Wanneer je vogel overdag in de slaaphouding zit, zal hij meestal ook in slaap vallen. Soms hoor je zacht geknars en gekwetter, dit duidt aan dat de vogel volledig ontspannen is. Na de rustfase zal je vogel, terwijl hij de vleugels naar achteren strekt, de ene poot na de andere poot strekken.
Als je kiest voor een kooi, plaats deze dan ergens bovenop. Vanuit deze hogere positie kan de vogel namelijk alles overzien, waardoor hij zich prettig voelt. Zet de kooi nooit voor het raam of voor de verwarming. Als je dit toch doet, kan de kanarie “stokrui” krijgen.
De zangvogels slapen meestal op een tak of stok. De reden hiervan, dat geldt zeker voor de opgetrokken poot, is om zomin mogelijk lichaamstemperatuur te verliezen. Om verder nog minder lichaamstemperatuur te verliezen zetten ze hun veren op. Hierdoor komt er een luchtlaag tussen de veren die als isolatie dient.
Je moet in ieder geval regelmatig de kooi of de volière schoonmaken. Elke twee tot drie weken moet je de bodembedekking vervangen. Tussentijds moet je de uitwerpselen nog weghalen en de stokken schoonmaken. Maak ook minstens een keer per week de drink- en voerbakjes schoon.
Kanaries hebben minimum 14 uren daglichtlengte nodig om met de kweek te starten (nestbouw en eiproductie). Bij deze hoeveelheid lichturen zijn ze ook in staat om hun jongen voldoende voedsel te geven en groot te brengen.
Als vogels 'dik zitten' dan wijst dat bijna altijd op een probleem. De vogels zitten ineengedoken, zijn inactief en hebben de veren opgezet waardoor ze dikker lijken.
Kanaries moeten worden aangemoedigd om zo goed mogelijk te zingen. Geluid en beweging helpt, dus zorg ervoor dat u de vogel in een ruimte houdt waar voldoende activiteit gaande is. Als de kanarie samen met andere vogels wordt gehouden zal dit hem aanmoedigen om te zingen. Alleen gezonde vogels zingen.
Kies nooit een ronde kooi, want daarin zijn geen beschutte hoekjes en hebben de vogels minder bewegingsruimte. De tralies van de kooi mogen maximaal 1,2 centimeter uit elkaar staan zodat de kanaries er niet met hun kop tussen kunnen komen. Zet de kooi op een lichte plek maar niet in de volle zon en niet op de tocht.
Kanaries en vinken vinden het fijn om regelmatig te badderen. Ze moeten daarom minstens twee keer per week gebruik kunnen maken van een in de winkel gekocht vogelbadje of een simpel schaaltje met water. Door een bad te nemen wordt stof van de veren verwijderd en kan de vogel afkoelen.
Fruit. Ook zijn er verschillende soorten fruit die je aan je vogel kunt geven. Deze bevatten veel vitamines en worden vaak ook nog eens erg lekker gevonden door je vogel! Enkele fruitsoorten die je prima aan je vogel kunt geven zijn: appel, banaan, kiwi, mandarijn, sinaasappel, wortel, tomaat, peer, druif en ananas.
Kanaries eten van nature gemiddeld vijf tot acht keer per dag en hun dieet is heel gevarieerd. Zo bestaat de dagelijkse voeding afhankelijk van de kanariesoort uit een mix van: Zaden. Noten.
Sociaal gedrag en verzorging
Hoewel de diertjes menselijk gezelschap leuk vinden, zijn ze iets afstandelijker dan parkieten of papegaaien. De kanarie is zelfs een eenzaat. Hij vindt het dus niet erg als hij alleen in een kooi zit. In een volière kan hij ook naast andere kleine vogels leven.
In het donker ziet een vogel zeer slecht. Wil de kanarie niet naar zijn kooi, zet dan al het licht uit. Vogels zijn zeer kwetsbare dieren. Goede verzorging en hygiëne is heel belangrijk om de kanarie gezond te houden.
Doe de kooi van je vogel open en steek je hand rustig in de kooi. Je kan hem eventueel lokken met iets lekkers. Om de vogel op je vinger te laten springen, breng je je vinger rustig voor zijn pootjes. Je kan hem aanmoedigen om op je vinger te springen door zachtjes met je vinger tegen zijn borst te tikken.
Pak dan de vogel aan de rugkant vast, zodat hij in je handpalm ligt. Doe dit kalm en snel, maar druk absoluut niet op zijn keel, maag, borst of zijn kopje. Ook is het belangrijk om hem rechtop te houden om zijn bloedcirculatie op pijl te houden.
Vrouwtjes kanaries zingen helemaal niet, alleen de mannetjes zingen. Dit doen ze vooral om indruk te maken op de vrouwtjes. Veel mensen willen een kanarie omdat ze zo mooi zingen, u moet dan wel een mannetje nemen.
In het wild kunnen kanaries en grotere vinken temperaturen tot -8C overleven, maar dit dient vermeden te worden. Vogels die buiten of in een koude ruimte worden gehouden hebben een volière-verwarmer nodig. Binnenshuis mag de temperatuur niet verder dalen dan 8C.
De vogel ook wat afleiding geven door trosjes sisal touw in de ruimte te hangen of nog beter regelmatig trosjes trosgirst ter beschikking stellen. Regelmatig vitamine toevoegen aan het drinkwater ,en denk bij de rec witte vogels aan het toevoegen van vitamine A.
In de kweekperiode: Dagelijks, en liefst minimaal 2 keer per week, naar behoefte Cédé Eivoer Kanarie verstrekken. Wanneer de vogel zelfstandig kan eten, kunt u dagelijks ¼ van het dagrantsoen Cédé Eivoer Kanarie verstrekken.
Kanaries eten dagelijks tot 30% van hun lichaamsgewicht en mogen nooit zonder voer zitten aangezien ze erg snel verhongeren. Grit en maagkiezel moet altijd aanwezig zijn, zorg daarnaast dagelijks voor schoon drinkwater.
Inrichting van de kooi
Plaats een waterflesje en/of bakje met áltijd vers drinkwater. Zorg daarnaast voor diverse voerbakjes, namelijk één voor voer, één voor ei-voer en een bakje voor grit en maagkiezel. Er zijn ook eetbare plantjes of andere aantrekkelijke vogelsnacks te koop.