerken met voorstrijk wordt voorkomen dat de platen gaan absorberen en de stuclaag of verf/behang optimaal gaat hechten. Er zijn twee mogelijkheden als het aankomt op de keuze voor voorstrijk: stuc primer of Flevopol universele voorstrijk.
Je moet dus eerst een grondverf gebruiken. Werk met een neutrale grondverf die geschikt is voor verwerking op gipsplaat. Breng één laag aan over de gipsplaten met een roller. Met een kleine lakroller en een kwast kan je de randen en hoeken in de grondverf zetten.
Met een dubbele laag gipskartonplaten kan je de geluidsisolerende eigenschappen van een wand al flink verbeteren. Door een dubbele laag gipsplaten aan te brengen tegen een wand, verhoog je de massa. En voldoende massa is erg belangrijk als je de strijd wil aanbinden met lawaaihinder.
In plaats van een nadenvuller kan ook acrylkit gebruikt worden voor de naden. Hierdoor ontstaat een muur met wat diepte, doordat de kit de naden niet volledig dicht. Spuit de kit direct in de naden en ga er met een in sopwater gedoopte vinger overheen, om de kit glad af te werken.
Gipsplaten AK zijn gipsplaten met afgeschuinde kanten aan twee of vier zijden van de plaat. Deze afgeschuinde kanten zorgen ervoor dat je de platen naadloos kunt afwerken; voegen en naden zullen dus niet langer zichtbaar zijn.
Waterwerende gipsplaten zijn gipsplaten die gebruikt worden om wanden en verlaagde plafonds van vochtige ruimtes te beplaten. De groene gipsplaten zijn waterwerend, waardoor de toepassing hiervan in kamers waarin vocht heerst geschikt is. De waterwerende gipskartonplaten zijn herkenbaar aan de groene kleur.
U kunt bij gipsplaten stucen ervoor kiezen of u alleen de naden wilt dichten en laat afwerken, of de gehele gipsplaat wilt voorzien van een dunne laag stucwerk ( ook wel filmwerk genoemd ).
Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen kan je de MuurGlad producten op veel ondergronden aanbrengen zoals: Binnenmuren. Structuur muur. Gipsplaat.
Heb je de muur net laten stucen of heb je dat zelf gedaan? Vers stucwerk heeft een sterke zuigende werking, waardoor het belangrijk is om voorstrijk aan te brengen. Als je dat niet doet zal de muur waarschijnlijk gaan vlekken en zal de kleur bovendien niet mooi egaal zijn.
In deze 3 stappen breng je eenvoudig voorstrijk aan:
Werk altijd van onder naar boven, zodat de voorstrijk niet op de grond komt. Voorstrijk aanbrengen met een roller Gebruik de grootste roller die er is: 25 cm. Laat de roller goed volzuigen, breng de roller onder op de muur aan en werk langzaam naar boven.
Een gipsplaat schuren gebeurt altijd met speciaal schuurpapier. Je moet namelijk middelgrof papier gebruiken, het liefst met korrel P120. Om ervoor te zorgen dat het papier niet kapotgaat, kun je deze om een schuurblok heen wikkelen. Ook voorkom je hiermee dat je jezelf bezeert.